UA
RU UA
21 Жовтня 2024, 13:09
"Звільнив Донбас", або як на тимчасово окупованих територіях пропагандисти формують культ особи путіна
Антифейк

"Звільнив Донбас", або як на тимчасово окупованих територіях пропагандисти формують культ особи путіна

До дня народження так званого президента росії та одного з найнебезпечніших диктаторів світу володимира путіна пропагандистські медіа у рф та на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України вчергове прославляли та возвеличували його фігуру. Східний Варіант разом з експертом «Детектор медіа» Олексієм Півтораком пояснює, чому формування «образу» диктатора — це частина тоталітарного режиму та ідеології «російського миру».

«путін повернув Донбас додому й несе мир» — приблизно такі заголовки були в пропагандистських медіа до дня народження російського диктатора. Чому ворогу важливо сформувати фігуру «путіна-визволителя», читайте далі в матеріалі

«культ Леніна», «культ Сталіна», «культ путіна»

Культ особи, або культ вождя — це далеко не нове явище, яке своїм корінням та історією сягає ще в стародавні часи. У новітній історії України яскравими прикладами цього були культи Володимира Леніна та Йосипа Сталіна — радянських державних діячів. За їхнього життя в пропагандистських газетах та радіостанціях возвеличували їхні особистості, славили, дякували за «мир та розвиток». Насправді ж вони були одними з найнебезпечніших та найжорстокіших людей XX століття. Володимира Леніна прославляють як революціонера та більшовика, однак упускають факти про влаштований ним червоний терор. Йосип Сталін, заступивши на посаду Генерального секретаря ЦК ВКП (б), став фактично диктатором Радянського Союзу, зосередивши владу у своїх руках. За життя він організував масові репресії, розстріли, заслання на каторжні роботи тих, хто не погоджувався з політикою червоної партії.

Попри доведені злочини, на їхню честь ставили памʼятники, називали міста, вулиці, проспекти, писали портрети, які потім вішали в робочих кабінетах та шкільних класах. Усе робилося для того, щоб возвеличити їхні фігури та увіковічити в історії.

Навіть розвінчання культу особистості Сталіна та доведення його злочинів не вплинули на ситуацію. Після розпаду Радянського Союзу його фігура знову стала частиною утвердження імперських засад сучасної росії.

 Так само, як це робилося з особистостями Леніна та Сталіна, зараз формують образ «великого президента-визволителя» володимира путіна. А фактично диктатора та терориста, який понад 20 років знаходиться при владі російської федерації.

Скриншот пропагандистських ЗМІ
Скриншот пропагандистських ЗМІ

Його портрети знаходяться у всіх державних кабінетах та школах. Його називають «захисником нації», подають у новинах, як сильного політичного лідера, старанного сімʼянина, релігійну людину. Його день народження прирівнюється до національного свята.

Цього року до дня народження російського терориста в новинах пропагандисти формували новий елемент його образу: «людина, яка принесла мир на Донбас і яка повернула Донбас додому».

Такі привітання володимира путіна можна дійсно співставити з прославлянням червоних вождів за часів Радянського Союзу. Про це розповідає заступник керівника Центру досліджень «Детектор медіа» Олексій Півторак:

«Привітання путіна з днем народження із подяками за уявні добрі діла треба сприймати, як щось таке саме, як привітання радянським вождям у газеті “Правда”. При житті розсипаються в компліментах. А після смерті диктатора влаштовують розвінчання культу».

Фейки про «звільнення Донбасу»

Возвеличення путіна, як того, хто «звільнив Донбас», є черговою частиною сучасної ідеології «руського миру». Насправді ж звільненням і «не пахне». Території Донеччини та Луганщини, які були окуповані рф у 2014 році, ніби «застрягли в часі», позбавившись розвитку чи надій на нормальне майбутнє.

З 2022 року російський диктатор переглянув свою тактику й замість «прихованої окупації» пішов багатотисячною армією на українські міста, стираючи їх до попелу та вбиваючи тисячі мирних людей. Маріуполь, Сіверськодонецьк, Лисичанськ, Попасна, Бахмут, Авдіївка, Марʼїнка тощо. Усі ці міста були позбавлені спокійного життя. Це російські пропагандисти подають, як «звільнення», і дякують за це путіну.

«Подавання путіна, як людини, яка повернула мир на Донбас, чи повернула Донбас додому, це просто пропагандистський тост із нагоди свята, яке святкують вони. Таке формулювання може тішити вуха шанувальників російської пропаганди. Але для тих, хто в неї не вірить і пам’ятає про міжнародне право й пошану до територіальної цілісності інших держав, прописане в статуті ООН, такі привітання виглядають як чергове нагадування про злочини російського режиму», — розповідає Олексій Півторак.

Олексій Півторак

За словами експерта, такі наративи є невіддільною частиною сучасної російської пропаганди. Ще у 2022 році відкрито путін використовував тезу, що «Донбас Україні подарував Ленін». Тому, за їхньою логікою, володимир путін є тим, хто «повернув Донбас у рідну гавань».

«Росіяни своєю пропагандою готували нас до таких формулювань. Адже ще з 90-х, а може й давніше, як не путін, то російські історики, експерти чи знаменитості повторюють тезу, що “Донбас Україні подарував Ленін”. Це було одним із виправдань повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року. І, на не вражає, що росіяни, віруючи в російську пропаганду, таку приємну для вух тезу повторили з нагоди дня народження їхнього диктатора», — резюмує пан Олексій.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
21 Жовтня Понеділок
22:57

На Покровському напрямку від початку цієї доби противник 35 разів атакував позиції ЗСУ

22:43

У прокуратурі розповіли про жертв внаслідок атак окупантів на Мирноград (фото)

22:17

Поблизу Селидового російські військові розстріляли двох полонених бійців ЗСУ: розпочато розслідування

22:08

З 23 жовтня у Дружківці видаватимуть одяг для дітей

21:54

Жителям Донеччини розповіли про вільні місця для евакуації по Україні з безкоштовним проживанням

21:38

Умєров розповів про теми розмови з міністром оборони США та обговорення кроків реалізації Плану перемоги

21:26

У Києві планують перейменування вулиці на честь загиблого захисника Маріуполя

20:55

З Донеччини евакуювали алабайку Геру, яка жила сама у пустому дворі

20:35

У Костянтинівці розповіли про підготовку лікарень до роботи в осінньо-зимовий період

19:59

Путін віддав металургійний комбінат у Маріуполі на розграбування клану Кадирова, — WSJ

19:18

Понад 1 000 цивільних осіб постраждало через вибухонебезпечні предмети на деокупованих територіях з початку вторгнення рф

19:05

Щонайменше 3 людини загинули і 2 поранені внаслідок сьогоднішніх обстрілів Покровського району

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: