UA
RU UA
15 Червня 2024, 17:58
Небезпечні літні табори та військові вишколи. Як окупанти позбавляють дитинства маленьких українців на ТОТ сходу України
Що відбувається

Небезпечні літні табори та військові вишколи. Як окупанти позбавляють дитинства маленьких українців на ТОТ сходу України

Окупанти продовжують мілітаризувати українських дітей. Цього разу вони організовують літні табори, метою яких є “перевиховання” та підготовка до подальшої військової діяльності в лавах армії рф. Крім цього, в список літніх “розваг” загарбники також додали й так звані “трудові загони” для роботи на будівництві, а також регулярні поїздки “на канікули” до російських міст. Детальніше про те, що відбувається, розповість Східний Варіант.

Загарбники активно працюють зі свідомістю українських дітей на тимчасово окупованих територіях України. Попри те, що навчальний рік завершився, вони продовжують примусово залучати дітей до літніх “розваг”, які спрямовані на пряму пропаганду військової діяльності та підтримку окупаційного режиму.

окупація літні табори діти
Фото: росмедіа

Головною стратегічною метою окупантів є виховання нового покоління російських “патріотів”, готових не лише приймати ідеологію кремлівської влади, але й відстоювати її інтереси з використанням зброї. 

Для цього росіяни використовують різні методи. Далі розглянемо деякі з них.

Літні табори як інструмент мілітаризації та депортації дітей

За даними Центру національного спротиву, колаборанти на тимчасово окупованій території Луганщини екстрено організували понад 70 літніх таборів для дітей. Ці табори працюватимуть протягом усього літа і мають на меті “перевиховати” щонайменше п'ять тисяч школярів різного віку.

Водночас батьки дітей б’ють на сполох, адже ці табори були організовані поспіхом при закладах освіти та не відповідають елементарним заходам безпеки.

“Захаращені запасні виходи, антисанітарія, висока пожежна небезпека – це тільки частина проблем. Організація безпечного харчування під час літньої спеки взагалі відсутня. Але місцевий “роспотребнадзор” дав добро. Ідеологічному і “патріотичному” вихованню на окупованих територіях дітей бути не дивлячись ні на що”, йдеться у повідомленні від Центру національного спротиву (ЦНС).

окупація літні табори діти
Фото: ілюстративне / Укрінформ

Також за повідомленнями в місцевих спільнотах стало відомо, що українських дітей відправляють в дитячі табори до Криму, російських міст Сочі, Анапа та інших регіонів росії.

Так, до прикладу, 78 дітей з тимчасово окупованого Дебальцевого росіяни відправили в так званий табір “Зміна-Олімпік” в місто Анапа. Про це заявили самі окупанти.

Водночас більше 2-х тисяч школярів тимчасово захопленої Донеччини загарбники планують відправити на літні канікули до російського міста Санкт-Петербург. 

На першу зміну в такий табір приїдуть 320 дітей і 12 педагогів-супроводжувальників із Маріуполя, а також 80 дітей і 8 педагогів із Донецька. В програмі для дітей росіяни розробили планове “промивання мізків”, зокрема екскурсії “визначними” пам'ятками міста, майстер-класи, зустрічі з проросійськими виконавцями.

окупація літні табори діти
Фото взято з соціальної мережі “Вконтакте”

Згідно звіту Інституту вивчення війни (ISW) за 28 травня 2024 року, літні табори є основною складовою російської кампанії з депортації українських дітей і протягом літа 2024 року російська влада готується активізувати цей процес.

“Українські діти, які були депортовані до росії на такі “канікули” чи “літні табори”, стикаються з програмами русифікації, спрямованими на ізоляцію від своїх українських родин, мови, культури та історії. Російська влада, ймовірно, посилюватиме депортацію протягом усього літа під виглядом літніх канікул, але ці програми є актами геноциду проти українського народу, незважаючи на зусилля росії замаскувати їх під тимчасові та позитивні освітні можливості”, — йдеться у звіті.

окупація літні табори діти
Фото: Громадське

Військові вишколи

Ще минулого літа в росії почали активно відкривати так звані військово-спортивні центри “Воїн”, де підлітків готують до участі у бойових діях після досягнення повноліття.

Відбір на ці навчання здійснюють місцеві колаборанти. Спочатку вони оцінюють фізичний розвиток дітей, а потім проводять інтенсивну психологічну обробку майбутніх воїнів. Про це заявили в Центрі національного спротиву. 

“Відомо що філії таких військових таборів окупанти відкрили і на ТОТ України. До прикладу, відкриттям такого центру на окупованій Луганщині займався особисто директор організації “воїн” олександр зайцев. Перелік злочинів терористичної росії тільки збільшується. Тепер окрім залучення дітей до виробництва зброї, окупанти ще й готуватимуть малолітніх до ймовірного виконання бойових завдань”, додають в Центрі національного спротиву (ЦНС).

окупація літні табори діти
Фото: Мілітарний

Цьогоріч окупанти залучили тисячі українських дітей до участі у трансформованій “військово-патріотичній” грі “Зарніца”. Діти повинні були зареєструватися онлайн в примусовому порядку. Сотні з них влітку будуть вивезені за межі України на військовий вишкіл, що прямо заборонено Женевською конвенцією.

Основна мета “гри” мета полягає у закладанні “патріотичної” свідомості серед дітей та підвищенні інтересу до історії та збройних сил російської федерації. 

Так, до прикладу, у Маріуполі, на базі 28 школи, 30 травня пройшов регіональний етап “Зарніци 2.0”, який організували окупанти. Участь у ньому взяли 20 команд з 12 міст тимчасово окупованої Донеччини. Учасники змагалися у стройовій, спортивній, комплексній вогневій і інженерно-саперній підготовці. Завершились змагання “військово-патріотичною” грою з лазертагу.

окупація літні табори діти
Фото: Центр національного спротиву (ЦНС)

Фінальним етапом “Зарніци 2.0” вважається військовий вишкіл на базі табору “Авангард” у Волгоградській області. Зокрема, дітей навчатимуть військово-інженерної справи, тактики, пожежної справи, парашутного спорту, зв'язку, основ національної безпеки, експлуатації безпілотників і тактичної медицини.

“Близько 600 дітей в перші дні червня вже прибули в табір під Волгоградом. Тобто, українські діти саме в ці дні проходять посилену військову підготовку, яку окупанти здійснюють із прямим порушенням 51 статті Женевської конвенції”, пишуть в Центрі національного спротиву (ЦНС).

окупація літні табори діти
Фото: росмедіа

Трудові загони

Окупанти вигадали новий спосіб літніх “розваг” для дітей та молоді з тимчасово окупованих територій – залучати їх на добровільно-примусові роботи в різних регіонах рф. За планом кремлівських кураторів, місцеві окупаційні адміністрації мають організувати та спорядити щонайменше тисячу юних “добровольців”.

Відомо, що на Донеччині організували 14 так званих “трудових загонів” для роботи на будівництвах. Крім цього, неповнолітніх будуть залучати до обробки полів та роботи санітарами в медичних закладах.

окупація літні табори діти
Фото: ілюстративне / Антикризовий медіацентр

Залучення молоді до примусової праці та “військово-патріотичних” таборів свідчить про ще один цинічний вияв злочинної політики окупантів. Загарбники готують з українських дітей гарматне м’ясо, позбавляючи їх дитинства та майбутнього.

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Що відбувається

Небезпечні літні табори та військові вишколи. Як окупанти позбавляють дитинства маленьких українців на ТОТ сходу України

Що відбувається

Масова міграція або "дешева робоча сила": як окупанти змінюють демографічну ситуацію на сході України

Досьє

Капіталіна Пасікова: досьє екоактивістки та громадської діячки зі Слов'янська

Що відбувається

Облаштували полігон між двома селами на Біловодщині: як росіяни перетворюють окуповані території на військові обʼєкти

Історія

Апсайклінг як стиль життя: історія переселенки з Донеччини, яка розпочала творчу справу попри виклики війни

Репортаж

"Дбаємо про кожного та кожну": як для бахмутян у столиці працює гуманітарний хаб

Репортаж

Тричі релоковані. Як у Києві працює Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти

Історія

10 років тому Маріуполь уперше звільнили від російських військ. Як це було

15 Червня Субота
17:59

Шольц: завершення війни на цьому саміті ще не обговорюватиметься

17:58

Що відбувається Небезпечні літні табори та військові вишколи. Як окупанти позбавляють дитинства маленьких українців на ТОТ сходу України

Небезпечні літні табори та військові вишколи. Як окупанти позбавляють дитинства маленьких українців на ТОТ сходу України
17:37

Командир "Азову" привітав своїх бійців зі зняттям заборони США на надання зброї

17:07

Російські війська будують нові укріплення вздовж траси Маріуполь - Донецьк, — Андрющенко

16:52

Світ має готувати основу для мирних переговорів між Україною та рф, — президентка Швейцарії

16:25

На Покровському напрямку триває девʼять боїв з ворогом, — Генштаб

16:07

На східному напрямку фронту ЗСУ знищили ворожу РЕБ "Синиця" (відео)

15:59

Маріупольцям розповіли, як подати інформаційне повідомлення про знищене майно

15:50

Верещук відвідала Центр по роботі з ВПО в Черкасах, де проживають люди з Донеччини і Луганщини

15:49

Україна має право знищувати легітимні військові цілі на території рф, — Столтенберг

15:41

У Краматорську військового оштрафували на 17 тисяч гривень за незаконний вилов раків

15:31

Росіяни відступили у Серебрянському лісі та Кліщіївці, — DeepState

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: