Відсіч російській пропаганді: як визначити фейк про Донбас і як йому протидіяти

Фільтраційні табори, силовий наступ на Донбас, випробування американських вакцин на солдатах… Це лише частина з абсурдних фейків, які поширює Росія щодо України. «Східний варіант» на прикладах покаже, як визначати та протидіяти фейкам.

Теми для фейків не змінювалися роками

Росія не перший рік поширює фейки проти України та в інших сферах, де їй це вигідно.

Джерелом фейків є російські пропагандистські ЗМІ, так звані «ЗМІ» окупаційної влади, та навіть офіційні органи. Згадати лише відомий фейк про «співпрацю США та ІДІЛ», датований 2017 роком. Його поширило міністерство оборони РФ. 

У своєму повідомленні вони писали про «беззаперечне підтвердження» такої співпраці. Підкріплювали його ілюстраціями, на яких нібито американські війська «прикривають боєздатні підрозділи ІДІЛ». Тільки фото виявилися не справжніми, а скріншотами з комп'ютерної гри. Підставу помітив британський журналіст Еліот Хіггінс. Пізніше опублікували відеозапис гри з ідентичними кадрами. 

Переважна більшість російських фейків не надто відрізняється за якістю та рівнем підготовки від фейку про ІДІЛ. Щодо України протягом кількох років російські пропагандисти використовують кілька однакових наративів:

  • «українські військові — жорстокі карателі, які вбивають мирних жителів»;
  • «українські військові — слабкі та нездатні давати відсіч»;
  • «Україна дискримінує людей за російську мову»;
  • «без підтримки Росії Україна буде потерпати»;
  • «на Донбасі — громадянський конфлікт».

Саме на підтвердження цих наративів росіяни й плодять свої фейки

Зокрема, у 2020 році окупаційні «ЗМІ» писали про «випробування американських вакцин на українських військових», після чого «четверо військових загинули». 

Звичайно, це виявилося брехнею. До того часу в Україну взагалі не приїжджали іноземні вірусологи, а тим більше не проводили жодних досліджень чи експериментів. Завданням цього фейку було підірвати довіру та дискредитувати партнерів України, які, зокрема, допомагають з озброєнням. 

Восени минулого року, коли в Україні пройшли спільні з НАТО військові навчання, а розвідка почала говорити про підготовку повномасштабного наступу з боку РФ, почали з’являтися й нові категорії фейків.

***

Фільтраційні табори для жителів ОРДЛО — ФЕЙК

Зокрема, у багатьох російських ЗМІ та на так званих «інформаційних ресурсах» «ЛДНР» повідомлялося, що Україна створює «фільтраційні табори» для жителів окупованих територій.  

Якщо заглибитися в суть таких повідомлень, можна зрозуміти, що мова йде про дискусію в Україні щодо перехідного правосуддя. Так, саме дискусію, бо закон поки не ухвалений. 

Попри те, що всі експерти та стейкхолдери від держави, які беруть участь у створенні концепції перехідного правосуддя, стверджують про відсутність будь-якої відповідальності мирного населення з окупованих територій, російські пропагандисти продовжують вдаватися до маніпуляцій. Вони переконують свою аудиторію, що Україна після деокупації масово відправлятиме людей в тюрми. Однак, на підтвердження цього не дають жодного документа. 

Це не дивно, бо в офіційних повідомленнях держави чітко вказано, хто буде відповідати за злочини перед Україною. Це люди, які вчиняли:

  • найбільш серйозні злочини, що підпадають під юрисдикцію МКС (злочин геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини, злочин агресії);
  • умисні тяжкі та/або особливо тяжкі злочини, які призвели до смерті;
  • умисні тяжкі та/або особливо тяжкі злочини проти життя та здоров’я особи, проти волі, честі та гідності особи, проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Підстав вважати, що Україна каратиме мирних жителів, немає, оскільки жодна з офіційних осіб не заявляла про подібні наміри держави — ФАКТ

***

Україна готується нападати на Росію — ФЕЙК

У відповідь на повідомлення української та американської розвідки про стягування російських військ до кордонів України, пропагандисти почали просувати альтернативну версію — мовляв, це Україна готується нападати на Росію, а не навпаки. 

На підтвердження цього поширюється інформація, що українські війська збираються у кількості 125 тисяч військових. Але тут відразу промах, бо збираються вони, за версією роспропаганди, поблизу Донбасу. 

Крім того, що сам факт збору саме такої кількості українських військових не підтверджений, окуповані території Луганської та Донецької областей є українською територією. І розташування військ біля лінії розмежування аж ніяк не можна вважати «загрозою наступу на Росію».

Ймовірно, цим фейком росіяни намагалися вбити «двох зайців» — просунути тезу про те, що окупована територія не є українською, та виправдати скупчення своїх військ, про яке стало відомо. 

Коли восени минулого року Україна проводила спільні з НАТО військові навчання, це стало приводом для розгону пропагандистами міфу, що українські військові таким чином планують «звірства на Донбасі». 

Зокрема у цій новині пропагандистського ресурсу, публікуються «секретні документи» ВСУ з планом дій по захопленню окупованих територій Донбасу. 

Та насправді ці «секретні документи» виявилися просто роздруківкою легенд для військових навчань. При чому зовсім не секретною — навчання висвітлювали українські та закордонні ЗМІ. Для цього була відкрита акредитація

Україна готується до захисту своїх територій, а не до нападу — ФАКТ

***

Українці змерзнуть без російського газу — ФЕЙК

Засилля міфів, що українці взимку змерзнуть без російського газу, спостерігалося восени минулого року. 

Пропагандистські ЗМІ не соромилися публікувати гучні та самовпевнені заголовки:

На відміну від попередніх фейків, міф про глобальне замерзання українців спростував час — зима прийшла, але проблем з опаленням в Україні немає. Щоправда, автори фейків не здаються, і вже поспішили перенести «замерзання» на кінець зими. 

Нестача газу та залежність України від Росії в цьому питанні не спостерігається — ФАКТ

***

Як визначати фейки?

Наостанок розкажемо, за якими ознаками можна визначити, що новина, яку ви читаєте, є фейковою. Видання The Huffington Post склало перелік правил. 

📌 Правило 1. Читати більше, ніж заголовок. Якщо проглянути новину до кінця, можна виявити, що заголовок ніяк не пов'язаний із текстом новини, або ж у ній немає жодних даних, які підтверджують її правдивість.

📌 Правило 2. Оцінювати надійність джерела повідомлення. Незнайомі сайти, заповнені оголошеннями та заголовками, написаними капслоком, повинні викликати скепсис. 

📌 Правило 3. Перевіряти через пошукові системи тексти, які були опубліковані раніше. Це дасть уявлення про те, чи є джерело надійним, а також URL сторінок, які виглядають підозріло, аби переконатися в тому, що це не фальшивка, яка маскується під надійне джерело.

📌 Правило 4. Звертати увагу на дату публікації та час. Видавати старі публікації за нові — це також спосіб створення фейку.  

📌 Правило 5. Якщо в новині є посилання на інші джерела, проглянути їх, звертаючи увагу на те, коли вони були опубліковані та як у них описується подія, особливо коли мова йде про конкретний час.

📌 Правило 6. Ознайомитися із попередніми публікаціями автора — його бекграунд допоможе зрозуміти, дійсно автор є журналістом, чи не писав він фейкових статей до цього.

📌 Правило 7. Ознайомитись із джерелами, на які посилається новина. Відсутність посилання або джерела, з яких були взяті ті чи інші заяви, є очевидним сигналом того, що пост, швидше за все, є фейком. Будь-які заяви або цитати посадовців мають бути підкріплені надійними джерелами.

📌 Правило 8. Звертати увагу на сумнівні цитати та фотографії. Скептично ставитись до шокуючих або підозрілих цитат та опублікованих фотографій з місця подій.

📌 Правило 9. З'ясувати, що інші видання пишуть з цього приводу. Якщо жодне інше надійне джерело не повідомляє про описані події, скоріше за все, новина є фейковою.

📌 Правило 10. Замислитись, перш ніж поширювати новину. Новинні сайти, які займаються дезінформацією, працюють з розрахунку на те, що читаці будуть поширювати їхніх новини.

Цей матеріал створено завдяки читачам “Східного Варіанту”, які обрали тему статті. Нам важлива думка наших читачів!

Надсилайте теми або контакти героїв, про яких ви хотіли б прочитати у нас на сайті, у наші соцмережі або на нашу офіційну пошту: info@v-variant.com.ua

Будемо разом творити круту та корисну журналістику на сході України!

Последние новости

  • Суспільство

Євген Світличний: досьє керівника Лозно-Олександрівської селищної військової адміністрації Сватівського району

Світличний Євген Юрійович родом з Луганщини. Має економічну та юридичну освіту. Працював у банківських установах,… Read More

3 години назад
  • Суспільство

Розвивати національне виховання. Як у Києві працює Освітній хаб "Донеччина

В Україні для переселенців із Донецької області працюють не лише хаби гуманітарної допомоги. З листопада… Read More

4 години назад
  • Війна з РФ

"Дроти висять, світло живе саме по собі": ситуація з електропостачанням на ТОТ сходу України

Мешканці та мешканки тимчасово окупованих територій сходу України цілу зиму потерпали від постійних відключень світла… Read More

6 години назад
  • Війна з РФ

"Крейда" замість ліків: дефіцит медикаментів на тимчасово окупованих територіях сходу України

Окупанти не в змозі забезпечити місцеве населення базовими потребами для виживання. З кожним днем загострюється… Read More

6 години назад
  • Війна з РФ

Позивний "Гаєчка": війна очима військової медикині з Донеччини

35-річна військова медикиня Галина Сєвєріна з позивним «Гаєчка» зустріла 24 лютого 2022 року в Слов’янську.… Read More

11 години назад
  • Спільнота Відновлення
  • Суспільство

"Моє хобі перетворилося у роботу, яку я люблю": як донеччанка створює розписні шовкові вироби в Ірпені

Світлана Рибалко — родом зі Словʼянська. Вже понад 18 років вона створює розмальовані шовкові хустки,… Read More

1 день назад

This website uses cookies.