UA
RU UA
26 Серпня 2024, 14:46
"Фальшиві козаки": як окупанти дискредитують українську історичну спадщину на ТОТ сходу України
Антифейк

"Фальшиві козаки": як окупанти дискредитують українську історичну спадщину на ТОТ сходу України

Окупанти активно формують мережу псевдоказацьких осередків на тимчасово захоплених територіях Луганщини та Донеччини. Основною метою таких утворень є посилення пропагандистського впливу на місцевих жителів та дискредитація української історичної спадщини. Водночас діяльність цього руху може стати ще одним методом примусової мобілізації. Детальніше про це розповість Східний Варіант далі у статті.

Згідно з даними Центру національного спротиву, росіяни активно створюють мережу псевдоказацьких осередків на тимчасово окупованих територіях сходу України в рамках так званого “всеросійського казацького руху”. 

Цей процес курує росіянин Віталій Кузнєцов, якого російська пропаганда іменує “отаманом”. У вербуванні також бере участь російська церква.

Фальшиві козаки
“Казаки” віддають честь під час церемонії відкриття бюста президента путіна в Ленінградській області / Фото: Reuters

“За задумом, осередки мають виконувати функції дружинників, зокрема патрулювати вулиці. Крім цього, їх створення має суто ідеологічний контекст на поширення наративу щодо казацького російського краю. Проте наразі учасників в осередках майже немає”, — пояснюють у Центрі національного спротиву (ЦНС).

Пропагандистські ЗМІ пишуть, що основні завдання так званого “всеросійського казацького руху” включають “виконання державної служби, виховання дітей у дусі патріотизму, збереження культурно-історичних традицій та зміцнення зв’язків з козацькими об’єднаннями за кордоном”.

Фальшиві козаки_04
Скриншот пропагандистських ЗМІ

Окупанти намагаються створити образ “нових козаків”, які виступають як захисники місцевих традицій і порядку. Для підтримки цього іміджу вони нібито вже доставили на тимчасово окуповані території 17 тисяч тонн продовольства, медикаментів та предметів першої потреби. 

Фальшиві козаки
Скриншоти пропагандистських ЗМІ

Спростування міфу про “нове козацтво”

Згідно з даними Інституту масової інформації, з 2013 року псевдоказацькі організації, контрольовані російськими спецслужбами, активно чинили тиск на українські медіа та активістів. Це стосувалося тих, хто підтримував Євромайдан у Луганську, Донецьку та Криму або ж проводив і висвітлював заходи, які не відповідали інтересам росії.

Наприклад, 9 грудня 2013 року в Луганську представники так званого “Донського казацтва” разом із чоловіками, одягненими у форму із символікою Партії регіонів, не допускали журналістів на Форум депутатів усіх рівнів, який проходив в “ЛТК-Арена”. 

Вони заважали роботі знімальної групи EastKorr, а також журналісту й оператору одного з місцевих телеканалів, вимагаючи спеціального пропуску та називаючи журналістські посвідчення незаконними.

Фальшиві козаки
Скриншот з відео на ютуб-каналі “tsaeastkorr”

Ці дії демонструють їхню роль не як захисників традицій, а як інструменту тиску й контролю, використаного для пригнічення свободи слова та підтримки проросійських наративів.

За інформацією Центру національного спротиву, у своїх останніх “дослідженнях” ідеолог “русского міра” та експансіоніст Олексій Анпілогов стверджує, що саме завдяки “казацьким”  організаціям на Донбасі вдалося підтримати російську окупацію. 

Він також заявляє, що після початку так званої “сво” “казаки” змогли підсилити збройні сили держави агресора. Анпілогов вважає, що ці угруповання й далі можна використовувати для мобілізації в ряди російської армії.

Чи можуть псевдоказацькі осередки стати новим методом примусової мобілізації?

Наприкінці минулого року держдума росії ухвалила законопроєкт, що дозволяє включати так званих “казаків” до мобілізаційного резерву.

А вже у березні 2024 року міжнародний злочинець владімір путін підписав цей закон, що офіційно відкриває двері для використання “казацьких” організацій у складі російської армії.

Фальшиві козаки
Скриншот пропагандистських ЗМІ

Це означає, що “казацькі” осередки, які виступали здебільшого як інструмент пропаганди й соціального контролю, тепер можуть бути використані й для прямого набору людей на війну. 

Фальшиві козаки
Фото: росмедіа

За даними Радіо Свобода, станом на кінець минулого року у бойових діях на боці росії в Донецькій і Луганській областях брали участь понад 20 тисяч “казаків”. 

Крім того, окупанти продовжують приховувати примусову мобілізацію під виглядом “добровольчих батальйонів” (добробатів), які насправді є загонами найманців-контрактників. Наприклад, було створено так званий добровольчий батальйон “Донецьк”.

“Звичайно, що мешканців Донецьку в ньому не буде, набір проводять у краснодарському краї. Підпорядковується цей батальйон “казацькій бригаді “терек”, яка не має жодного відношення до козаків. Кремль вчергове використовує “казацтво” для паплюження історії України, аби провести аналогії з козацтвом”, — повідомили в Центрі національного спротиву.

***

Створення образу “нового козацтва” має на меті лише легітимізацію російської окупації та спробу нав’язати хибні історичні паралелі. 

Проте насправді такі “казаки” є маріонетками, контрольованими з Москви, які служать виключно інтересам кремля. Вони не мають жодного відношення до справжнього козацтва й використовуються як інструмент для залякування, контролю та мобілізації місцевого населення на користь російської армії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Антифейк

"Фальшиві козаки": як окупанти дискредитують українську історичну спадщину на ТОТ сходу України

Антифейк

Ілюзія відновлення: як росіяни брешуть про відбудову критичної інфраструктури на ТОТ сходу України

Репортаж

"Страшно, коли над головою все літає": евакуація з покровського напрямку з прокльонами, слізьми та молитвами

Антифейк

33 роки незалежності. Факти про те, як донеччани та луганчани виступали за Україну

Історія

Відновлення правди. Якою була роль Донеччини в проголошенні української незалежності

Знай наших

"До початку участі в Іграх Нескорених в Україні, я був впевнений, що відновився і реабілітувався, але ні": історія Олександра з Донеччини

Антифейк

"Триває десятий рік": історії молоді з Донеччини та Луганщини, в яких росіяни вкрали дитинство

Антифейк

Як 10 років тому російська армія вступила у війну на сході України, але продовжувала про це брехати

26 Серпня Понеділок
17:47

У Києві з'явилися світлини українських дітей переселенців (відео)

У Києві з'явилися світлини українських дітей переселенців (відео)
17:26

У трьох районах Донецька на два дні відключать воду

16:59

За добу кількість бойових зіткнень ЗСУ з ворогом зросла до 103

16:40

Стало відомо, за скільки росіяни перепродають квартири віджаті в Маріуполі

Стало відомо, за скільки росіяни перепродають квартири віджаті в Маріуполі
16:20

Евакуація На Донеччині розширюють зону примусової евакуації сімей з дітьми (корисні контакти)

15:58

Учора на Донеччині палали 17 пожеж, 5 з яких виникли внаслідок російських обстрілів

15:50

Жителі Білокуракинської громади можуть отримати ще дві послуги з соціального захисту населення

15:45

Проєкт "Прихисток" для ВПО припиняє дію з 1 вересня

15:39

Поліціянти вивезли з прифронтового Новоекономічного трьох маломобільних людей (відео)

15:20

У Костянтинівці внаслідок ворожих обстрілів поранення отримали 2 цивільні особи

14:59

Завтра у Білій Церкві відбудеться прийом ВПО чиновниками Попаснянської громади

14:46

Антифейк "Фальшиві козаки": як окупанти дискредитують українську історичну спадщину на ТОТ сходу України

"Фальшиві козаки": як окупанти дискредитують українську історичну спадщину на ТОТ сходу України

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: