Хто став новим "господарем" КПВВ на Донбасі та які зміни чекати

За українські КПВВ відповідає окреме державне підприємство. Розбираємось, які його функції та пропонуємо зміни

Хто став новим "господарем" КПВВ на Донбасі та які зміни чекати
За українські КПВВ відповідає окреме державне підприємство. Розбираємось, які його функції та пропонуємо зміни
В Україні запрацювало державне підприємство, яке відповідає за облаштування та функціонування КПВВ. Його створили рік тому. В штаті підприємства близько 140 людей.

«Східний варіант» розбирався, яку практичну користь люди з ОРДЛО отримають від роботи нового держпідприємства та які проблеми актуальні зараз для тих, хто перетинає лінію розмежування.

А наприкінці статті ви знайдете форму, куди можна вписати нагальні проблеми та незручності на КПВВ. Всю інформацію редакція систематизує та передасть держпідприємству.
Держпідприємство — створення та призначення
У квітні минулого року держава створила ДП «Реінтеграція та відновлення», яке має стежити за належними умовами перетину лінії розмежування з ТОТ.

ДП підпорядковується Міністерству з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Працівники підприємства працюють як у Києві, так і в Донецькій, Луганській та Херсонській областях, безпосередньо на КПВВ.

Зараз ДП приймає на свій баланс КПВВ, аби стати їх повноправним господарем.
Як було раніше?
До появи держпідприємства КПВВ створювали різні органи виконавчої влади Донецької, Луганської, Херсонської областей. Тому ці КПВВ знаходилися на балансі різних державних установ та органів місцевого самоврядування. Деякі КПВВ були на балансі "Укрзалізниці", а КПВВ в Станиці Луганській – на балансі Водоканалу «Луганськ-Попасна».

А відтак не було єдиного стандарту роботи та облаштування КПВВ. На деяких КПВВ умови були кращими, а не деяких — гіршими.

Таким чином в українських КПВВ не було єдиного господаря, який би ніс відповідальність за всі пропускні пункти, а найголовніше — робив їх уніфікованими.
"На сьогодні немає єдиного стандарту опікування КПВВа це ж не КПВВ треба опікуватись, а людьми, які перетинають цей КПВВ щодня. Тринадцять мільйонів протягом року. Це в середньому 10 тисяч людей на одному КПВВ на добуя даю цифри до початку коронавірусного карантину», — говорив минулого року міністр з питань реінтеграції ТОТ Олексій Резніков.
Що змінилося?
За словами директора Державного підприємства «Реінтеграція та відновлення» Дмитра Ланіна, тепер КПВВ будуть зібрані «під один дах».

"Завдання підприємствазробити так, щоб були створені гідні умови для людей які вимушені перетинати через КПВВ лінію розмежування з ТОТ, щоб надавались однакові сервіси, щоб вони були доступні людям, які перетинають різні КПВВ. Організація роботи Державним підприємством включає також у себе й взаємодію з усіма державними органами та органами місцевого самоврядування щодо покращення роботи КПВВ", — розповів «Східному варіанту» Дмитро Ланін.
Іншими словами, на існуючій базі КПВВ держпідприємство має вибудовувати цивілізовані умови для перебування людей. Наприклад:

- замінити старі дерев'яні туалети, на нові сучасні, які будуть враховувати потреби людей з інвалідністю;
- обладнати на кожному КПВВ, у тому числі й на тих, які зараз реконструюються, кімнати матері та дитини;
- спорудити приміщення для надання медичних, поштових, банківських, юридичних послуг тощо.

Однак, це не означає, що саме ДП буде надавати послуги, доступні на КПВВ.

Підприємство буде створювати умови для надання всіх необхідних послуг, та інформувати про якість надання цих послуг різними організаціями, які представлені на контрольних пунктах. Наприклад, за центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) та надання медичних послуг відповідають органи місцевого самоврядування, ОТГ в якій знаходиться КПВВ.

Як кажуть у держпідприємстві, допомогу з впровадженням послуг на КПВВ надають також і міжнародні благодійні організації.

А ДП стежитиме, щоб всі ці послуги надавалися відповідно до стандартів та були доступними для всіх.

Проєктний координатор БФ «Право на захист» Володимир Олексенко вважає створення держпідприємства логічним кроком та очікує позитивних результатів.

«На мій погляд, коли буде централізований балансоутримувач, і він буде знати особливість роботи кожного КПВВ, то це буде тільки плюс. Ми неодноразово пропонували це у своїх звітах», — зазначив Володимир.

Зараз держпідприємство лише приймає повноваження та матеріальні цінності від різних органів влади.
Електронні черги — те, над чим працюватиме ДП
Заступник директора Державного підприємства Сергій Кривогуз говорить, що одна з ключових функцій державного підприємства — ініціювати інновації, які спростять для людей процес користування послугами КПВВ.

«Нам важливо дістатися до людей, які знаходяться на непідконтрольній території. Яким чином? Через впровадження діджитал-технологій», — зазначив Сергій.

За його словами, зараз завдяки «Норвезькій раді у справах біженців», створюється сайт контрольних пунктів в'їзду-виїзду.

А в майбутньому планують запустити сервіс онлайн-черги для проходження КПВВ.
«Це допоможе уникнути великих черг та скупчень людей на КПВВ, зловживань, які мають місце сьогодні. Відтак ці заходи спростять процес перетину лінії розмежування» — зазначив Сергій Кривогуз.

Також на держпідприємстві розробляють стратегію того, про що потрібно інформувати людей на КПВВ.
Нагальні проблеми на КПВВ
Найголовнішою проблемою людей з окупованих територій зараз є те, що окупанти перешкоджають людям перетинати лінію розмежування.

Вони запровадили власну процедуру отримання дозволу на перехід. Це значно зменшило кількість людей, які користуються КПВВ зараз.
«Після реконструкції оновлені КПВВ ще не отримували того навантаження і потоку людей, який був раніше. Бо ця реконструкція відбувалася у ковідні часи. Тому про актуальні на зараз проблеми можна буде говорити після того, як оновлені КПВВ будуть протестовані великою кількістю людей», — сказав Володимир Олексенко.

Люди ж, які потрапляють на КПВВ зараз, за словами Володимира, часто залишаються розчарованими роботою ЦНАПів.
«Там дуже обмежений перелік послуг, які люди можуть отримати. Це, здебільшого, інформаційні послуги. Адміністративних послуг, які були б корисні людям з окупованої території, практично немає», — пояснив Володимир Олексенко.

За даними дослідження БФ «Право на захист», навесні цього року люди найбільше скаржилися на відсутність процедури для швидкої та легкої реєстрації дітей, народжених на непідконтрольній Україні території.

Однак, нещодавно міністерство Цифрової трансформації зробило доступним для людей з окупованих територій сервіс «єМалятко». Через нього можна оформити свідоцтво про народження дитини. Детальніше читайте в нашому матеріалі.
«Крім того, спрощення потребує адміністративна процедура взяття на облік внутрішньо переміщених осіб. Такі зміни покращать доступ до отримання в ЦНАП першого паспорта громадянина України у формі картки в 14 років», — йдеться у дослідженні.

Також люди виявляли бажання отримувати в ЦНАП такі послуги: реєстрація місця проживання, транспортного засобу й нерухомого майна; видавання закордонного паспорта, ID-картки й посвідчення водія; оформлення субсидій.
Як можна поліпшити КПВВ?
Редакція «Східного варіанту» пропонує читачам самотужки ініціювати зміни на КПВВ. Скористайтеся цією формою та вкажіть на недоліки КПВВ та що б ви хотіли додати до їх роботи. Ми систематизуємо інформацію та передамо її фахівцям з держпідприємства «Реінтеграція та відновлення».
Проєкт реалізується онлайн-виданням "Східний Варіант" за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.


Підписуйтесь на телеграм-канал Східного варіанту

Последние новости

  • Суспільство

Як працює "єВідновлення" на Донеччині? Приклад зі Слов'янська

Уже понад рік в Україні працює державна програма «єВідновлення», за якою мешканці, житло яких було… Read More

12 години назад
  • Суспільство

Краса, спілкування і новий досвід: як переселенка з Донеччини організовує у Франківську естетичні бранчі для дівчат

Внутрішні переселенці, які вимушено покинули рідні міста через війну, стикаються з різними проблемами в населених… Read More

17 години назад
  • Суспільство

"Ми маємо знати історію": як луганчанка запустила освітній проєкт

Наталя Омельчук родом з міста Сорокине, що на Луганщині. До початку війни у 2014 році… Read More

18 години назад
  • Суспільство

"Українці завжди відокремлювали себе від росіян": письменниця та історикиня з Донецька Олена Стяжкіна розповіла про рідне місто

22 травня, у Києві, в книгарні Старого Лева, відбулась тепла розмова про Донеччину в рамках… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Опитують про Маріуполь немаріупольців. Як пропагандисти окупованого міста маніпулюють новинами

Нещодавно журналісти пропагандистського телеканалу «Маріуполь24» випустили сюжет з опитуванням нібито місцевих жителів про те, які… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

"Армія відновлення": як вона працює та як допомагає Донеччині

Повномасштабне вторгнення росії вкрай негативно вплинуло на ситуацію з безробіттям на Донеччині. Тисячі людей евакуювалися,… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.