UA
RU UA
09 Серпня 2024, 18:59
6417
"Тут ми обирали згущенку дитині, а тут у дружини вже закривавлена голова": місцеві жителі розповіли, як росіяни обстріляли супермаркет у Костянтинівці
Ексклюзив

"Тут ми обирали згущенку дитині, а тут у дружини вже закривавлена голова": місцеві жителі розповіли, як росіяни обстріляли супермаркет у Костянтинівці

Сьогодні вдень, близько першої години дня, росіяни завдали ракетний удар по центральній частині міста Костянтинівка. Відразу після вибуху приміщення супермаркету загорілося: вогонь швидко охопив значну торгівельну площу, а уламки від вибуху«захопили» в радіус і поряд стоячі торгові точки: аптеки, ятки з продовольчим товаром і одягом, одне з небагатьох працюючих відділень пошти, автомийка та 9 крамниць. Крім того, в той момент були пошкоджені й чотири приватні будинки та 12 автівок.

Журналістам Східного Варіанта Володимир Карий, мешканець міста, розповідає: на момент вибуху він із дружиною перебували у супермаркеті. Жодних військових угрупувань чи то груп захисників поруч не було. – лише цивільні, зокрема й з маленькими дітьми. У момент, коли він із дружиною перебували у найбільш віддаленій частині супермаркету, пролунав вибух. Відразу, пригадує, обвалилася стеля, попадали стелажі. Деякі, з кілограмами продукції, придавили людей, проте більшість самостійно змогла вибратися з-під подібних «обвалів». Та найбільше постраждали покупці, які були у центральній частині магазину – на них попадала і стеля, і шматки металевих конструкцій. 

«Ми з дружиною обирали в той момент згущенку, коли щось прилетіло. Оглушило, відразу таке відчуття було, що хтось по голові вдарив. Мене тільки контузило, а до дружини повертаюсь – вона, коли падала, зачепила головою стелаж; голова розбита, по обличчю тече кров. Але руки-ноги в нас цілі, тільки синці будуть і трохи шкіру здерли. Тому ми самі піднялися на ноги й вийшли з магазину. Але всередині багато хто лишався, тільки потроху піднімався. Одна жінка середніх років взагалі не розуміла, де вона й що сталося. її довелося попід руки волокти з магазину, припіднімати подекуди, бо гострий метал – шкіру різало. Боляче», – каже Володимир. 

Костянтинівка обстріл
У перші години після обстрілу з потрощеного та згорілого супермакету правоохоронці винесли тіла дорослої людини та дитини. На жаль, серед пів сотні постраждалих також є діти. Фото журналіста Сергія Горбатенка

Чоловік пригадує, що крізь дим та вогонь не було видно нічого. Коли вони з дружиною йшли – орієнтувалися на крики людей з вулиці та шум автівок: це був «вказівник», що попереду допомога. І хоч звуки за обвалами конструкцій і горінням були тихі, все ж було чутно крики людей та прохання про допомогу. 

Допомагати з перших секунд кинулися люди, які були неподалік – попри те, що дехто кричав, що лишається небезпека повторного обстрілу. 

Костянтинівка обстріл
Клубки диму з супермаркету, який почав горіти, було видно із сусіднього міста. Фото зі сторінки Вадима Філашкіна, очільника Донецької ОВА

«Коли ми вийшли на вулицю – всередину забігали хлопці й дівчата, кричали, хто є живий, кому можна допомогти. Хтось не відгукувався, то вони між собою перекрикувалися, кого знайшли. яка допомога потрібна – чи додаткові руки, чи каталка, чи щось довге й рівне на заміну. У когось була зламана нога, то чоловік так кричав, що його ледь винесли з магазину – відразу почали бинтувати й прив’язувати до ноги щось типу палиці, щоб її зафіксувати. Багато кричали, що треба турнікети – прибігли наші хлопці й дівчата, почали їх роздавати. Моїй дружині перебинтували голову, людей садили на дорозі, щоб швидко допомогти», – каже постраждалий. 

Костянтинівка обстріл
Фото зі сторінки Вадима Філашкіна, очільника Донецької ОВА

Володимир Карий додає: коли почали виносити непритомних людей, багато хто ринувся перевіряти, чи це не їхні рідні. Біля магазину постійно збільшувалася кількість людей, хоча їм і забороняли підходити – і рятувальники, і правоохоронці. Та дехто все ж пробігав, навіть намагався пройти усередину – щоб знайти батьків чи дітей. 

«Дуже моторошно чути, як дуже молоді люди кличуть дітей. і з’ясовується, що у них донька або син пішли гуляти й могли сюди зайти, а зараз не відповідають на дзвінок. Жінка ридала навзрид через дорогу від супермаркету – вона послала доньку в магазин якраз перед ракетним ударом. Чи всередині була дівчинка – не знаю», – каже чоловік.

Костянтинівка обстріл
Станом на зараз досі невідомо, скільки людей та дітей може перебувати під завалами, привалені металевими конструкціями та уламками будівлі. Фото Донецької обласної військової адміністрації

Потерпілий від ракетного удару також додає: спершу мова йшла про 20-30 поранених внаслідок обстрілу. Та з кожною хвилиною, слухаючи, скількох людей виводять з приміщення – стало зрозуміло, що мова може йти до сотні постраждалих. А під завалами можуть перебувати десятки людей. 

«Багатьом людям після удару почали надзвонювати на телефони. Майже те саме всі казали: «цілий», «живий» тощо. Але ті телефони, які лишалися під завалами або біля загиблих, надзвонювали постійно. Хтось поставив собі на дзвінок «Буде весна», то до сліз пробивало навіть рятувальників, які проходили повз», – пригадує Володимир.

Костянтинівка обстріл
Фото Донецької обласної військової адміністрації

«До проломлених голів ми звикли на фронті, а не в центрі міста, у цивільних»: бойові медики про допомогу, яку довелося надавати біля потрощеного супермаркету 

Бойові медики, з якими вдалося поспілкуватися журналістам Східного Варіанта, розповідають: частина поранень шокувала навіть тих медиків, які надавали допомогу бійцям на стабілізаційних пунктах.

«У багатьох людей були контузії, часткова глухота. З десяток відразу забрали у лікарню медики «екстренки», дехто відмовився від допомоги, хоч ми на своїх автівках пропонували їх довезти. Дорослі здебільшого відмовлялися від допомоги, коли ми їм перев’язували поранення на нозі чи руці. Важчих, у кого були травми голови, садна чи забої, відразу відправляли в лікарню. Ще бригада надавала допомогу чоловіку з внутрішньою кровотечею. Спершу він відмовився від допомоги, але ми наголосили на хоча б поверхневому огляді. Пощастило, інакше без допомоги у найгіршому випадку він міг загинути», – каже Яра, медикиня однієї з бригад, яка базується на сході України.

Костянтинівка обстріл
Удар рф по торгівельному центру був такої сили, що будівля загорілася миттєво. Фото зі сторінки Володимира Зеленського

Дівчина додає: до поранень у бійців вона звикла. Проте коли мова йде про цивільних і особливо дітей, яких обстріляла російська армія, ставлення змінюється. 

«Особисто у мене є такий момент, що до захисників, поранених у формі, я маю напрацьований план надання допомоги. А коли приводять дитину, у якої обпалена рука й ніжка, крутиться голова, бо вона надихалася диму, до крові стерта шкіра на спині – зібраність на якусь мить зникає. До проломлених голів чи інших важких поранень ми звикли на фронті, у бійців, а не у цивільних у центрі міста», – наголошує медикиня.

Костянтинівка обстріл
Фото зі сторінки Національної поліції України

Зауважимо, що у поліції Донецької області повідомили, що окупанти атакували Костянтинівку авіацією, запустивши ракету Х-38. Згідно з відкритими даними, ця ракета – високоточна, призначена для ураження бронетехніки, надводних кораблів та підводних човнів у надводному положенні, а також інших, як укріплених, так і легковразливих, одиночних та групових цілей. 

Станом на 17:30 відомо про 14 загиблих, ще 43 людини отримали поранення. Під час обстрілу, за оцінками Вадима Філашкіна, всередині могли перебувати до 50 покупців. Дехто досі перебуває під завалами, – триває пошукова робота. За словами очевидців, до процесу залучили кінологів із собаками.

Костянтинівка обстріл
Нині на місці правоохоронці ідентифікують тіла жертв ракетного удару. Фото Національної поліції

Зараз правоохоронці лишаються на місці, зокрема і з метою ідентифікації жертв ракетного удару. Криміналісти вилучають біологічні зразки та відбирають аналізи ДНК у родичів. 

Якщо ви раптово втратили зв’язок з рідною людиною, правоохоронці просять звернутися за телефонами 102, 095-600-3977, 095-810-7400. 

Зауважимо, що після першого ракетного удару по супермаркету посеред дня, наповненому пів сотнею людей, окупанти вдруге обстріляли місто. Цього разу – зі «Смерчів». Постраждали 6 будинків у приватному секторі, де живуть цивільні з маленькими дітьми. Також двоє цивільних отримали поранення. 

На сьогодні від крайньої точки міста Костянтинівка до позицій окупантів, за даними карти війни «Deep State», лишається менш як 7 кілометрів. Загарбники намагаються захопити місто уже понад рік, регулярно обстрілюючи його з авіації та артилерії. 

У найближчому місті від Костянтинівки – Часів Ярі – уже точаться важкі бої з окупантами. 

Костянтинівка обстріл
Щодня Костянтинівська громада опиняється під обстрілами окупантів. Зокрема, авіація відпрацьовує не лише по приміських населених пунктах, а й по центру міста, до якого дістає з різного виду озброєння. Скриншот із карти війни «Deep State»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Вікно Відновлення

"ВідновиДІМ" та "Енергодім": як програми Фонду енергоефективності працюють для мешканців Донеччини

Історія

“Вступ у виш України — це єдине, що давало надію на майбутнє”: історія хлопця з тимчасово окупованої частини Донеччини

Історія

Відновлення правди. Козацька історія Маріуполя

Аналітика

Люди як основний капітал відновлення або як повернути мігрантів і переселенців на території сходу України

Історія

Відновлення правди. Дисидентство Донеччини та Луганщини

Історія

"Працювати та отримувати задоволення від роботи": як родина з Краматорська відкрила бізнес на Полтавщині

Що відбувається

Захмарні ціни та скандали: як окупанти насаджують маріупольцям шкільну форму

Ексклюзив

"Тут ми обирали згущенку дитині, а тут у дружини вже закривавлена голова": місцеві жителі розповіли, як росіяни обстріляли супермаркет у Костянтинівці

14 Серпня Середа
18:57

Скид з "Вампіра" луганських прикордонників відправив у політ російського окупанта (відео)

18:49

Ще 175 жителів Донеччини відправилися в евакуацію на Рівненщину (фото)

18:22

Від завтра у Новогродівці на Донеччині комендантська година триватиме 20 годин

17:59

Конгресмени й сенатори США підтримують запит України зняти обмеження на використання далекобійної зброї

17:50

Українська влада може створити військові комендатури на Курщині (відео)

17:50

Вікно Відновлення "ВідновиДІМ" та "Енергодім": як програми Фонду енергоефективності працюють для мешканців Донеччини

"ВідновиДІМ" та "Енергодім": як програми Фонду енергоефективності працюють для мешканців Донеччини
17:27

Жителя Донеччини засудили до довічного ув'язнення за вбивство 2 пенсіонерів і розбійний напад

16:58

Сьогодні кількість боїв на фронті зросла до 106: на Покровському напрямку найгарячіше

16:50

Українські військові сформували "санітарну зону" на території Курської області рф

15:59

Триває видача дитячих молочних сумішей у хабах Торецької громади у Києві, Хмельницькому та Дніпрі

15:52

Сирський вручив українським захисникам відзнаки за мужність та героїзм у боях на Покровському напрямку (фото)

15:46

Випускникам ліцеїв Сєвєродонецької громади, які склали НМТ на 200 балів, призначено грошову допомогу

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: