Тендітна "залізна" леді. Активістці та волонтерці з Сєвєродонецька потрібна допомога

Вона звикла допомагати іншим, а зараз підтримка знадобилася їй самій. Майа Берідзе бореться з хворобою, яка руйнує її кістки, та вже перенесла 16 операцій. Історія дівчини, яка жартома називає себе залізною леді, — в нашому матеріалі.

«Я дуже активна людина і не люблю сидіти на місці». Так Майа починає розповідь про себе.

Їй 27 років, вона закінчила три університети, знає 5 мов, об'їздила понад 10 країн і встигла попрацювати викладачкою в Китаї.

Зміни відбуваються, коли кожен робить внесок

«Дуже люблю подорожувати, для мене це важливо. Я багато чому вчуся під час поїздок, знайомлюся з багатьма цікавими людьми та розвиваюся», — говорить дівчина.

Фото з особистого архіву

У Сєвєродонецьку й області у Майі безліч друзів і знайомих. Вона учасниця і волонтерка найрізноманітніших проєктів. Один з найбільш масштабних і улюблених — «Лабораторія толерантності» (в рамках програми ООН з відновлення і розвитку миру). Це ціла освітня кампанія, учасники якої розповідають молоді з різних міст про важливість інклюзивного та толерантного суспільства.

Фото ГО "Луганський прес-клуб", Олександр Симоненко

«Якщо вам щось не подобається, ви повинні спробувати змінити це. Глобальні зміни відбуваються тоді, коли кожен робить внесок, а не розраховує на те, що хтось розв'яже всі проблеми. Лабораторія — це наш внесок у майбутнє. Зазвичай людина відкидає все, що не розуміє. Саме тому дуже важливо знати відмінності, адже суспільства, групи та люди відрізняються один від одного. А “Лабораторія толерантності” навчає цього і впроваджує навички та практики неконфліктного спілкування, побудови миру, протидії булінгу, комунікації та діалогу. Ми навчаємо саме молодь, оскільки важливо, щоб вони розуміли все це і несли в життя, ким би не стали в майбутньому», — розповідає активістка.

Фото ГО "Луганський прес-клуб", Олександр Симоненко

З моменту, коли ПРООН почала працювати в Сєвєродонецьку, Майа відвідувала тренінги, заходи, активно брала участь в обговореннях. Особистість неординарна, спокійна, толерантна, активна, хоче робити щось для суспільства.

У «Лабораторії толерантності» дівчата — Майа і Яна — вибрали цікавий для молоді формат. Майа розповідала про свій ріст, як їй допомогла розвиватися участь у волонтерських та інших проєктах, зокрема і міжнародних організацій.

Фото ГО "Луганський прес-клуб", Олександр Симоненко

«Молоді подобається, коли вони бачать живі приклади. Тим більше практично своїх ровесників. Також вона веде напрямок толерантності до людей з інвалідністю та інклюзії», — розповідає про роль дівчини радниця ПРООН з питань примирення і соціальної єдності Анна Борова.

Людина, яка звикла віддавати

Коли почалася пандемія, Луганська обласна асоціація організацій людей з інвалідністю заснувала центр допомоги людям, що опинилися в зоні ризику. Люди похилого віку, люди з інвалідністю, самотні мами могли звернутися на гарячу лінію, отримати психологічну допомогу і замовити доставлення продуктів. По одному з телефонів вони чули голос Майі.

Фото з особистого архіву Майі Берідзе

«Деякий час я жила в Китаї та захоплювалася тим, наскільки комфортно і легко у них налагоджена система доставлень. Там немає черг, купи паперів або страху не мати паперових грошей. Це підвищує рівень розвитку країни та комфорт проживання в ній. Чого не скажеш про наш край. Приїхавши в Сєвєродонецьк і отримавши пропозицію взяти участь в цьому проєкті, я відразу ж погодилася. Оскільки вважаю, що він може принести велику користь. Він не тільки захищає людей, які знаходяться в зоні ризику внаслідок COVID-19, але і загалом впроваджує цю систему, яка полегшує життя людей. Адже літнім людям або багатодітним мамам з маленькими дітьми й без пандемії не завжди зручно ходити на закупи», — пояснює дівчина.

Фото Луганской областной ассоциации организаций людей с инвалидностью

«Майа дуже терпляча. Іноді дзвонили люди, які самі не розуміли, що саме їм потрібно. Потрібно було вислухати, зрозуміти, знайти правильні слова. Вона впоралася на всі 100%. Коли Майі дісталася роль формувати ці замовлення, вона навіть трохи засмутилася. Їй хотілося самій прийти до людей, підтримати. Майа зіграла велику роль не тільки в цьому проєкті, але взагалі в роботі організації. Вона така паличка-виручалочка, яка готова взятися за будь-яке завдання. Людина, яка звикла віддавати, а не брати. Вона надихає, подає приклад іншим», — говорить голова Луганської обласної асоціації організацій людей з інвалідністю Микола Надуличний.

Фото Луганської обласної асоціації організацій людей з інвалідністю

Разом з командою однодумців Майа збирала допомогу для постраждалих в масштабних пожежах, допомагала наводити порядок біля бельгійських будівель, що руйнуються в Лисичанську, організовувала казку для дітей під час акції «Кожен здатний на диво».

Фото з особистого архіву

Дівчина постійна учасниця різних освітніх заходів та тренінгів. Не може пройти повз тварин, які опинилися на вулиці, і постійно підшукує будинок черговим кошенятам або цуценятам.

Допомога для «залізної леді»

Майа захоплюється малюванням і любить займатися спортом. Вірніше, любила. Зараз на шляху до цього, та й взагалі до нормального життя, стала перепоною хвороба. Майа народилася з дисплазією обох тазостегнових суглобів і вже перенесла 16 операцій.

«Я завжди жартувала, що я залізна леді в прямому і переносному сенсі. Ніколи не скаржилася ні на сотні безсонних ночей, оскільки знеболювальні перестали працювати, ні на лікарні, які стали моїм домом. Я не здавалася і намагалася жити так, щоб моя проблема не обмежувала мене», — розповідає дівчина.

Влітку 2020 року у Майі почалися сильні болі. Їй поставили діагноз: остання стадія коксартрозу — остеоартроз обох тазостегнових суглобів. Це захворювання, яке призводить до руйнування тазостегнового суглоба.

«Раніше лікарі мені говорили, що більше нічого не можна зробити, тільки можна поставити протези років в 50. Але коли я пройшла нове обстеження в Туреччині, з'ясувалося, що технології дозволяють робити протезування і молодим людям. Проблема в тому, що кістка зараз руйнується дуже швидко. Треба якомога швидше зробити операцію, поки кістка не зруйнувалася і є, куди ставити протез», — говорить Майа.

Операція — єдиний спосіб позбутися болю і зберегти активність. Оперувати планують в Німеччині: там лікарі можуть зробити точну імплантацію і пластику (з кістки пацієнта роблять кріплення для протеза). Так він може прослужити набагато довше 10 років.

На операцію потрібно ще близько 30 тисяч євро. Для однієї сім'ї, додає Майа, це непосильна сума:

«Для мене це великий крок, тому що я не звикла просити про допомогу, але зрозуміла, що це не слабкість, а наша сила. Можливо, одна людина не може багато чого зробити, але скільки ж ми можемо зробити всі разом!»

Підтримати Майу, щоб вона змогла повернутися до активного життя і допомагати іншим, можна за оновленими (!!!) реквізитами.

✅ ПриватБанк: 5168 7456 0978 0579 (гривня)

✅ ПриватБанк: 4149 6293 8077 9504 (гривня)

✅ Альфа-Банк: 5355 5712 5420 3128 (гривня)

✅ ПриватБанк: 5168 7427 3256 1109 (рублі) (Beridze Maia)

Для міжнародних переказів: Beridze Maia

Старі (вже неактуальні) реквізити:
✅ ПриватБанк: 4149 6293 8077 9504
✅ Альфа-банк: 5355 5712 5420 3128

Повні реквізити тут:

Последние новости

  • Суспільство

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

25 квітня Верховна Рада України проголосувала за закон «Про внесення змін до Кодексу законів про… Read More

4 години назад
  • Війна з РФ

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Випадки насильницьких зникнень та свавільних затримань українців на тимчасово окупованих територіях стають все більш масовими… Read More

5 години назад
  • Війна з РФ

"Нелояльні мешканці" та свавільні затримання. Як росія вчиняє черговий злочин проти людяності в окупації на сході України

Окупанти здійснюють жорстоку політику репресій, спрямовану проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях. Їхня мета… Read More

10 години назад
  • Суспільство

Ірина Болткова: досьє начальниці Міловської селищної військової адміністрації Старобільського району

Болткова Ірина Іванівна — родом з Сєвєродонецька, за освітою економіст. Тривалий час працювала у приватному… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

"Від мене вже смердить через багно на вулиці": як донеччани вже десять років живуть в окупації

Мешканці Донецька обурені: виконання обіцянок росіян про «покращення життя» вони вже не очікують. Проте виживати… Read More

1 день назад
  • Суспільство

"Віджим квартири за несплату комунальних". Як росіяни привласнюють житло українців в окупації на сході України

На тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей розпочалася нова хвиля “націоналізації” житла українців. Так… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.