Незаконні гаражі у дворах Донеччини. Як з ними боротися?

Тимчасові та капітальні гаражі, торгові ларьки, невеликі магазинчики давно стали невіддільною частиною наших дворів. Але мало хто загадується над питанням, наскільки легальна їхнє установлення на прибудинкових територіях. І що робити, якщо ці гаражі на ділі виявляться поза законом?

Хтось на них не звертає уваги, комусь вони можуть завдавати певний дискомфорт. Найчастіше до цих будівель жителі ставляться філософськи, кажучи, що це вже невіддільний «елемент дворового дизайну або інтер'єру».

Однак частина жителів роблять хоч якісь кроки, щоб дійсно з'ясувати законність встановлення гаражів у дворах багатоповерхівок і, за необхідності, домогтися їх знесення.

Бульвар Краматорський 1, фото «Східний варіант»

Цим питанням зайнялася жителька Краматорська Тетяна Кочергіна. Вона вирішила з'ясувати, наскільки законно встановлені у дворі її будинку тимчасові металеві гаражі. І звернулася до «Східного Варіанту» з проханням допомогти розібратися в цьому питанні.

«Їх встановили без дозволу тих, хто живе в будинку. Я вважаю, що це самозахоплення. Тому звернулася за інформацією на гарячу лінію міськради», — розповідає Тетяна.

Відповідь жителька Краматорська отримала, але легше від цього не стало. З відповіді випливало, що даних про встановлення гаражів та проведення будівельних робіт немає, а їхні власники не встановлені.

Надано Тетяною Кочергіною

Про розшук власників, визначення законності або знесення мова не йшла. На цей момент Тетяна не цілком розуміє, які дії їй вчинити надалі, щоб зрушити з мертвої точки.

«На жаль, у нас у дворі більше ніхто не хоче цим займатися. Всі бояться йти на конфлікт. А одній мені важко через вік і стан здоров'я», — пояснює Тетяна. 

Бульвар Краматорський 1, фото «Східний варіант»

Два види забудови

А щоб вирішити, куди рухатися далі, потрібно визначитися з яким видом забудови доведеться боротися. Їх два види: тимчасова і капітальна. 

Розглянемо кожну окремо.

Як розповів нам юрист, який спеціалізується на питаннях нерухомості та відносинах між власниками, як не дивно, легше боротися з капітальної забудовою.

Фото: Восточный Вариант

«Щоб визначити, законна споруда чи ні, потрібно з'ясувати, чи була відведена під неї земля. Наприклад, якщо гараж був побудований в кінці 1980-хх, на початку 1990-хх, то, швидше за все, земля під нього не відведена, оскільки в той час ця процедура була вкрай складною, а контролем в маленьких містах особливо ніхто не займався», — запевнив юрист.

За словами правозахисника цей момент регулюється частиною 1 статті 376 ЦК України:

«Житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проєкту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил».

Вул. Палацова 67, фото «Східний варіант»

Про наявність чи відсутність всього цього можна дізнатися, надіславши запит до міського Управління архітектури та містобудування або просто на ім'я міського голови. 

Також можна відправити запит на гарячу лінію в Обладміністрацію.

Тимчасові гаражі

Не так просто йдуть справи з тимчасовими металевими гаражами.

Перш за все варто знати, що тимчасові гаражі дозволено встановлювати тільки людям з інвалідністю.  Це передбачено Статтею 30 Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні». Такі гаражі можна передавати у спадок. 

Також слід врахувати, що під установлення тимчасових гаражів спеціально земля не виділяється. Тобто вони встановлюються просто за рішенням сесії. Це істотно ускладнює завдання з'ясування легальності гаража.

вул. Палацова 67, фото «Східний варіант»

«Спочатку потрібно визначитися, старі це гаражі чи ні»,  — розповідає координатор Центру ДІЙ–Краматорськ Андрій Романенко. — «Якщо це гаражі, встановлені в якихось 1980-хх, то навряд чи вдасться встановити власника. За всі ці роки архіви оновлювалися, до того ж не варто забувати, що під час окупації 2014 року, частина документів могла зникнути». 

Якщо це гаражі порівняно нові, то тут є шанс дізнатися про законність їхнього установлення. Але для цього потрібно вивчати рішення сесій міськради. Ці рішення публікуються на сайті міськради. Але тут необхідно запастися терпінням, щоб вивчити всі рішення за необхідний період. І тільки лише в тому випадку, якщо ви хоча б приблизно уявляєте, в які роки той чи інший гараж був встановлений. 

Ситуація в Краматорську

«У Краматорську, на мою думку, немає глобальної проблеми з гаражами. У нових районах є гаражні кооперативи, які забезпечують запити людей. У Старому місті, в старій забудові, де ще збереглися і гаражі з незапам'ятних часів, і госпбудівлі, як правило, все узаконено», — розповідає Андрій Романенко. — «Крім того, міська влада робить певні кроки, щоб це регулювати. Я особисто бачив оголошення на покинутих гаражах з проханням до власників звернутися до виконкому для прояснення ситуації з документами».

«Східний варіант» направив запит до міської ради Краматорська з проханням надати інформацію про наявність міських програм регулювання забудови на прибудинкових територіях.

Бульвар Краматорський 1, фото «Східний варіант»

Крім того, свій коментар пообіцяв дати заступник міського голови Краматорська Сергій Смирнов. 

В Управлінні з питань інформаційної політики та взаємодії із засобами масової інформації нам повідомили, що на цей момент йде розробка проєкту доброустрою міста. Тільки відповідно до нього можна буде працювати щодо незаконних об'єктів. 

Як перевірити законність споруди у дворі?

Підбиваючи підсумки. Якщо ви вирішили перевірити законність споруди у дворі свого будинку, то вам потрібно діяти наступним чином.

  • Насамперед потрібно постаратися з'ясувати, хто ж власник гаража. Опитати мешканців, поспілкуватися з директором ОСББ (якщо воно у вас є). Якщо вам це вдасться, то вийти на контакт із власником і з'ясувати, чи законне установлення гаража
  • У випадку з капітальним гаражем з'ясувати, чи виділялася під будівництво земля, можна, вивчивши Публічну кадастрову карту
  • Подати запит на ім'я міського голови або просто на адресу вашої міськради. Найчастіше це можна зробити онлайн, знайшовши графу для звернення громадян
  • Написати на електронну адресу міськради або зателефонувати за телефоном контакт-центру (вказані на сайті міськради)
  • Звернутися на гарячу лінію Донецької обласної військово-цивільної адміністрації

Для цього вам необхідно вказати точну адресу будинку, де встановлений гараж. За можливості доповнити свій запит його фотографією.

Якщо вам вдасться з'ясувати, що гараж встановлено незаконно, в такому випадку добиватися його знесення необхідно через суд. У цьому можуть допомогти служби безплатної юридичної допомоги, які діють по всій Україні.  

Потрібно лише пам'ятати, що процес цей не швидкий та вимагає часу і терпіння.

Последние новости

  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

1 день назад
  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Катерина Скрипова: досьє активістки з Луганщини, координаторки БФ "Схід SOS"

Катерина Скрипова — активістка, волонтерка з Луганська. Брала участь у мітингах на підтримку Євромайдану. Згодом… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Як евакуювати дитину з тимчасово окупованої території: алгоритм дій

Повернення дитини з тимчасово окупованої території — це складний процес, який вимагає уважності, підготовки та… Read More

2 дні назад

Повстати з руїн. Як у Краматорську ремонтують будинки, постраждалі від російських обстрілів

Які багатоквартирні будинки зараз відбудовують у Краматорську? Які саме ремонтні роботи проводять? Та чи зможуть… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Олексій Горленко: досьє волонтера з Лисичанська, який допомагає переселенцям і військовим

Олексій Горленко — волонтер з Лисичанська, двічі переселенець. До 2014-го жив у Довжанську (Свердловськ), що… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.