"Поверніть наших чоловіків!": як у "лнр" протестують дружини "мобілізованих"

На захопленій території Луганської області дружини «мобілізованих» влаштували мітинг. Жінки заявляють, що їхніх чоловіків кинули на поле бою та утримують у сірій зоні. Правозахисники кажуть, що це не перші протести. Але гучний розголос з'явився тільки зараз.

В окупованих Ровеньках дружини чоловіків, яких забрали до лав бойовиків, вийшли на акцію протесту до місцевого військкомату. Вони розповіли, що російські солдати відступили та кинули їхніх чоловіків без прикриття на Харківському напрямку. Жінки вимагають розголосу та зустрічі з ватажком «лнр» леонідом пасічником.

Скріншот відео

«Вони кинуті! І командування не знає, що вони там знаходяться. Наші резервники кинуті, російські війська поїхали», — кричать жінки.

До протестувальників так ніхто й не вийшов, а телефоном якийсь «чиновник» порекомендував написати ватажку окупаційної адміністрації «лнр» письмове звернення.

Наступного дня дружини зустрілися із самопроголошеним «головою міністерства закордонних справ “лнр” владиславом дейнего. Жінки буквально зловили його на вулиці та засипали своїми питаннями та вимогами.

Скріншот відео

Жінки приїхали з Ровеньків, Красного Луча та Антрациту. За їхніми словами, чоловіки, яких забрали в «армію», невідомим для них чином опинилися на території росії. Звідти їх вивезли на Харківщину. Жодних позначок на митниці, звичайно ж, не ставили. Ба більше, у багатьох немає документів. Наразі всі вони виявилися кинутими на бойових позиціях десь у лісах і виїхати як додому на окуповану частину Луганщини, так і на територію росії не можуть.

«Чому вони на території Харкова опинилися, а не на території “лнр”? Давайте “лнр” звільнимо спочатку! Додому в “лнр” їх не пропускають! Навіть на територію росії не пускають», — обурюються дружини. 

Тепер тим, хто вижив на полі бою, загрожують арештами та розстрілами за дезертирство.

«Вони не дезертири, просто врятували своє життя. Ті, хто зміг! Жодних навчань, написали стрілок у військовому квитку і все. На них танки йшли, що вони з автоматами можуть зробити? Поверніть наших чоловіків! Багато вбитих, поранених, полонених... Багато хто потребує медичної допомоги, контужених, поранених. Ще й у лісі сидять. Це ж ви їх на забій відправили!» — кричать жінки дейнего.

Як «Східний варіант» повідомляв раніше, 19 лютого на окупованих територіях стартувала примусова мобілізація. До лав бойовиків набирають усіх без розбору. Вік, хвороби та будь-які інші фактори не відіграють жодної ролі. До «армії» воювати проти своєї країни забирають просто з вулиць і підприємств. 

Як розповіли дружини на мітингу, у «військкоматах» жодної медкомісії не проводилося. В одного з «мобілізованих» друга група інвалідності, в інших — хронічні захворювання. 

Як повідомляє «Східна правозахисна група», протести розпочалися ще три тижні тому. Тоді причиною стала масова видача тіл раніше мобілізованих.

По суті, це робітники підприємств ОРДЛО, яких примусово мобілізували та відправили на «першу лінію», щоб використовувати як наживку для визначення вогневих точок ЗСУ.

«Віддають не всіх. Багато хто числиться як зниклий безвісти. Дружинам раз на тиждень дзвонять із місцевого військкомату і повідомляють, що їхні чоловіки та сини живі. Зараз після масового похорону жінки зрозуміли, що їх просто обманювали, тому що тіла були доставлені в жахливому стані. Ті дружини, які не можуть зв'язатися з чоловіками, об'єднуються і масово виходять на протести», — каже правозахисниця Віра Ястребова.

«Східний варіант» поспілкувався з жителем Макіївки, щоб дізнатися про ситуацію з «мобілізованими» у місті. За його словами, забрати тіло загиблого більше нагадує квест. 

«Нам зараз дуже багато похоронок приходить. А забрати не так просто. Там біганина: спочатку у Волноваху поїхати, звідти до Новоазовська, з Новоазовська до Донецька. Там нікому нічого не треба, ледве знайдеш. Отримати тіло це вже щастя. Більшості дають корінець “зниклий безвісти” і все», — розповідає наш співрозмовник.

Фото з відкритих джерел

Інше питання — виплати. На початку березня самопроголошений голова «днр» денис пушилін підписав «указ»: родичам загиблих бойовиків виплатити 5 млн рублів, пораненим — 3 млн рублів. Але як довести смерть чи її обставини? У так званій «республіці» керуються правилом «немає тіла — немає справи». 

«Якщо не бойова втрата, то платити нікому нічого не будуть. Труну не розкриватимуть, а написати можна що завгодно. Звільняють вчорашнім днем, записують до дезертирів... Усе, що тільки можна, аби не платити. Гроші намагаються не виплачувати, бо бюджет тріщить по швах», — каже житель Макіївки. 

Фото “Дейлі”

За даними української розвідки, після лікування поранень та контузій бойовики «лнр» отримують виписки, в яких зазначено остеохондроз, виразку або інші хвороби, що не передбачають компенсаційних виплат.

«Це викликає гостре почуття несправедливості з боку місцевого населення ОРЛО, навіть попри нарощування пропаганди з боку росії. Враховуючи безповоротні втрати бойовиків “лнр”, ситуація щодо підтримки та сприйняття місцевим населенням війни та подальшої мобілізації значно зменшується», — зазначає розвідка.

Протести — єдиний спосіб жінок привернути увагу до «мобілізованих». Як надія повернути їх додому. Усі мітинги, акції будуть «придушені» в інформаційному просторі. Але всередині окупованих територій у будь-якому разі вирішити проблему неможливо. Там самопроголошена влада нічого не вирішує, а місцеві жителі для них лише витратний матеріал. 

Последние новости

  • Війна з РФ

Викрадені долі: як та чому росія депортує дітей Донеччини та Луганщини

Тему дітей завжди використовували як частину російської пропаганди. Однією з так званих «причин» повномасштабного вторгнення… Read More

5 години назад
  • Суспільство

У пошуках нового дому: історія Луганського обласного краєзнавчого музею

Луганський обласний краєзнавчий музей має сторічну історію. Двічі заклад втрачав усе через війну та релоковувався:… Read More

21 годину назад
  • Суспільство

Прифронтові історії. Один день з евакуаційниками "Схід СОС" на Донеччині

З початку повномасштабної війни евакуаційники благодійної організації «Схід СОС» евакуйовують цивільних з прифронтових сіл та… Read More

23 години назад
  • Суспільство

Як отримати українську юридичну допомогу в окупації: поради та важливі контакти

Мешканці тимчасово окупованих територій можуть дистанційно отримати безоплатну юридичну допомогу. Східний Варіант підготував підбірку корисних… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Як знайти тимчасове житло після виїзду з ТОТ: поради та корисні контакти

Після виїзду з окупованих територій для багатьох українців пошук тимчасового житла стає першочерговим завданням. Східний… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Фейки про викрадення дітей: як російська пропаганда бреше про "Білих янголів"

«Білі янголи» — це загони поліцейських, які працюють у прифронтових населених пунктах. Вони їдуть туди,… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.