Вищі соціальні виплати та нові можливості в "Дії": які зміни чекають на Донбас у 2022 році

Які нововведення чекають жителів Донбасу та вимушених переселенців у нинішньому році? «Східний варіант» зібрав найголовніші.

Протягом минулого 2021 року парламент та уряд регулярно ухвалював рішення, які стосувалися змін для жителів Луганщини, Донеччини, а також вимушених переселенців. Чимало цих змін запрацювали з початку нинішнього 2022 року, або ж запрацюють найближчим часом. 

«Східний варіант» розповість про найголовніші зміни та навіть дасть оцінку, наскільки вони сприятимуть покращенню. 

Часткове покращення: соціальні виплати (незначно) зросли

Так, в Україні збільшилися суми соціальних виплат для різних категорій людей, в тому числі для ВПО з інвалідністю та людей, які потрапили в складні життєві обставини. Номінально це сталося ще в грудні, але протягом 2022 року планується кілька хвиль підняття розміру соціальних виплат. Це заплановано в державному бюджеті. 

Тут варто зазначити, що з 1 січня в Україні змінилась мінімальна зарплата: тепер вона складатиме 6500 грн. 

Щомісячна адресна допомога для ВПО, які працюють, або ж для непрацездатних осіб (студенти, пенсіонери), залишається без змін: 442 грн і 1000 грн відповідно. 

Однак, цього року більші суми отримуватимуть вимушені переселенці, які мають інвалідність. Раніше, суми виплат для них залежали від прожиткового мінімуму. В цьому році вони будуть сталими та матимуть протягом року три хвилі підняття. 

Перша хвиля сталася 1 січня. Відтак люди з інвалідністю I групи та діти з інвалідністю отримуватимуть 2514 грн; ІІ-ї групи — 2224 грн, ІІІ-ї групи — 1934 грн. Це, приблизно, на 100 грн більше, ніж минулого року. До кінця року кожна з цих сум виросте ще приблизно на 200 грн. 

При цьому збільшення розміру адресної допомоги для інших категорій ВПО поки не очікується. Однак, якщо людина підпадає під якусь із загальних категорій (тобто тих, які не стосуються виключно ВПО), то вона також може претендувати на виплати. 

Зокрема, цього року зросли виплат для таких загальних категорій:

  • людина, яка доглядає хвору дитину (до 6 років — 4200, від 6 до 18 років — 5 236);
  • одинокі матері (від 2100 грн до 2500 грн залежно від віку дитини);
  • опікуни (від 5250 до 9163 залежно від віку дитини);
  • людина, яка проживає разом з родичем чи іншою людиною, що має інвалідність (2393 грн).

 Детальніше про виплати можна почитати на сторінці Юридичного порадника для ВПО. 

Покращення: вдосконалили процедуру реєстрації місця проживання

Реєстрація місця проживання, або так звана «прописка», цьогоріч матиме «брата-двійника» — декларування місця проживання. Це стосується всіх громадян. Головна відмінність у тому, що задекларувати своє місце проживання можна буде онлайн — через додаток «Дія». Поки ця функція працює в тестовому режимі і недоступна для всіх міст. 

Іншими словами: якщо після переїзду людина фізично пішла до ЦНАПу та повідомила про свою нову адресу — це означає, що вона зареєструвала своє місце проживання. А якщо вона скористалася онлайн-сервісом, подала заяву та підписала її електронним підписом, то це буде декларуванням місця проживання.   

Проєкт-менеджерка БФ «Право на захист» Дар’я Лисенко в ефірі «Українського радіо» пояснила, що головною перевагою декларування місця проживання буде швидкість та відсутність потреби у фізичному відвідуванні ЦНАПу.

Але є й мінуси: задекларувати місце проживання можна лише у своєму житлі. При цьому відомості про це житло повинні бути в електронному реєстрі. А це можливо лише тоді, коли з квартирою чи будинком відбувалися будь-які юридичні маніпуляції (продаж/купівля/дарування тощо) після 2021 року. 

А що ж зміниться саме для ВПО?

Кабмін готує для вимушених переселенців окрему послугу, яка дозволить онлайн змінювати місце проживання. Це відображатиметься відразу і в електронній довідці ВПО, а тому змінювати її за новою адресою буде непотрібно.

Також людям, які залишили окуповану територію, тепер можна мати дві реєстрації місця проживання — відповідно на окупованій території і на підконтрольній. Тобто «виписуватися» з житла під окупацією не потрібно. 

Ще одна позитивна новина для ВПО в тому, що віднині реєстрація місця проживання не є підставою для вселення в житло. Це означає, що якщо людина, здаючи квартиру в оренду вимушеному переселенцю, дасть йому дозвіл на реєстрацію в цій квартирі, то їй не варто боятися, що хтось претендуватиме потім на її житло

Крім того, «виписати» людину власник тепер може без її фізичної присутності. Фахівці припускають, що це може спростити для переселенців пошук житла, де вони могли б жити, зареєструвавши своє місце проживання та отримавши відповідну згоду власника. Оскільки, юридично держава повністю убезпечила таких орендодавців.

Покращення та погіршення: спростили процедуру отримання компенсації за зруйноване житло, але збільшили можливості для відмови

Чтобы получить компенсацию за разрушенное жилье, раньше людям нужно было сделать два шага: сначала подать заявление на обследование жилья, а затем, после самого обследования, подать еще одно заявление на получение компенсации. 

Фото Право на захист

Цьогоріч буде простіше: тепер потрібно подати всього одну заяву з пакетом документів. Але відповідно, і заява тепер має бути іншою. Зокрема, вона має містити інформацію про:

  • обставини руйнації житла;
  • обставини відновлення житла;
  • судові рішення щодо компенсації (відшкодування шкоди) за зруйноване житло;
  • номер банківського рахунка;
  • та інші документи, повний перелік яких можна знайти на сайті «Право на захист».

Важливо, що раніше перед подачею заяви людям потрібно було пройти бюрократичну процедуру та припинити право власності на зруйноване житло. А тепер це можна зробити вже після отримання рішення щодо компенсації. 

Також тепер люди можуть отримувати компенсацію і за відновлене житло. Однак, лише у випадках, коли воно відновлювалось лише за кошти власника без матеріальної допомоги держави, підприємців чи фондів. 

Фото Право на захист

При цьому потрібно довести, що житло дійсно було зруйнованим. Тут згодяться фото/відеоматеріали, свідчення очевидців, а краще — висновок експертів. 

З негативного: уряд передбачив нові підстави відмовити людям у виплаті компенсації. Це зокрема стосується випадків, коли вже є рішення суду про стягнення коштів з держави. Тобто, якщо людина пішла судовим шляхом і домоглася позитивного для себе рішення, але фактично не отримала кошти, то претендувати на компенсацію за спрощеною процедурою вона не може. 

«Це може призвести до збільшення кількості необґрунтованих відмов у наданні компенсації та, якщо компенсація надається, зменшення її розміру особам, які обрали судовий шлях захисту своїх прав», — зазначають аналітики БФ «Право на захист». 

Додамо, що максимальна сума компенсації не змінилася і складає 300 тисяч гривень.

Неясність: харчування дітей ВПО фінансуватиме держбюджет, але коли — невідомо

Діти вимушених переселенців в Україні мають право на безплатне харчування в садочках та школах. Цього року це право продовжує існувати. Однак, раніше гроші на харчування дітей виділялися з місцевих бюджетів. Цьогоріч внесли зміни, і тепер фінансувати харчування має державний бюджет. 

Це може бути позитивом, оскільки держбюджет — надійніше джерело фінансування, аніж місцевий бюджет. Однак, поки що уряд не розробив порядок, який має регулювати процес фінансування.

Як зазначає Дар’я Лисенко, це може спровокувати ситуацію, коли держава ще не даватиме кошти на харчування дітей, а місцева влада, посилаючись на зміни, відмовиться фінансувати це харчування та стверджуватиме, що це вже не її зона відповідальності. 

Таким чином ситуація викликає змішані відчуття: з одного боку передчуття прогресу, а з іншого боку побоювання про позбавлення дітей ВПО можливості безкоштовно харчуватися. 

Загальнонаціональні зміни

У 2022 році влада запланувала 12 етапів збільшення пенсій для різних категорій. Вже у січні мають перерахувати пенсії ліквідаторам аварії на ЧАЕС та жінкам віком понад 60 років. 

Згідно з планом Мінсоцполітики, до кінця року люди старше 75 років та зі стажем 30 років (жінки) і 35 років (чоловіки) отримуватимуть мінімум 3 тис. грн, тоді як мінімальна пенсія зараз складає близько 2 тис. грн. 

Також цього року зміниться розмір стипендій для студентів. Мінімальна стипендія складатиме 2 тис. грн, а підвищена — 2 550 грн.  

Для фізичних осіб підприємців з нового року запрацювала вимога використовувати касові апарати. Це стосується ІІ-ІV груп ФОП. 

А для водіїв повернули обов’язковий техогляд автомобілів, який не працював уже 10 років. 

 

Цей матеріал створено завдяки читачам “Східного Варіанту”, які обрали тему статті. Нам важлива думка наших читачів!

Надсилайте теми або контакти героїв, про яких ви хотіли б прочитати у нас на сайті, у наші соцмережі або на нашу офіційну пошту: info@v-variant.com.ua

Будемо разом творити круту та корисну журналістику на сході України!

Последние новости

  • Суспільство

Євген Світличний: досьє керівника Лозно-Олександрівської селищної військової адміністрації Сватівського району

Світличний Євген Юрійович родом з Луганщини. Має економічну та юридичну освіту. Працював у банківських установах,… Read More

10 години назад
  • Суспільство

Розвивати національне виховання. Як у Києві працює Освітній хаб "Донеччина

В Україні для переселенців із Донецької області працюють не лише хаби гуманітарної допомоги. З листопада… Read More

11 години назад
  • Війна з РФ

"Дроти висять, світло живе саме по собі": ситуація з електропостачанням на ТОТ сходу України

Мешканці та мешканки тимчасово окупованих територій сходу України цілу зиму потерпали від постійних відключень світла… Read More

13 години назад
  • Війна з РФ

"Крейда" замість ліків: дефіцит медикаментів на тимчасово окупованих територіях сходу України

Окупанти не в змозі забезпечити місцеве населення базовими потребами для виживання. З кожним днем загострюється… Read More

13 години назад
  • Війна з РФ

Позивний "Гаєчка": війна очима військової медикині з Донеччини

35-річна військова медикиня Галина Сєвєріна з позивним «Гаєчка» зустріла 24 лютого 2022 року в Слов’янську.… Read More

18 години назад
  • Спільнота Відновлення
  • Суспільство

"Моє хобі перетворилося у роботу, яку я люблю": як донеччанка створює розписні шовкові вироби в Ірпені

Світлана Рибалко — родом зі Словʼянська. Вже понад 18 років вона створює розмальовані шовкові хустки,… Read More

1 день назад

This website uses cookies.