UA
RU UA
20 Вересня 2024, 14:52
6463
Як росіяни створюють фейки для спроби легалізації викрадення українських дітей з ТОТ сходу
Антифейк

Як росіяни створюють фейки для спроби легалізації викрадення українських дітей з ТОТ сходу

Окупаційна влада розпочала нову схему примусового вивезення українських дітей на територію росії, маскуючи це під “евакуацію” та “турботу”. Цю злочинну діяльність загарбники здійснюють через дитячий хоспіс “Одуванчики”, який спочатку працював на ТОТ Донеччини, а тепер і на Луганщині. Під виглядом допомоги дітям із тяжкими захворюваннями та дітям-сиротам ворог створює базу для подальшого переселення маленьких українців і видимість законності своїх дій.

Далі у статті Східний Варіант розвіє кремлівський наратив про “допомогу” дітям й розповість про те, як росіяни вчергове порушують міжнародне право.

***

Російські ЗМІ систематично брешуть про нібито примусову евакуацію дітей українськими військовими з лінії фронту, з метою “продати” їх за кордон для усиновлення або чорної трансплантології.

скриншот
Скриншоти росмедіа

Згідно з цими дезінформаційними наративами, українські чиновники “організовують” примусову евакуацію дітей і покривають осіб, які “продають” сиріт у країни ЄС. 

Однак, це — фейк. Команда VoxCheck неодноразово спростовувала подібні маніпуляції та зазначала, що вони побудовані на вигадках, а не на справжніх фактах. 

Кремлівські пропагандисти використовують непідтверджені свідчення і сфальсифіковані “докази”, щоб посіяти недовіру до української влади та зірвати евакуацію. Ба більше, саме росія викрала тисячі українських дітей та продовжує створювати нові схеми для легалізації свого злочину.

Україна офіційно підтвердила депортацію 20 тисяч дітей до росії. Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової та російського диктатора володимира путіна за воєнні злочини, зокрема саме за викрадення українських дітей.

Попри це окупаційна влада продовжує порушувати міжнародне право та Конвенції ООН про права дитини. Одним з останніх прикладів цієї злочинної діяльності є використання хоспісу “Одуванчики” як прикриття для примусового вивезення дітей з тимчасово окупованих територій Донеччини та Луганщини на територію росії.

Фейк: росіяни допомагають онкохворим дітям та дітям-сиротам в лікуванні

Пропагандистські джерела активно розповсюджують інформацію про “допомогу” дітям з ТОТ сходу України, яку нібито надає російський БФ “Время добрых”. 

скриншот
Скриншоти росмедіа

Зокрема, вони заявляють, що під опікою фонду перебувають діти з важкими захворюваннями, такими як онкологічні хвороби, а також діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. 

Там їм надають комплексну й системну “допомогу”: від первинної діагностики в провідних лабораторіях рф до оплати трансплантації кісткового мозку, закупівлі дорогих препаратів та психологічної підтримки.

Проте, що відбувається насправді?

Росіяни депортують українських дітей під виглядом лікувальних потреб

Відзначені “турбота” і “благодійність” окупаційних сил є лише димовою завісою, що прикриває їхні справжні цілі. Як повідомляє Центр національного спротиву України, за заявами про допомогу хворим дітям ховається систематичне порушення прав людини — примусове вивезення українських дітей на територію росії.

діти антифейк
Фото: ілюстративне / Depositphotos

“Колаборанти називають це “евакуацією” або “реабілітацією”, намагаючись створити видимість законності та гуманізму своїх дій. Таку злочинну діяльність кремлівські посіпаки розгорнули на базі дитячого хоспісу “Одуванчики”. Спочатку він працював на території тимчасово окупованої Донеччини, але віднедавна діяльність його розширилася і на  Луганщину. Під виглядом всебічної допомоги дітям з тяжкими (у тому числі онкологічними) захворюваннями, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування ворог створює базу для подальшого переселення маленьких українців на росію. Така “практика” є грубим порушенням міжнародного права, зокрема Конвенції ООН про права дитини, яка захищає дітей від насильницького переміщення та відділення від сімей”, — йдеться у повідомленні. 

Зокрема, самі представники фонду активно звітують у соціальних мережах про те, що їхні програми “допомоги” включають вивезення дітей до російських лікарень нібито для діагностики та лікування.

рашистський звіт
Звіт так званого БФ “Время добрых” за серпень 2024. Скриншот з соціальної мережі Instagram

Болюча реальність

Примусове переміщення українських дітей з тимчасово окупованих територій розпочалося з 2014 року й залишається одним з найболючіших аспектів агресії росії проти України. 

За даними спеціальної доповіді “Переопилені” Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, підтвердити ці факти важко через обмежений доступ до окупованих територій, а також систематичні відмови росії надавати інформацію про депортованих та примусово переміщених дітей.

Хоча в російських медіа зменшилась кількість новин про “евакуацію” маленьких українців, (що може бути пов'язано з обережністю через ордери Міжнародного кримінального суду на арешт російських посадовців), загарбники продовжують кампанії з відправлення дітей у табори та на “лікування” до росії.

діти
Фото: ілюстративне / pixabay.com

Така ситуація потребує термінового реагування міжнародної спільноти.

***

Якщо вам відомо про депортовану або примусово переміщену дитину, звертайтеся до Омбудсмана:

  • за номерами телефонів: 0 800 50 17 20, 044 299 74 08;
  • електронною поштою: [email protected];
  • через громадську приймальню: м. Київ, вул. Інститутська, 21/8 (понеділок – п’ятниця з 09:00 – 13:00; 13:45 – 17:00).

Також можна заповнити онлайн-форму на сайті “Діти війни”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
26 Вересня Четвер
23:08

181 бойове зіткнення відбулося сьогодні на фронті: подробиці від Генштабу ЗСУ

22:55

В Україні може зʼявитися Єдиний держреєстр військовослужбовців, — Міноборони

22:42

У 46-й аеромобільній бригаді показали знищення російської піхоти на південних околицях Георгіївки (відео)

22:24

Знай наших Міненерго відзначило двох газовиків з Донеччини

21:59

Діти зі Старобільскої громади відвідали зоопарк у Києві

21:54

Майже 80 млн грн заборгувала держава жителям Донеччини на відшкодування за пошкоджене житло

21:31

В окупованому Маріуполі 5 дітей підірвалися на вибухонебезпечному предметі

20:59

У кожній області України має бути щонайменше один військовий ліцей, — Шмигаль

20:53

З Селидівської громади евакуювали ще 8 людей

20:42

Майже 41 тис. будинків пошкоджені чи зруйновані на Донеччині з лютого 2022 року

19:59

Унаслідок російського удару КАБами по Краматорську вчора були пошкоджені 39 багатоповерхівок (фото)

Унаслідок російського удару КАБами по Краматорську вчора були пошкоджені 39 багатоповерхівок (фото)
19:42

Нацгвардійці з бригади "Рубіж" на Лимано-Купʼянському напрямку знищили з ПТРК російську БМП (відео)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: