UA
RU UA
26 Червня 2024, 16:55
14973
"Французькі солдати прибули на Донеччину": як росіяни створюють нові фейки про схід України
Антифейк

"Французькі солдати прибули на Донеччину": як росіяни створюють нові фейки про схід України

Фейки та маніпуляції є значною складовою російської війни проти українців, на яку варто звертати увагу та протистояти в інформаційному сенсі. Так, проросійські канали та новинні сайти, які зокрема зосереджені на мешканців тимчасово окупованих територій, вводять в оману українців, які живуть в повній інформаційній ізоляції та «споживають» виключно російський контент.

Однією з тем, яка «на слуху» у проросійських пабліках — це теза про французів, які нібито в «повному екіпіруванні» вже на території сходу та півдня України. Такі вкиди пропагандисти поширюють, ймовірно, на тлі заяв президента Франції Емманюеля Макрона щодо можливого відрядження французьких інструкторів до України. Однак, росіяни представляють ці наміри за дійсність. Східний Варіант розібрав цю російську маніпуляцію та наводить спростування.

Фейк: «Французькі солдати в степах Донбасу» та «французькі найманці планують вторгнення в Одесу»

У проросійських телеграм-каналах, що зосереджені на жителів сходу України ширять статтю Стівена Браєна для Asia Times, у якій йдеться про те, що «Франція офіційно відправила свої перші війська в Україну — солдатів 3-го піхотного полку Франції, який є одним з основних елементів французького Іноземного легіону (Légion étrangère), дислокованого на підтримку української 54-ї окремої механізованої бригади у Слов’янську». 

Автор для підтвердження своєї інформації у статті посилається на російську службу новин Sputnik, джерелом якої є канал «Військова хроніка російського телеграфу».

Антифейк Французькі солдати на Донеччині_06
Скриншот з проросійських Телеграм-каналу «Донбасс решает»

Підтримуючи цю тему у полі зору читачів, пропагандисти поширюють фото плаката нібито біля посольства Франції у Москві із написом «ці французи вже воювали проти росії на стороні нацистів» та закликом «не повторювати помилки своїх пращурів».

Антифейк Французькі солдати на Донеччині
Скриншот з проросійського Телеграм-каналу «Донбасс решает»

Крім цього, російські пропагандистські Telegram-канали запевняють, що в Одеський порт «у повному екіпіруванні» на трьох катерах прибули 60 «французькомовних бойовиків», які розійшлись по місту. Також у дописі додають, що французи нібито готуються до вторгнення в Одесу, як це було понад сто років тому.

Антифейк Французькі солдати на Донеччині
Скриншот з проросійського Телеграм-каналу «Донбасс решает»

Спростування 

У матеріалі для видання Asia Times, де йдеться про французьких військових на Донеччині, автор посилається на російські медіа Sputnik та Top War, які опублікували таку інформацію. Ці медіа, своєю чергою, джерелом інформації вказують телеграм-канал «Военная хроника». Отже, стаття Стівена Браєна, яку підхопили пропагандисти, побудована на непідтверджених даних з російських та проросійських джерел. 

Крім цього Центр протидії дезінформації при РНБО (ЦПД) перевірив цю інформацію і вона не відповідає дійсності

Антифейк Французькі солдати на Донеччині
Скриншот з Телеграм-каналу ЦПД

І хоча у проросійських телеграм-каналах поширилась фраза  про «французів в степах Донбасу» із ноткою припущення та неточних даних, однак на цьому вони не зупинились. Так наступна теза, що «французьким найманцям краще здатись» — ніщо інше, як маніпуляція з підтекстом, що французи все ж є на полі бою. 

Можна припустити, що такі вкиди поширюються у проросійських пабліках на тлі заяв президента Франції Емманюеля Макрона, який в інтерв'ю виданню The Economist підтвердив, що не виключає відправлення своїх військових в Україну. За його словами, якщо росія вирішить піти далі, то усім європейським лідерам доведеться поставити собі питання про стримування рф.

Своєю чергою у росії відреагували на таку заяву. Речник путіна назвав слова Макрона «небезпечними» та заявив, що «Москва стежить за заявами Парижа, а «спецоперація» буде продовжена до виконання всіх цілей». Про це повідомили в російських ЗМІ.

Антифейк Французькі солдати на Донеччині
Скриншот з російського Телеграм-каналу

Також, за інформацією ЦПД, очільник МЗС рф сергій лавров заявив, що «будь-які французькі військовослужбовці в Україні, у статусі інструкторів чи найманців, стають законними цілями для рф». Метою саме таких маніпуляцій є залякування французів для подальшого зменшення їх підтримки для України.

Так, в намірах французького президента російські пропагандисти вбачають дійсність та вигадують нові тези для більшої переконливості. До прикладу про «60 французьких найманців», які нібито висадились в порту Одеси та планують захопити місто. При цьому жодних підтверджувальних фактів, фото чи відео пропагандисти не надають, окрім так званих слів «одного з учасників проросійського спротиву». 

Офіційні французькі джерела також спростували інформацію про свої війська в Україні. Тож, це чергова російська маніпуляція, мовляв, «найманці НАТО» вже на українській території.

«Дезінформаційні кампанії щодо підтримки Францією України не слабшають, тому підтвердження:  НІ, Франція не надсилала війська в Україну», — йдеться у повідомленні МЗС Франції. 

Антифейк Французькі солдати на Донеччині
Скриншот повідомлення МЗС Франції

Іноземні громадяни дійсно допомагають Україні чинити опір та захищати українські території. Зокрема це бійці Інтернаціонального легіону або інструктори. Проте вони не представляють основні офіційні війська НАТО та діють винятково як добровольці.

***

Вкидання подібних фейків спрямоване на підживлення російської ідеї, що вони воюють з НАТО та завдають ударів по Україні для «знищення іноземних найманців». Таким чином намагаючись виправдати свої удари по цивільній інфраструктурі України, під час яких страждають мирні українці. 

Крім цього росіяни не покидають ідею захоплення України військами НАТО, зокрема як нині йдеться про Одесу. Можна пригадати як торік набирала обертів фейкова інформація про нібито  окупацію Польщею заходу України. Тож, російська теза про наміри деяких західних держав загарбати частину української території продовжується. 

Такі вкиди несуть в собі навіювання страху жителям ТОТ, мовляв, «Україну вже поділили» країни-члени НАТО. Ще одна мета — викликати не довіру до західних партнерів України. Тож, варто бути пильними та підтримувати інформаційну гігієну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

28 Вересня Субота
22:59

Сьогодні окупанти доволі активні на Куп’янському, Лиманському та Времівському напрямках

22:51

Близько 1,5 тисячі звернень з приводу домашнього насильства зафіксували на Донеччині за I півріччя

22:31

Українські військові скаржаться на неякісні укріплення у Гірнику на Донеччині (фото)

21:59

Сирський відвідує бригади на Вугледарському, Курахівському та Покровському напрямках

20:59

На Донеччині ремонтують 44-кілометрову дорогу коштом резервного фонду держбюджету (фото)

20:54

Поки окупанти здавалися у полон на Курахівському напрямку, по них ударили свої ж (відео)

20:32

Юні легкоатлети з Донеччини здобули дві медалі на командному чемпіонаті України (фото)

19:59

Безгинська перевірила роботу координаційного центру підтримки ВПО Луганщини в Києві

19:53

Російські загарбники просунулися біля Новогродівки, Маринівки та Цукуриного на Донеччині

19:42

Для жителів Першотравневого старостинського округу надійшла гуманітарна допомога від GEM (фото)

18:59

У Павлограді для ВПО з Луганщини провели заняття з логопедом і надали психологічну допомогу (фото)

18:52

Борець із Бахмута здобув "бронзу" на змаганнях у Румунії

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: