UA
RU UA
05 Липня 2024, 19:54
Маніпуляція фактами: як окупанти створюють фейки про евакуацію з Лимана та низки сіл
Антифейк

Маніпуляція фактами: як окупанти створюють фейки про евакуацію з Лимана та низки сіл

Російські канали почали поширювати інформацію, що евакуація дітей з кількох населених пунктів Донеччини є ознакою того, що скоро ці території відійдуть до рф. Це чергова спроба росіян вводити в оману жителів тимчасово окупованих територій, аби запевнити їх, що «росія буде скрізь». Така інформаційна маніпуляція з перекручуванням фактів — одна із тактик російських фейкоробів.

Евакуація дітей з шести сіл Донеччини дійсно відбувається за ініціативи української влади. Ці дії потрібні виключно для того, аби убезпечити маленьких українців та українок від ворожих обстрілів, що не вщухають на території Донеччини. Східний Варіант розібрав детальніше цю тему та наводить спростування російській дезінформації.

Фейк: «Евакуація дітей з Лиману — ознака успіху російської армії»

У проросійських Телеграм-каналах розійшлась інформація про оголошену в Україні евакуацію дітей з кількох населених пунктів на Слов'янському напрямку. Зокрема це Лиман, село Липове, Нове, Карпівка, Ставки, Прогрес Гродівської громади та Зоря Іллінівської громади. Але пропагандисти не лише констатують факт, а і «прикрашають» своєю дезінформацією. 

Так, один з проросійських Телеграм-каналів додає, що така інформація про евакуацію є ознакою того, що скоро ці території відійдуть до рф.

евакуація з Лимана
Скриншот з ворожого ТГ каналу, який поширює дезінформацію для жителів ТОТ

Спростування 

Подібні вкиди про «здачу» населених пунктів українськими силами на фоні евакуаційних заходів — це маніпуляція дезінформаційного характеру.

Евакуація сімей з дітьми з Лимана та низки сіл Донеччини дійсно відбувається з початку червня. Про це повідомив голова Донецької ОВА Вадим Філашкін. Таке рішення 6 червня погодив Координаційний штаб з питань проведення обов’язкової евакуації населення в умовах воєнного стану. Евакуація буде здійснюватись протягом 60 діб від дня погодження. Однак, ці дії необхідні через постійні російські обстріли цивільного населення України та не є ознакою того, що той чи інший населений пункт перейде до рф, як пишуть роспропагандисти.

Крім цього Центр протидії дезінформації також спростував подібні російські інформаційні маніпуляції.

Варто зазначити, що евакуація мирного населення на території Донеччини відбувається від самого початку повномасштабного російського вторгнення на територію України як зусиллями держави, так і волонтерів. Основна мета таких дій — зберегти життя цивільних українців, які знаходяться близько до лінії розмежування та через російські обстріли опинились у небезпеці.

евакуація з Лимана
Фото: Національна поліція України

Офіційно примусову евакуацію із зон активних бойових дій Кабінет Міністрів схвалив ще 7 березня 2023 року, на початку повномасштабного вторгнення рф.

«Обов’язок держави — оберігати життя і здоров’я дитини. Прийняте рішення має спонукати батьків більш зважено підходити до питання евакуації їхніх дітей. Якщо дорослі не спроможні подбати про безпеку дитини, то це має зробити держава», — прокоментувала тоді таке рішення Ірина Верещук.

евакуація з Лимана
Евакуація з Донеччини. Фото: ДСНС України

Наразі загін поліції «Білі янголи» продовжує проводити евакуацію дітей з Лиманської громади. Зокрема, вдалося евакуювати дві родини з дітьми 13-ти та 14-ти років. 

«Через російські атаки безпекова ситуація в громаді залишається критичною. З міста Лиман, сіл Липове, Нове, Карпівка, Ставки триває обов’язкова евакуація. З початку цих заходів вивезено близько 50% дітей разом з їхніми рідними», — повідомляє національна поліція Донеччини.

Евакуаційні заходи продовжуються дотепер з різних регіонів Донецької області. Зокрема, 28 червня до Рівного прибув дев'ятий евакуаційний поїзд із Донеччини. А вже з 5 липня розпочалась евакуація мешканців Донеччини до Волинської області. 

«До громад Рівненщини цього разу евакуйовано 46 людей, серед яких 6 дітей, вагітна жінка та 10 осіб з інвалідністю. До більш безпечного регіону вирушили мешканці Торецької, Селидівської, Гродівської, Дружківської, Костянтинівської, Часовоярської, Покровської, Мирноградської та Миколаївської громад. Це останній евакуаційний рейс до Рівненщини. З 5 липня розпочинаємо евакуацію до Волинської області. Спеціальні потяги курсуватимуть з Донеччини 1 раз на 8 днів», — повідомив Вадим Філашкін.

евакуація з Лимана
Евакуаційний потяг з Донеччини прибув до Рівного. Фото з ФБ сторінки начальника Рівненської ОВА Олександра Коваля

Тож, евакуація здійснюється з різних напрямків Донеччини. Це все говорить лиш про те, що росія не припиняє свої атаки проти мирного населення та аж ніяк не означає, що українська сторона готова поступатися своїми територіями. 

***

Подібні російські вкиди про нібито здачу українських територій — це вже неодноразова маніпуляція у різних формулюваннях, яку росіяни періодично використовують у своїй психологічній атаці проти українців. Один з прикладів фейку російської ІПсО подібного змісту — це повідомлення нібито від Офісу Президента України, які надходили на електронні скриньки українців. У них йшлося про «припинення вогню з рф» та «передачу країні-агресору частини територій». 

Основна мета росіян — запевнити своїх читачів, зокрема мешканців тимчасово окупованих територій, у тому, що «українці слабкі» та «не здатні відстоювати свої території». Це свого роду ворожа «мотивація» людей в окупації триматися російської сторони та вірити в їхню перемогу.

Тож, варто критично мислити, аналізувати події та довіряти офіційним джерелам інформації, аби не втрапити у пастку російських фейків та маніпуляцій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

05 Липня П’ятниця
19:54

Антифейк Маніпуляція фактами: як окупанти створюють фейки про евакуацію з Лимана та низки сіл

Маніпуляція фактами: як окупанти створюють фейки про евакуацію з Лимана та низки сіл
19:49

За підсумками роботи міністрів на Донеччині Шмигаль дав низку важливих доручень

19:33

У Селидівській громаді після ворожого обстрілу працюють для забезпечення населення потрібними будівельними матеріалами (фото)

19:11

Шмигаль ознайомився зі зведенням фортифікаційних споруд на Донеччині (відео)

18:33

Шмигаль провів виїзне засідання уряду на Донеччині (фото)

Шмигаль провів виїзне засідання уряду на Донеччині (фото)
18:05

Внаслідок обстрілу села Комар у Волноваському районі є загиблий і поранені

17:58

Подкаст Кадіївка. Справжня історія українського міста

Кадіївка. Справжня історія українського міста
17:20

11 учнів з Краматорська склали національний мультипредметний тест на максимальні бали

16:50

Внаслідок обстрілу Українська 1 людина загинула і 1 — поранено

16:45

Ворог продовжує нарощувати темпи наступальних дій на Лиманському і Покровському напрямках

15:45

У Покровській громаді відновлюють пошкоджені ворожими обстрілами будинки (фото)

15:25

У Луганську "Жовта Стрічка" поширила символи українського спротиву (фото)

У Луганську "Жовта Стрічка" поширила символи українського спротиву (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: