UA
RU UA
10 Жовтня 2024, 18:18
9683
Від солодкого хобі до успішного бізнесу: історія переселенки з Луганщини
Історія

Від солодкого хобі до успішного бізнесу: історія переселенки з Луганщини

Наталя Бєлімова, переселенка з Луганщини, перетворила своє захоплення з виготовлення цукерок на успішний бізнес у Луцьку. Її бренд авторських льодяників став популярним серед місцевих жителів. Своєю історією Наталя поділилася зі Східним Варіантом, розповівши про шлях від домашньої кухні до професійної цукеркової майстерні.

Від Харцизька до Старобільська

Наталя Бєлімова народилася у місті Харцизьк на Донеччині. Її освітній шлях пролягав через технікум залізничного транспорту в Ясинуватій та Українську державну академію залізничного транспорту України в Харкові.

Під час навчання в університеті Наталя познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком, уродженцем Луганська. Після одруження молода сім’я оселилася в Луганську, де й розпочала спільне життя.

Наталя Бєлімова з Луганщини
Наталя Бєлімова / Фото: з особистого архіву героїні

Наталя працювала інженеркою-проєктувальницею у проєктній групі на залізниці, згодом стала керівницею відділу. Родина придбала будинок у кредит і встигла виплатити його до 2014 року. У пари народився син.

Російська окупація у 2014 році кардинально змінила життя луганчан. Родина Бєлімових тимчасово переїхала до підконтрольної Україні частини Луганщини, потім до Нікополя, а з часом через роботу переселилися до Старобільська.

Наталя Бєлімова з Луганщини
Наталя Бєлімова. Старобільськ / Фото: з особистого архіву героїні

На новому місці Наталя намагалася розпочати власну справу, викладаючи курси AutoCAD. Однак ці плани перервало повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Шлях до свободи

24 лютого 2022 року Старобільськ опинився під окупацією майже відразу. Ситуація в місті була напруженою та нестабільною.

«Зранку прокинулися — російський прапор висить у центрі міста. Люди замінили на український, але наступного дня — знову триколор. Несподівано з’явилися сепаратисти, хоча я була впевнена, що в Старобільську їх нема», згадує Наталя, описуючи ситуацію в місті в ті дні.

Коли російські військові почали патрулювати вулиці міста, подружжя Бєлімових вирішило виїжджати. І 6 березня 2022 року родина вирушила в дорогу. Шлях до безпечної території виявився складним.

«Вирушили в невідомість власним авто. Через скасування евакуації наважилися їхати «сірою зоною». Подолавши безліч блокпостів, з полегшенням дісталися підконтрольної території. Коли доїхали до Полтави, я зрозуміла, що ми врятовані», — згадує Наталя.

Подорож продовжилася через Умань та Хмельницький. Втомлені довгою дорогою та невизначеністю, Бєлімови вирішили зупинитися у Луцьку, де жили родичі чоловіка.

«Думали перепочити та визначитися, що робити далі. Проте за пару днів вирішили зупинитися у Луцьку, бо тут відносно безпечно», — підсумовує переселенка.

Розвиток бізнесу: від домашньої кухні до професійної майстерні

Після переїзду до Луцька Наталя Бєлімова почала шукати себе в новому місті. Спочатку вона займалася облаштуванням побуту та адаптацією сина до нового середовища.

«Отримувала гуманітарну допомогу, збирала довідки, влаштувала сина до школи та гуртків. Знайомилася з містом, людьми», — розповідає жінка.

Наталя Бєлімова з Луганщини
Наталя Бєлімова. Майстер-клас для дітей з обмеженими можливостями / Фото: з особистого архіву героїні

Випадкова спроба приготувати цукерки за рецептом з дитинства стала початком нового захоплення Наталі. Перша невдача лише розпалила її інтерес. Експериментуючи з рецептами з YouTube, вона вдосконалила свою майстерність. Спочатку пригощала родичів та знайомих, а згодом продала свої вироби на шкільному ярмарку

Після цього Наталя потрапила до програми розвитку власної справи для жінок ВПО від Українського жіночого фонду, де виграла грант на 44 тисячі гривень.

«За грантові кошти я придбала харчовий принтер, індукційну піч і посуд. Це було як диво!» захоплено розповідає жінка.

За умовами гранту, Наталя відкрила ФОП, що дозволило їй розширити клієнтську базу. Вона почала проводити майстер-класи для дітей та жінок ВПО, співпрацювати з благодійними фондами та громадськими організаціями.

Наталя Бєлімова з Луганщини
Наталя Бєлімова. Майстер-клас для дорослих / Фото: з особистого архіву героїні

Поступово Наталя розширювала асортимент продукції та масштаби виробництва. Завдяки гранту від Норвезької ради біженців вона придбала професійне обладнання: стіл з підігрівом для роботи з карамеллю, 10-рівневу сушарку для фруктів та овочів, стелаж виставковий. Нещодавно вона орендувала приміщення для виробництва та проведення майстер-класів. Сьогодні її маленька «цукеркова імперія» продовжує рости.

«Я починала варити льодяники в каструлі, яку отримала як гуманітарну допомогу. А тепер у мене є професійне обладнання. Це просто неймовірно!» не приховує емоцій Наталя.

Наталя Бєлімова з Луганщини
Наталя Бєлімова. Майстер-клас для дітей/ Фото: з особистого архіву героїні

Підприємиця активно розвиває свій бізнес, співпрацює з місцевими підприємствами та бере участь у різноманітних заходах. Слідкувати за її діяльністю можна на сторінці в Instagram.

Громадська діяльність: підтримка та інтеграція ВПО

Паралельно з розвитком бізнесу Наталя Бєлімова активно долучилася до громадської діяльності. Як членкиня ради ВПО при Волинській облдержадміністрації, вона бере участь в обговоренні та розв'язанні проблем внутрішньо переміщених осіб у Луцьку. Крім того, Наталя є співзасновницею громадської організації для жінок ВПО «Старт у нове життя».

«Спочатку організація була неформальним об’єднанням. Ми спілкувалися, обмінювалися інформацією щодо можливостей навчання, написання грантових заявок.  Самі були одна одній першими клієнтами», пригадує підприємиця.

Наталя Бєлімова з Луганщини
Наталя Бєлімова / Фото: з особистого архіву героїні

Згодом діяльність організації розширилася. Вони почали брати участь в інтеграційних заходах, співпрацювати з іншими ГО, надавати психологічну підтримку. Організація також займається інформаційною підтримкою ВПО через великий чат, де люди можуть отримати необхідну інформацію та поради.

Наталя Бєлімова з Луганщини
Наталя Бєлімова. Громадський захід / Фото: з особистого архіву героїні

«Не ставте життя на паузу і не чекайте на кращі часи — так можна втратити роки. Візьміть відповідальність за своє життя сьогодні, адже майбутнє не гарантоване. Живіть тут і зараз», — радить Наталя, власним прикладом доводячи, що навіть у складних обставинах можна знайти шлях до успіху.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

16 Жовтня Середа
11:54

У п'ятницю ВПО у Києві консультуватиме представник ГУ ПФУ Луганської області

11:37

Викрито агентку фсб рф, яка розкривала ворогу розташування ЗСУ на Покровському напрямку

11:10

На Донеччині за добу рятувальники ліквідували 8 пожеж

10:47

Поліцейські за добу зафіксували 2 553 ворожих обстріли Донеччини

10:30

У Луганську окупаційна влада дискутує щодо тарифів на перевезення пасажирів у межах міста

10:09

З Донеччини евакуювали ще 187 людей

09:47

На окупованій Луганщині росіяни у навчальних закладах роздають буклети з правилами спілкування з військовими рф

09:29

Протягом минулої доби зафіксовано 171 бойове зіткнення, — Генштаб

09:04

"Жовта Стрічка" поділилась світлинами та розповідями про ситуацію в окупованій Макіївці

08:39

Минулої доби росіяни на Луганщині спробували захопити українські позиції поблизу Греківки, Макіївки, Балки Журавки

08:23

Минулої доби троє жителів Донеччини отримали поранення внаслідок обстрілів

08:07

За добу українські захисники знешкодили ще 1450 окупантів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: