UA
RU UA
28 Жовтня 2024, 20:07
"Кіно — нове, а брехня та ж сама": як кремлівські пропагандисти запустили серію фільмів про "русских украинцев"
Антифейк

"Кіно — нове, а брехня та ж сама": як кремлівські пропагандисти запустили серію фільмів про "русских украинцев"

Нещодавно російські пропагандисти запустили цинічну серію фільмів під назвою “новые украинские русские”. Цим проєктом окупанти намагаються створити ілюзію, що більшість українців є росіянами, які нібито прагнуть жити у рф “кращих” умовах. За допомогою фейків та маніпуляцій ці “фільми” намагаються виправдати війну, яку розв’язала росія проти України, та дискредитувати українську владу, поширюючи міфи про “нацистів”.

Східний Варіант продовжує спростовувати вигадки окупантів та розповість про справжні мотиви нового “фантастичного” кіно від росіян.

Фейк: “Більшість українців насправді є росіянами, які прагнуть жити в росії, рятуючись від нацистського терору в Україні”

Російська пропагандистська машина активізувалася з новою кампанією, що вражає своєю цинічністю й маніпулятивними прийомами. Проєкт під назвою “новые украинские русские” став черговим інструментом, який намагається переписати реальність та представити українців, які переїхали до росії, як щасливих “братів”, що знайшли справжнє життя поза межами своєї Батьківщини.

фейкові фільми
Фото: пропагандистські ЗМІ

Головна мета цього проєкту — створити викривлене уявлення про те, що більшість українців насправді є росіянами, які лише чекають можливості перебратися до “матушки росії”, де вони, за задумом пропагандистів, зможуть досягти успіху та реалізувати свої мрії. 

фейкові фільми
Скриншоти пропагандистських ЗМІ

Таким чином кремлівські спікери вирішили взяти на себе роль благодійників, які “рятують” українців від терору, нібито “нацистів”, які оселилися у їхній країні. Звісно, ніхто не згадав про те, що реальні причини війни — російська жага до влади, а не в уявному порятунку “братніх народів”.

Перші два випуски цієї серії “документальних” фільмів, що вже вийшли в ефір, ілюструють “долі українців” зі сходу України, які виїхали до росії після 2014 року. У першому випуску глядачі знайомляться зі Спартаком Резником, який “щасливо” живе в Ростовській області, забувши про страшні події 2015 року, коли “українські війська увірвалися” до його рідного села поблизу Маріуполя.

Другий випуск пропонує іншу історію — Сергій Токарь, який 10 років живе в Республіці Карелія, не може позбутися жахливих “спогадів” про події, що змусили його залишити рідний Маріуполь.

фейкові фільми
Скриншот з пропагандистського відео

Щобільше, ці фільми намагаються показати, як “важко” було українцям звикати до безкоштовної медичної допомоги, державної підтримки для підприємців і, о, диво — щирого людського ставлення в росії. І всі ці “сповіді” є частиною великої маніпуляції.

Спростування

Відомо, що ведучою та авторкою нового проєкту пропагандистів стала Тетяна Поп — прокремлівська блогерка з Закарпаття, яку засуджено до 12 років тюрми за співпрацю з країною-агресором. У 2019 році вона переїхала до Москви, де почала активно просувати антидержавні наративи та кремлівські гасла, що сприяють ідеї “русского мира”. 

«Тетяна Поп добровільно вступила до так званого “міжнародного громадського руху”, члени якого активно відвідують тимчасово окуповані території та просувають “русскій мір”. На цій “посаді” колаборантка розпочала публічно поширювати кремлівські гасла на підтримку загарбників і виправдання їхніх злочинів. Для цього створила низку інформаційних платформ. Фігурантку оголошено у міждержавний розшук. Вона переховується від суду на території рф», — йдеться у повідомленні Служби безпеки України.

фейкові фільми Тетяна Поп СБУ
Фото: Управління СБ України в Закарпатській області

Участь колаборантки у цьому постановчому шоу вже викликає питання щодо достовірності викладеної у фільмах інформації. 

Водночас активне використання в таких фільмах фейкових наративів про “порятунок від нацистів” та “щасливих нових руських” не є чимось новим для російської пропаганди.

Згідно з даними Центру протидії дезінформації, російська пропаганда активно використовує цю риторику як один із формальних приводів для початку повномасштабного військового вторгнення в Україну. 

Крім того, подібні наративи можуть бути націлені на українців, які були примусово депортовані до росії з тимчасово окупованих територій.

переселенці
Фото: Мінреінтеграції

Мільйони українців були змушені залишити свої домівки через війну, однак це не свідчить про їхнє бажання переїхати до росії. Багато з них опинилися у рф через обставини, зокрема примусову депортацію, і не мають можливості повернутися на Батьківщину. Такі дії порушують права людини та не можуть вважатися “порятунком”. Про це повідомила міжнародна правозахисна організація Human Rights House Foundation.

За інформацією Уповноваженого Верховної ради з прав людини Дмитра Лубінця, щонайменше 2 мільйони 800 тисяч українців були вимушені виїхати або були депортовані до росії з лютого 2022.

фейкові фільми
Фото: ілюстративне / Слово і Діло

Наратив про те, що українська влада складається з “нацистів”, є частиною російської пропаганди, використаної для виправдання агресії. Цей образ активно просувається через медіа та соціальні мережі, де “нацбатальйони” представлені як автономні радикальні угрупування. Наприклад, полк “Азов” пов’язують із тероризмом, намагаючись створити враження, що бойові дії ведуться не проти українців, а проти націоналістів.

фейкові фільми
Скриншот із телеграм-каналу російського військового пропагандиста Олександра Коца

Насправді ж, полк “Азов” є підрозділом Національної гвардії України, що робить його частиною офіційних Збройних Сил України. Цей статус підтверджується законодавством України.

Раніше Східний Варіант вже детально розповідав, як та навіщо росіяни знімають пропагандистські фільми про "Азов".

***

Усі вищенаведені наративи — це вже давно відомий почерк російської пропаганди та кремлівських акторів, які не втрачають надії створити ілюзію “щасливого майбутнього” в росії. Використовуючи фальшиві історії про “русских украинцев” та спекуляції на темах національної ідентичності, кремль намагається виправдати власні воєнні злочини та агресію проти України. Проте реальність свідчить про протилежне: українці, які постраждали від війни, не потребують “порятунку”, а прагнуть справедливості та можливості повернутися до нормального життя у своїй рідній країні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Антифейк

"Кіно — нове, а брехня та ж сама": як кремлівські пропагандисти запустили серію фільмів про "русских украинцев"

Історія

Крізь війну до нових можливостей: як родина з Луганщини долає освітні виклики

Антифейк

"Головна мета — зламати віру": як російська пропаганда маніпулює почуттями українців в окупації

Антифейк

10 цікавих фактів про українську мову на сході України

Історія

Спорт як порятунок: історія переселенки з Луганщини, яка змінила професію і відкрила власну справу

Що відбувається

Завербований ФСБ бойовик так званої "лнр" хотів долучитися до ЗСУ, щоб шпигувати за українськими військовими

Антифейк

Як творча майстерня "Бахмутський оберіг" майже 20 років розвиває українську культуру на сході України

Що відбувається

"Дорогою ламаються і машини, і деякі люди": як відбуваються евакуації з найпекельніших напрямків Донеччини

28 Жовтня Понеділок
21:59

У Києві для переселенців проведуть осінню фотосесію

21:58

Хорватія планує передати Україні 60 танків і БМП у межах угоди з Німеччиною

21:20

У Києві триває видача вітамінів і засобів гігієни для жінок ВПО

20:55

Будівництво фортифікацій, підготовку до опалювального сезону і евакуацію цивільних обговорили на Донеччині

20:45

В Офісі президента розповіли про другий тиждень роботи регіональної платформи "Діалог влади та бізнесу"

20:20

Двоє рибалок підірвалися на вибуховому пристрої на окупованій Луганщині

20:07

Антифейк "Кіно — нове, а брехня та ж сама": як кремлівські пропагандисти запустили серію фільмів про "русских украинцев"

"Кіно — нове, а брехня та ж сама": як кремлівські пропагандисти запустили серію фільмів про "русских украинцев"
19:59

За вихідні дні поліцейські Краматорська та Слов'янська склали 22 протоколи на водіїв з ознаками сп'яніння

19:45

Переселенцям розповіли про допомогу та корисні сервіси для ВПО

19:22

Історія Крізь війну до нових можливостей: як родина з Луганщини долає освітні виклики

Крізь війну до нових можливостей: як родина з Луганщини долає освітні виклики
19:20

З початку місяця у Краматорську та Словʼянську поліцейські склали 30 протоколів за домашнє насильство

18:59

У Верховній Раді планують розглянути можливість розвитку в державі соціального та муніципального житла

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: