UA
RU UA
18 Червня 2024, 18:33
6049
Галина Радченко: досьє начальниці Коломийчиської сільської військової адміністрації
Досьє

Галина Радченко: досьє начальниці Коломийчиської сільської військової адміністрації

Радченко Галина Миколаївна значну частину свого життя провела у Стельмахівці Сватівського району Луганської області. Там навчалася у школі, працювала, тривалий час обіймала посаду директора Стельмахівської гімназії. Після початку російського повномасштабного вторгнення на територію України призначена керівницею Коломийчиської сільської військової адміністрації, у склад якої, шляхом об'єднання громад, входить і село Стельмахівка.

Східний Варіант в рамках проєкту «Досьє» зібрав основні факти про життя Галини Радченко та її дільність на посаді керівниці Коломийчиської СВА.

Освіта та трудовий шлях

Народилася 22 листопада 1976 року. У 1991 році закінчила Стельмахівську школу, що на Луганщині. Згодом навчалася у Лисичанському педагогічному училищі з 1991 по 1995 роки.

З 1996 по 2001 навчалася у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка. Паралельно пішла працювати вчителем української мови та літератури Стельмахівської ЗОШ Сватівського району Луганської області.

Галина Радченко
Фото з архіву Галини Радченко

З 2014 по 2022 обіймала посаду директора навчально-виховного комплексу «Стельмахівська ЗОШ І-ІІ ступенів — дошкільний навчальний заклад» Сватівської районної ради Луганської області (нині Стельмахівська гімназія Коломийчиської сільської ради Сватівського району Луганської області).  

З річних декларацій починаючи з 2017 року відомо, що Галина Радченко була депутатом Стельмахівської сільської ради. Доступні до перегляду її декларації на цій посаді за звітний період до 2020 року включно.

На посаді начальниці Коломийчиської СВА

Після початку російського повномасштабного вторгнення на територію України Володимир Зеленський утворив ряд сільських, районних, міських та обласних військових адміністрацій. Зокрема була створена Коломийчиська сільська військова адміністрація. Начальницею призначена Галина Радченко відповідно до розпорядження Президента України №203/2022-рп від 23 вересня 2022 року.

Під час повномасштабного російського вторгнення в Україну село Стельмахівка Коломийчиської громади тимчасово перебувало під російською окупацією. У жовтні 2022 року Збройні Сили України звільнили село від російських загарбників.

Галина Радченко
Фото з архіву Галини Радченко

Після звільнення території у листопаді 2022 із села евакуювали останніх мирних жителів громади, оскільки залишатись там було вкрай небезпечно через щільні обстріли Коломийчиської громади, яка на лінії зіткнення. 

У грудні 2022 року Галина Радченко відзначила, що завдяки волонтерам Коломийчиська сільська рада отримала гуманітарні набори та теплі ковдри, які «надіслали мешканцям своєї громади, які переміщені по території України».  Також керівниця СВА передала переселенцям одяг від небайдужих земляків.

Більшість мешканців Коломийчиської громади перемістились переважно на Харківщину. Галина Радченко разом з керівником Сватівської МВА у травні 2023 року здійснила робочу поїздку, зокрема, до місця компактного проживання ВПО Коломийчиської громади у м. Краснограді Харківської області. А у липні 2023 вони мали зустріч з мешканцями громади, які знайшли притулок у Харкові. ВПО, які були присутні на цій зустрічі, отримали гуманітарну допомогу від Харківської обласної організації товариства Червоного Хреста України.

Галина Радченко
Галина Радченко на зустрічі з ВПО у Харкові. Фото: Коломийчиська сільська ВА

Також начальниця Коломийчиської СВА мала зустріч з представниками БО БФ «ADRA» та розповіла про труднощі, з якими стикаються мешканці громади. За результатом зустрічі було досягнуто домовленості про співпрацю.

Досягнуто підтримки й у медичній сфері. Галина Радченко та керівник Комунального некомерційного підприємства «Рубіжанська центральна міська лікарня» Дмитро Шведов підписали Меморандум про співпрацю, метою якого є забезпечення населення Коломийчиської сільської територіальної громади якісними медичними послугами та лікуванням.

Окрім робочих зустрічей з ВПО та гуманітарних питань, влітку 2023 керівниця СВА взяла участь у заході, де зібралися урядовці, народні депутати, правозахисники, освітяни, голови та керівники відділів освіти усіх 26 громад Луганської області Мета зустрічі — знайти спільні рішення і першочергові кроки для відновлення та реінтеграції деокупованих територій. Цей захід пройшов у Києві.

Галина Радченко
Київ, 2023. Фото: Коломийчиська сільська ВА

На початку червня 2023 Галина Радченко взяла участь у нараді, яка пройшла у Дніпрі під головуванням Віцепрем'єр-міністра — Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук.

Галина Радченко
Галина Радченко та Ірина Верещук у Дніпрі. Фото: Коломийчиська СВА

Нещодавно начальниця Коломийчиської військової адміністрації взяла участь у конференції «Від (де)окупації до відкритого демократичного врядування». Захід відбувся у Києві у рамках проєкту «Формування концептуальних і правових засад інституційного відновлення Донбасу». Учасники конференції обговорювали, зокрема, ключові позиції комплексного дослідження викликів і бачень інституційного відновлення Донецької та Луганської областей після деокупації.

«Попри те, що сьогодні майже вся територія Коломийчиської громади перебуває в зоні активних бойових дій, ми всі віримо, що після деокупації обов’язково повернемося додому. А це не тільки питання відновлення території, а й повернення людей. Саме цим питанням була присвячена конференція, яка супроводжувалась плідними та часом гострими дискусіями», — поділилася Галина Радченко.

Галина Радченко
Учасники конференції у Києві. Фото: Коломийчиська СВА

Нині Галина Радченко продовжує керувати Коломийчиською сільською військовою адміністрацією, забезпечує життєдіяльність громади, опікується ВПО, займається гуманітарними питаннями та розвитком громади в умовах війни, проводить робочі наради та зустрічі, відвідує тренінги. Зокрема брала участь у тренінгу на тему «Актуальні питання захисту прав громадян в умовах воєнного стану в Україні». Тренінг пройшов у Дніпрі та був організований Норвезькою радою у справах біженців (NRC) в Україні.

Галина Радченко
Галина Радченко на тренінгу у Дніпрі. Фото: Коломийчиська сільська ВА

Сім'я 

Відомо, що Галина Радченко одружена з Радченко Володимиром (станом на 2021 рік). Має двох синів — Станіслав та Владислав. 

Соціальні мережі

Особиста сторінка Галини Радченко у Facebook

Сторінка Коломийчиської сільської військової адміністрації у Facebook

***

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю медіа і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Що відбувається

Депортація під виглядом літніх канікул: як росія краде українських дітей з окупованих територій сходу України

Досьє

Тетяна Ігнатченко: досьє української журналістки, активістки, воєнної кореспондентки з Маріуполя

Репортаж

42-річна історія вмістилася на одному поверсі: як у Києві працює Обласна лікарня інтенсивного лікування з Маріуполя

Актуально

"Над нами все літає, багато що падає": як тримається Костянтинівка, яку окупанти знову почали обстрілювати "касетами"

Досьє

Катерина Храпович: досьє громадської діячки, активістки, волонтерки з Маріуполя

Досьє

Сергій Боєвський: досьє керівника Дружківської міської військової адміністрації

Що відбувається

Паспортний шантаж та регулярні перевірки: як живуть українці у тимчасово окупованій Волноваській громаді

Антифейк

Підставні експерти рф з-за кордону, та як вони брешуть про схід України

21 Червня П’ятниця
18:45

Росія розпочала штурмувати Часів Яр з Торецького напрямку, — ОСУВ "Хортиця"

17:57

Що відбувається Депортація під виглядом літніх канікул: як росія краде українських дітей з окупованих територій сходу України

Депортація під виглядом літніх канікул: як росія краде українських дітей з окупованих територій сходу України
17:39

Україна й Польща провели фінальний раунд щодо укладення двосторонньої безпекової угоди

17:19

Армія рф активізувалася на Лиманському напрямку

17:03

Заочно судитимуть "вагнерівця", який на Донеччині створив агентурну мережу

16:35

Рф програє війну проти України, якщо Захід мобілізує ресурси для опору Кремлю, — ISW

16:09

Понад 17 тисяч жителів Донеччини знову зі світлом

15:59

Рятувальники Донеччини отримали допомогу від Міжнародного Комітету Червоного Хреста

15:51

Колишня поліціянтка з Маріуполя працює на окупантів, її судитимуть

15:46

24 червня пенсійний фонд працюватиме для ВПО Луганщини в Черкасах

15:38

Досьє Тетяна Ігнатченко: досьє української журналістки, активістки, воєнної кореспондентки з Маріуполя

Тетяна Ігнатченко: досьє української журналістки, активістки, воєнної кореспондентки з Маріуполя
15:29

На Донеччині енергетики попали під обстріл, поранено одну людину

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: