UA
RU UA
18 Вересня 2024, 20:02
6256
"Інвестори є, а зарплат немає": як окупанти створюють фейки про відновлення вугільної промисловості на Луганщині
Антифейк

"Інвестори є, а зарплат немає": як окупанти створюють фейки про відновлення вугільної промисловості на Луганщині

Російські загарбники створюють ілюзію відновлення вугледобувної промисловості на тимчасово окупованій Луганщині, залучаючи інвесторів. Обіцяють нові робочі місця, космічні темпи видобутку вугілля та високі зарплати. Проте реальність інша: шахти закривають і демонтують, працівників мобілізують, а заборгованість по заробітній платі не виплачують місяцями.

Детальніше про те, що ховається за ширмою російської “реконструкції”, розповість Східний Варіант. 

Фейк: російські інвестори відновлюють шахти та забезпечують зростання вугільної галузі на Луганщині

Проросійські ЗМІ активно поширюють інформацію про “успішне” відновлення вугільної промисловості на тимчасово окупованій Луганщині. Зокрема, йдеться про те, що завдяки інвесторам, які вкладають мільярди рублів, шахти Луганщини нібито відновлюються, а на їхній базі будуть створені тисячі нових робочих місць. 

Інвестори обіцяють модернізувати підприємства, збільшити обсяги видобутку вугілля та забезпечити працівників стабільними зарплатами.

скриншоти
Скриншоти росмедіа

Промислові об'єкти на тимчасово окупованій Луганщині подаються як приклад успішного “відновлення” та інтеграції в російську економіку, а місцевим мешканцям обіцяють покращення умов життя завдяки новим інвестиційним проєктам.

Однак насправді ці заяви є лише черговим пропагандистським наративом, який приховує справжню ситуацію.

Розпад замість відновлення

Реальна ситуація на тимчасово окупованій Луганщині різко відрізняється від російських пропагандистських заяв. 

Замість обіцяної модернізації на підприємствах вугільної галузі проводиться демонтаж обладнання. Як повідомляє голова Луганської ОВА Артем Лисогор, окупанти вже почали вирізати системи живлення, трансформатори та відключати високовольтні лінії, що постачали електрику на шахти у Новодружеську, Привіллі та Гірському. 

Крім того, згідно з даними Центру національного спротиву України, більшість шахт у регіоні вже закрито та пограбовано. Окупанти не займаються належним водовідведенням на вугледобувних підприємствах, що призводить до їх підтоплення ґрунтовими водами. 

Такі дії чітко демонструють відсутність реальних планів на реконструкцію та є фактичною ознакою руйнування інфраструктури регіону, а не її відновлення, як це подають російські джерела.

шахта
Окупанти демонтують одну з найсучасніших шахт Луганщини — “Краснокутську”. Скриншот із відео Луганської ОВА

Загалом, майже 100 шахт зі 114 на тимчасово окупованих територіях сходу України визнані росіянами нерентабельними. За інформацією очільника Луганської ОВА Артема Лисогора, значну кількість цих підприємств до невтішних економічних показників довели самі загарбники.

“Не тільки відсутністю бажання вкладати гроші в розвиток сфери. А й, до прикладу, через примусову мобілізацію, коли на шахті “Червоний партизан” ледве збирали по шість чоловіків у зміну. Загалом на тимчасово окупованих територіях було мобілізовано майже 60% гірників”, – повідомив Артем Лисогор.

Масова мобілізація шахтарів

Один із ключових чинників руйнування вугільної галузі — це примусова мобілізація шахтарів. За даними Центру національного спротиву, ще у 2022 році на фронт було відправлено 58% шахтарів компанії “Східвугілля”, яка контролює більшість “націоналізованих” шахт у регіоні. 

Внаслідок цього виникла критична нестача працівників на шахтах, що фактично паралізує вугільну промисловість. Місцеві колаборанти навіть звернулися до Москви з проханням знизити темпи мобілізації, побоюючись повної зупинки виробництва, однак ці прохання були проігноровані. Для російської влади життя шахтарів, як і всіх українців, не мають жодної цінності, навіть якщо вони воюють на боці рф.

шахтарі окупація ілюстративне
Фото: ZMINA, ілюстративне

Примусове звільнення та позбавлення соціальних гарантій

Однак, і на цьому проблеми не закінчуються, адже мобілізованих шахтарів залишають без соціального захисту. Їм пропонують написати заяву про звільнення в обмін на грошову компенсацію за невикористану відпустку. Це означає, що вони втрачають усі соціальні гарантії. 

На період мобілізації трудові договори з працівниками призупинено, а ця пропозиція є способом позбавити шахтарів прав і соціальної підтримки. Про це повідомили в Луганській ОВА. 

“Співробітникам «Східвугілля», яких примусово мобілізували до армії рф, запропонували отримати грошову компенсацію за невикористані дні відпустки, які накопичилися до призову. Для цього шахтарям треба звернутися із відповідною заявою, в якій, щоправда, слід повідомити про звільнення за власним бажанням чи за згодою сторін. Це офіційна пропозиція так званого «мінтопенерго лнр»”,  — йдеться у повідомленні.

Заборгованість по зарплаті гірникам

Попри численні обіцянки з боку окупаційної влади, питання виплати заробітної плати шахтарям залишається відкритим.

Так званий міністр палива, енергетики та вугільної промисловості “лнр” Денис Ярош під час зустрічі з трудовими колективами вугільних підприємств міст Довжанська, Сорокино та Ровеньків заявив, що “виплата заборгованостей із зарплати гірникам залишається на особливому контролі”.

Також, він запевнив, що керівництво “мінпаливенерго лнр” знає про проблеми в галузі та прагне їх розв’язати. Проте реальні дії окупаційної влади свідчать про відсутність конкретних результатів.

шахтарі окупація ілюстративне
Фото: Getty Images

З метою ліквідації заборгованості, окупаційна адміністрація вирішила реалізувати залишки вугілля та товарно-матеріальні цінності підприємства “Східвугілля”. Тобто, продаватимуть все, що є. 

Однак, точних термінів реалізації цієї схеми поки немає. Сьогодні, замість конкретних кроків для розв'язання проблеми, шахтарі отримують лише загальні обіцянки “найближчим часом”.

Висновок: інвестори прискорюють занепад

Попри обіцянки російських ЗМІ та окупаційної влади про інвестиційний бум і відновлення шахт на тимчасово окупованих територіях Луганщини, інвестори, які нібито мають “рятувати” вугільну промисловість, лише прискорюють її руйнування. 

Про це говорять і самі місцеві мешканці в соціальних мережах.

скриншоти 2
Скриншоти з соціальної мережі “Вконтакте”

Масова мобілізація, демонтаж обладнання та систем живлення, відключення електроенергії на шахтах, а також примусова мобілізація шахтарів — свідчення того, що вугільна галузь фактично знищена. Тож говорити про будь-яке “друге дихання” зараз майже неможливо. 

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
26 Вересня Четвер
23:08

181 бойове зіткнення відбулося сьогодні на фронті: подробиці від Генштабу ЗСУ

22:55

В Україні може зʼявитися Єдиний держреєстр військовослужбовців, — Міноборони

22:42

У 46-й аеромобільній бригаді показали знищення російської піхоти на південних околицях Георгіївки (відео)

22:24

Знай наших Міненерго відзначило двох газовиків з Донеччини

21:59

Діти зі Старобільскої громади відвідали зоопарк у Києві

21:54

Майже 80 млн грн заборгувала держава жителям Донеччини на відшкодування за пошкоджене житло

21:31

В окупованому Маріуполі 5 дітей підірвалися на вибухонебезпечному предметі

20:59

У кожній області України має бути щонайменше один військовий ліцей, — Шмигаль

20:53

З Селидівської громади евакуювали ще 8 людей

20:42

Майже 41 тис. будинків пошкоджені чи зруйновані на Донеччині з лютого 2022 року

19:59

Унаслідок російського удару КАБами по Краматорську вчора були пошкоджені 39 багатоповерхівок (фото)

Унаслідок російського удару КАБами по Краматорську вчора були пошкоджені 39 багатоповерхівок (фото)
19:42

Нацгвардійці з бригади "Рубіж" на Лимано-Купʼянському напрямку знищили з ПТРК російську БМП (відео)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: