UA
RU UA
21 Червня 2024, 11:19
"Над нами все літає, багато що падає": як тримається Костянтинівка, яку окупанти знову почали обстрілювати "касетами"
Актуально

"Над нами все літає, багато що падає": як тримається Костянтинівка, яку окупанти знову почали обстрілювати "касетами"

Костянтинівка на Донеччині, захопленням якої марять окупанти уже понад два роки, щодня страждає від ракетних обстрілів. Учора, 20 червня, через черговий обстріл вкотре загинула людина. До того – 12 червня (під час обстрілу поранило цивільного), 10 – через приліт по місту КАБа поранило п’ятьох, 5 червня – ще одного. Станом на кінець кожного місяця в місті, повністю обстріляному окупантами, ракети зачіпають десятки сімей.

Сергій Горбунов, очільник Костянтинівської МВА, розповідає Східному Варіанту: над містом щодня, без винятків, літають не лише ракети та авіабомби, а й ворожі дрони, які моніторять ситуацію в місті. Тож про те, що обстрілюють цивільних – а часто й малолітніх дітей – окупантам відомо. І все ж вони продовжують убивати людей.

Костянтинівка окупанти
Один з обстріляних багатоповерхових будинків у Костянтинівці, в якому попри все продовжують жити люди / Фото Сергія Горбатенка

«Ми на сьогодні під щільним наглядом ворога – над нами все літає, зокрема й дрони, які бачать усе, що відбувається. Багато що падає. Ви самі розумієте: у нас крок вліво чи вправо – і може лежати такий предмет, що ти не запідозриш, що це міна, поки вона не вибухне. Тому інтернет і всі сайти «киплять» інструкціями для місцевих, щоб вони навіть не думали про лісопосадки, дивилися під ноги. Бо багато в нас було й КАБів нерозірваних, і мін… Ми їх розміновуємо й вивозимо, але все, що лежить у високій траві, чи то у полі біля ставка, чи в ньому – ми це розміновуватимемо десятиріччями. Тому натрапити можна будь-де на щось, що може вибухнути під ногами. Та й був випадок, коли КАБ прилетів просто під під’їзд багатоквартирного будинку. На щастя, тоді він не розірвався і його вдалося знешкодити», – каже очільник МВА. 

Костянтинівка окупанти
Потрощена квартира, відібране житло у родини – не найгірший варіант розвитку подій після обстрілу, вважають місцеві. Особливо – якщо ніхто не загинув та не був поранений / Фото Олени Воронцової

Водночас днями в одному з районів міста сталася трагедія, яка розпочалася цілком «нейтрально»: костянтинівці знайшли ноутбук. На вигляд – абсолютно цілий та безпечний, просто «забутий» просто неба. Його забрали додому. Коли увімкнули – той розірвався. Виявилося, що техніка була «начинена» сотнями грамів вибухівки, яка здетонувала під час натискання кнопки. Найгірше – що ноутбук, від якого постраждали дорослі, лежав на видному місці, де бувають діти. І постраждати від вибухівки з великою ймовірністю могли саме вони. 

Щобільше, додають місцеві, трагедії б не вдалося уникнути – оскільки навіть дорослі не зрозуміли, що ноутбук «вибуховий». Він був на вигляд неушкоджений, запаяний – і не мав жодних ознак будь-якого втручання «в нього».

Костянтинівка окупанти
Фото Олени Воронцової

«Ми просимо місцевих, щоб вони телефонували нам, чи у поліцію, чи в ДСНС – будь-кому, аби лише телефонували, коли помічають щось поблизу. Чи то міна, чи снаряд, чи якийсь буденний предмет, якому нібито не місце там. де він знаходиться. Наші спецслужби все відразу приберуть і знешкодять. Головне – безпека людей», – зауважує Сергій Горбунов. 

Нині до міста знову долітають касетні міни, як і минулоріч – до моменту, коли окупантів вдалося відтіснити. Тоді, у 2023 році, ці боєприпаси забрали життя десятків місцевих людей. І попри це – костянтинівці лишаються у місті. 

«Мене звідси вони не проженуть. З 2014 намагаються, і що? Я досі тут. Вірю, що наші хлопці триматимуть місто, а якщо ні – то я тільки з ними виходитиму, останньою. Може, прикриватиму когось. Але у мене тут батьки поховані, дочка. Куди я без них? Як їх тут покину?» – зауважує в розмові з журналістами місцева мешканка Світлана Повницька.

«У людей різні причини відмовок: хтось не хоче їхати, бо вже намагався – невдало. У когось – городи…» 

На сьогодні у Костянтинівській громаді лишаються близько 30 тисяч населення. Серед них – і діти, хоч у деяких населених пунктах їх вдалося вивезти. Щоправда, не без непорозумінь із батьками.

«Була примусова евакуація у громаді в кількох населених пунктах, де ми розуміли, що там є діти, а вже за два кілометри від них – фронт. Тому в тих місцях уже немає дітей. Але ж ви розумієте: ми приїжджаємо у Миколаївку – село на в’їзді до Часів Яру – і кажемо, що родину треба евакуювати разом з дитиною. А у відповідь чуємо, що люди цього не хочуть. Крім мене є ще й поліція, військові, і ми пояснюємо, що тут не «хочу», а «треба». А нам все одно кажуть: «Хлопці, є Конституція, ми хочемо бути тут і нікуди не поїдемо». І все. Відбувалося все те саме, що й у Торецьку, і в Бахмуті, і в Авдіївці. Люди не хотіли їхати навіть заради дітей», – пригадує голова адміністрації.

Костянтинівка окупанти
Наразі евакуація місцевих – на критично низьких відмітках. У тиждень з міста зазвичай виїжджають лише 2-3 осіб / Фото Ольги Данилової

Разом з тим тяжко дається й евакуація дорослого населення. Попри те, що місто без перепочинку обстрілюють, місцеві тримаються за свої домівки – хоч і розуміють, що  це може коштувати життя. 

«Люди не дуже хочуть евакуюватися. У всіх різні відмовки: у когось тут житло, в когось – город, хтось каже, що виїжджати дорого, а хтось кричить: «ВПО скасували». У когось мотивація «Я тут народився – тут і помру». Людям тяжко, деякі вже пробували виїжджати, але повернулися. Усі хочуть бути вдома. Тому наразі збільшення охочих евакуюватися немає. Але того тижня виїхало аж 14 людей, хоча зазвичай – 2-3. Я навіть сам здивувався», – з усмішкою розповідає журналістам Сергій Горбунов. 

Для того, щоб місцевим дати бодай якийсь комфорт (всупереч обстрілам), у Костянтинівці намагаються максимально забезпечити життєспроможність громади – і світлом, і газом, і водою. З останньою, щоправда, значні проблеми – тож адміністрація влаштувала щоденні підвезення води населенню. А віднедавна у місті відкрили 7 пунктів видачі очищеної води – безкоштовно. Крім того, регулярно людям видають і гуманітарну допомогу. 

Крім того, у Костянтинівці лишаються підприємці. Працюють заклади торгівлі, магазини, банки й пошта працюють. 

«Ми на зв’язку із бізнесом, який тут є. Але підприємств, які надавали бюджету дохідну частину – немає, вони виїхали. У їхню промислову зону було багато потраплянь, вони релокувалися», – зауважує Сергій Горбунов. 

«У місті щодня ліквідовують наслідки обстрілів»

Костянтинівка окупанти
«Ці вікна мали ловити сонячні промені. А зловили обстріл»,підписав фото один із волонтерів. Фото гуманітарної місії «Проліска»

За словами очільника військової адміністрації, чи не найбільше заслуговують на повагу за щоденну працю комунальники. Зокрема, через те, що окрім прибирання міста вони взяли на себе й додаткові обов’язки.

«Комунальні служби працюють без вихідних, щодня тривають ліквідації наслідків обстрілів. Але працівники КП зайняті не лише цим. Тому багато хто з місцевих навіть каже, що до війни у місті стільки не робилося, як зараз. Особисто для мене зараз на першому місці – оборона України. Але місто повинно жити, воно має бути віддушиною. Тому хоч штат комунальних служб зменшився, люди працюють. Звісно, ворог псує нам плани, але все в місті прибирається, вивозиться. Комунальникам – низький уклін, бо вони роблять усе так, як і має бути», – каже голова МВА. 

Костянтинівка окупанти
Нічні обстріли житлових кварталів, коли вдома перебувають усі члени родини – включно з дітьми – звична практика окупантів. Фото зі сторінки Костянтинівської МВА

Він додає: у Костянтинівці вірять у Збройні сили України, всіляко допомагають і «не стоять на місці». І попри спроби окупантів – віддавати їм місто ніхто не збирається. 

«Поки є змога, терпіння, моральна витримка й сили жити тут – люди живуть. Усі звикли, намагаються не думати, що «ось тут війна». Хоч громада справді щодня під обстрілом. Але ми віримо, що все буде добре, все буде Україна. І Костянтинівка завжди буде Україна», – зауважує Сергій Горбунов.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
21 Червня П’ятниця
11:19

Актуально "Над нами все літає, багато що падає": як тримається Костянтинівка, яку окупанти знову почали обстрілювати "касетами"

"Над нами все літає, багато що падає": як тримається Костянтинівка, яку окупанти знову почали обстрілювати "касетами"
11:19

Сили оборони України успішно уразили низку об’єктів нафтопереробної галузі та інші важливі цілі російської федерації

11:08

У Донецькій області через бойові дії відключалась повітряна лінія обленерго

10:58

У ДТЕК розповіли про відключення електроенергії на Донеччині 21 червня

10:39

В поліції розповіли про наслідки ворожих обстрілів на Донеччині: 5 загиблих і 11 поранених з 1 дитиною

10:24

В Селидовому 2 загиблих та 3 поранених в результаті ворожого обстрілу (фото)

В Селидовому 2 загиблих та 3 поранених в результаті ворожого обстрілу (фото)
09:44

На окупованій Луганщині росіяни конфіскують автівки цивільних громадян

09:14

На окупованій Луганщині загарбники погрожують аграріям штрафами за "невиконання плану"

08:52

Противник атакував на Лиманському та Куп’янському напрямках 22 рази

08:28

За 20 червня росіяни вбили 5 жителів Донеччини

08:00

ЗСУ ліквідували ще 1060 окупантів

20 Червня Четвер
23:24

25 червня ВПО з Луганщини у Житомирі проконсультує ПФУ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: