UA
RU UA
14 Травня 2024, 19:29
2451
Повстати з руїн. Як у Краматорську ремонтують будинки, постраждалі від російських обстрілів
Вікно Відновлення

Повстати з руїн. Як у Краматорську ремонтують будинки, постраждалі від російських обстрілів

Які багатоквартирні будинки зараз відбудовують у Краматорську? Які саме ремонтні роботи проводять? Та чи зможуть туди після відновлення повернутися мешканці? Відповіді дізнався Східний Варіант

Тільки за 2023 рік до Державного Реєстру пошкодженого та знищеного майна було внесено інформацію щодо 554 багатоквартирних та 1567 приватних будинків у Краматорську. Цифра пошкоджених будинків збільшується, адже російська армія продовжує обстрілювати цивільні об’єкти. Та вже зараз у місті проводять капітальні ремонти багатоквартирних будинків. Зокрема для того, щоб мешканці могли подаватися на державну програму «єВідновлення». Докладніше про це в матеріалі

Богдана Хмельницького, 4

14 березня 2023 року ракета загарбників влучила в багатоквартирний будинок на адресі Богдана Хмельницького, 4. Унаслідок цього було пошкоджено перекриття та стіну одного з під’їздів, потрощені вікна й балкони. Тоді один мешканець загинув, ще семеро — четверо чоловіків і троє жінок — отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Краматорськ ремонт будинків
Зруйнований будинок на Богдана Хмельницького, 4. Фото: Донецька обласна прокуратура

У будинку проживало приблизно 50 людей. Технічне обстеження показало, що його можливо відновити для подальшого проживання. Тому міська влада розробила проєкт його капітального ремонту (аварійно-відновлювальних робіт). Через систему Prozorro провели торги за процедурою закупівлі. Переможцем став ТОВ «МОНТАЖНО-БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ СДМК». З ним укладено договір для проведення капітального ремонту на 28 мільйонів 334 тисячі 800 грн.

Під час ремонту робітники демонтують ушкоджені та зруйновані конструкції, зведуть конструкції зовнішніх несучих стін, перегородок, сходових маршів, частково замінять плити перекриття та покриття, відновлять покрівлю, відремонтують кладки вентканалів та цегляної кладки несучих стін. Також тут облаштують ганки та відновлять внутрішньобудинкові інженерні мережі систем газо-, тепло-, водопостачання та електроживлення.

Краматорськ ремонт будинків
Проведення ремонтних робіт на Хмельницького, 4. Фото: сайт Краматорської МВА

Проведення таких робіт, кажуть у Краматорській МВА, надасть власникам можливість подаватися на державну програму «єВідновлення», щоб отримати компенсацію. Ремонтні роботи мусять закінчити до кінця 2025 року.

Ярослава Мудрого, 44

Будинок був пошкоджений унаслідок російського обстрілу влітку 2022 року. У той день загалом було пошкоджено 12 багатоповерхівок та алея в місцевому парку, місцеві мешканці отримали поранення.

Краматорськ ремонт будинків
Фото: начальник Краматорської МВА Олександр Гончаренко

Цього року в будинку планують почати аварійно-відновлювальні роботи. Робочим проєктом передбачається демонтаж ушкоджених та зруйнованих конструкцій, улаштування монолітного поясу та покрівлі з металочерепиці, водостічної системи, ремонт кладки вентканалів та тріщин цегляної кладки несучих стін, улаштування жорсткої металевої обвʼязки та системи утеплення будинку. Також проведуть ремонт внутрішньобудинкових інженерних мереж.

Переможцем тендеру на виконання робіт із ремонту став ТОВ «МОНТАЖНО-БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ СДМК». Роботи були оцінені в понад 45 мільйонів гривень. Однак, наприкінці квітня цього року торги було скасовано через виявлення органом державного фінансового контролю ознак порушення законодавства у сфері публічних закупівель в інформації, оприлюдненій в електронній системі.

Ярослава Мудрого, 54

Багатоквартирний будинок на цій адресі було пошкоджено внаслідок російського обстрілу 18 березня 2022 року. Тоді було повідомлено про 5 загиблих та 26 поранених. Вибухова хвиля пошкодила стіни, дах, вікна, двері. Будинок визнаний непридатним для житла, але таким, який може бути відновлений.

Краматорськ ремонт будинків
Ярослава Мудрого, 54. Фото: сайт Донецької ОВА

Цього березня Управління житлово-комунального господарства Краматорської міської ради провело тендер і уклало договір на проведення капітального ремонту багатоповерхівки на суму 62,7 мільйона гривень. У будинку вже проводять підготовчі роботи — встановили паркан, розбирають аварійні конструкції всередині та зовні, демонтують дах та плити, розбирають технічний поверх.

Краматорськ ремонт будинків
Ярослава Мудрого, 54. Фото: сайт Донецької ОВА
Краматорськ ремонт будинків_02
Ярослава Мудрого, 54. Фото: сайт Донецької ОВА

Машинобудівників, 15

У будинок на адресі Машинобудівників, 15 влітку 2022 року прилетіла ворожа ракета С-300. Вдруге окупанти влучили сюди в березні 2023 року. У будинку пошкодило всі комунікації, вибило двері, вікна, балкони, дах. Будинки, що стояли поруч, також пошкоджені вибуховою хвилею.

Краматорськ ремонт будинків_02
Машинобудівників, 15. Фото: Управління житлово-комунального господарства Краматорської міської ради

Виконавцем ремонтних робіт є ТОВ «МОНТАЖНО-БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ СДМК». Роботи оцінюються в 7 мільйонів 336 тисяч 690 грн. Згідно з договором, у багатоповерхівці підвищують несучу здатність ґрунтів фундаменту, ремонтують тріщини в стінах, утеплюють фасад будинку.

Краматорськ ремонт будинків
Машинобудівників, 15. Фото: Управління житлово-комунального господарства Краматорської міської ради

Проведення таких ремонтів дозволить їхнім мешканцям податися на «єВідновлення». Про це Східному Варіанту повідомили в Краматорській міській раді. Будинки були непридатними для проживання, але не підлягали демонтажу. Щоб люди могли податися на державну програму компенсації, було необхідно відремонтувати місця загального користування: підʼїзди, дахи тощо. Тепер, коли ремонтні робочі вже розпочато, мешканці вже подають заяви на «єВідновлення».  

Минулого року в Краматорську також проводили аварійно-відновлювальні роботи житлових будинків. Такі ремонти провели в багатоповерхівках на адресах вул. Стуса, 21, вул. Стуса, 23, вул. Стуса, 34, вул. Леонтовича, 17, вул. Дружби, 20, вул. Дружби, 19. За цими адресами були проведені тендери на ресурсі Prozorro.

Нагадаємо, що мешканці Краматорська та Донецької області можуть подавати заяви на участь у державній програмі «єВідновлення», щоб отримати компенсацію за зруйноване житло. Такі компенсації отримують і ті мешканці, будинки яких визнані непридатними для житла.

Краматорськ ремонт будинків_03
Будинок на вулиці Леонтовича, 13. Його мешканці вже отримують компенсації за зруйноване житло за програмою «єВідновлення». Фото: Краматорська міська рада

Наприклад, мешканці багатоповерхівки на адресі Леонтовича 13, яка була пошкоджена внаслідок російського обстрілу 1 лютого 2023 року, проходять відповідну процедуру та отримують житлові сертифікати, за якими можуть придбати нове житло. Про це повідомляла Краматорська міська рада. У середньому за 1 квартиру мешканці отримують 1,3 мільйона гривень. На початок цього року в Краматорську відповідною комісією було розглянуто та ухвалено 17 позитивних рішень за програмою «єВідновлення» на загальну суму — 23 763 889 грн.

Прийом заяв продовжується. Заявку можна подати в застосунку Дія або через спеціально створений портал.

За консультаціями мешканці Краматорської громади можуть звернутися за адресою: 

📌вул. В’ячеслава Чорновола (Маяковського), 24, кабінет 1.

▪ з понеділка до пʼятниці, з 9 до 17 години;

▪ у суботу з 8 до 12 години.

Телефон для довідок — (050) 425–0999.

***

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win   

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
02 Липня Вівторок
14:21

На Донеччині 66 тис. га лісів потребують обстеження на мінну небезпеку

14:00

В окупованому Маріуполі росіяни приховують можливий спалах холери

13:59

"Міністерші" та "директорці фонду" окупованої Луганщини повідомлено про підозру у колабораціонізмі

13:42

Гончарі Донеччини відвідали Опішнянську громаду на Полтавщині (відео)

13:31

Шкода лісам Донеччини через повномасштабну війну рф становить майже 523 млн гривень

13:06

На Покровському напрямку росіяни ударними дронами залітають у тил на 15 км, — 47 ОМБр

12:54

Позиції російських окупантів у Серебрянському лісі були знищені ударними дронами "Помсти" (відео)

12:32

Росіяни збільшують кількість обстрілів населених пунктів Донеччини там, де наступають

12:09

З початку великої війни росіянами на Донеччині знищено майже 2700 га лісів

11:58

60 учнів із Сєвєродонецької громади оздоровлюються неподалік Мукачево

11:50

Знай наших Спортсменка з Лисичанська переможниця Чемпіонату Європи з акробатичного рок-н-ролу

11:39

Україна незабаром отримає 24 літаки F-16 від Нідерландів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: