UA
RU UA
10 Липня 2024, 17:26
27945
"Такого пекла ми не бачили з часів Бахмута": волонтери розповіли про евакуацію донеччан за кілометри від окупантів
Важливо

"Такого пекла ми не бачили з часів Бахмута": волонтери розповіли про евакуацію донеччан за кілометри від окупантів

Волонтери наголошують: їхній досвід показує, що принцип ведення вуличних боїв націлений на максимальну зачистку ділянки від ворога. Тому з якими б короваями та радістю «очікуни» не зустрічали окупантів — скоріш за все, вони першими й помруть, будучи розстріляними російськими «визволителями».

Лінія фронту постійно рухається вглиб Донеччини. За останні кілька днів російські війська окупували сотні квадратних метрів області, й продовжують контролювати десятки кілометрів.

евакуація Нью-Йорк Торецьк
Місцеві під час евакуацій встигають забрати з дому лише «тривожний рюкзак» і своїх тварин. Проте часто евакуацію затягують — зборами та складанням речей, тому що… не були готові до виїзду до приїзду волонтерів. Фото волонтера Євгенія Ткачова

Станом на сьогодні, за даними карти бойових дій в Україні «Deep State», від крайньої точки Торецька — кілометр, натомість у самому Нью-Йорку росіяни вже займають позиції та окопуються. А місцеві, які лишаються до останнього у місті, вже можуть спостерігати вуличні бої… І часто не переживають їх. 

евакуація Нью-Йорк Торецьк
Місцеві просять у волонтерів воду, гуманітарку та корм для тварин. Але те, що їм це все дають — призводить до жахливих наслідків для тих самих місцевих. Фото Євгенія Ткачова

Журналістам Східного Варіанта волонтери, які займаються евакуацією, визнають: такого пекла вони не бачили з часів Бахмута. І ситуація погіршується з кожним днем — ті умови, в яких вдавалося рятувати людей ще два тижні тому, вдавалися критично пекельними. Проте на сьогодні вони здаються в рази легшими, аніж навіть учора.

евакуація Нью-Йорк Торецьк
Тоді як до Торецька окупанти ще не дійшли, але вже перетворюють у пекло життя мешканців — у Нью-Йорку окупанти вже зайняли позиції в самому місті. Скриншот з карти бойових дій в Україні «Deep State»

«Хтось хапає зубну щітку, вставну щелепу й біжить у халаті в наш бус» 

Охочих виїхати з Торецька та Нью-Йорка більшає з кожним днем. На сьогодні кількість заявок сягає кількох десятків, однак винятково тому, що в минулий тиждень ця кількість переважала сотні — щодня, каже Євгеній Ткачов, волонтер гуманітарної місії «Проліска». І найбільше у цій ситуації евакуаційні рейси страждають через дрони — розвідувальні та ударні, які цілодобово висять над містами. 

«Дрони найбільше ускладнюють евакуацію. Наприклад, рік тому ми в Бахмуті могли заїхати за 100 метрів від вуличних боїв. Тобто ми чули стрілянину, військові — наші й російські — були від точки евакуації за кілька хвилин ходу, але ми забирали людей і поверталися з ними. Натомість зараз уже на відстані 4-5 кілометрів до фронту починається «алея дронів», які цілеспрямовано атакують машини — навіть якщо вони цивільні чи мають позначки волонтерських або гуманітарних», — розповідає волонтер. 

Водночас Євгеній Ткачов зауважує, що на небезпеку наштовхують і самі місцеві, яких доводиться вмовляти на виїзд. Ті часто відмовляються вкрай категорично — і змушують очікувати волонтерів під загрозою загибелі.  

«Інколи проблема полягає в тому, що стареньким батькам діти пообіцяли, що волонтери приїдуть і ледь не цілим бусом вивозитимуть їх адресно, до якогось дому, а не до евакуаційного поїзда чи шелтера. І коли ми приїжджаємо й маємо евакуювати кількох людей за раз — виникають неприємні ситуації через обіцянки, які давали не ми. А хтось хапає зубну щітку, вставну щелепу й біжить у наш бус у халаті, нічого іншого з собою не беручи», — пояснює волонтер.

евакуація Нью-Йорк Торецьк_03
Абсолютна більшість тих, хто лишається у Торецьку та Нью-Йорку — люди пенсійного віку, які просто не мають куди їхати й сподіваються дочекатися росіян, адже тоді ті «перестануть їх вбивати». Фото Євгенія Ткачова

«У пеклі не так страшно, як у Торецьку», — жінка, яку вдалося евакуювати під ворожим дроном 

Олена Бірюкова — мешканка Торецька, до того — Бахмута, а ще до того — Донецька. Жінка вже тричі втрачала свій дім через окупантів, і, зізнається, цього разу зважилася на переїзд лише тому, що кілька днів тому у власному будинку загинула її подруга та сусідка. Страх смерті, зауважує жінка, примусив виїхати з пекла. Проте вчетверте, каже жінка, нікуди не поїде з дому. 

«Те, що ми там пережили — це таке страшне, й ворогу не побажаєш. У пеклі не так страшно, як у Торецьку в льоху, де я сиділа. Була там із козою перші два тижні. Вона лякалася, відмовлялася їсти, а випускати пастися було страшно, вже скількох собак повбивало уламками на вулицях. То виходила сама рвати траву, поки можна було. Але ж все сухе, попалене (сонцем та вогнем від прильотів — ред.), води майже немає — у дворі була криниця, але вже кілька місяців як там сухо, тільки на дні кілька крапель є. 

Останній тиждень дуже страшно було навіть мені. До сусіда приїхали волонтери забирати собаку й почули мекання моєї Маші у підвалі. Я їм віддала козу, щоб хоч вона вижила, а сама лишилася в підвалі. У мене там і місце було, настелене з ковдр. Сама нікуди не хотіла їхать з дому, але хлопці-волонтери учора приїхали, вмовили. Так стало шкода їх, що вони їздять, доїжджають, а я відмовлятиму… То зібрала документи й поїхала. Речей у мене й так майже не було після Бахмута — все там згоріло у квартирі», — розповідає тореччанка після евакуації. 

Олена Бірюкова додає: останні кілька днів перед виїздом вона навіть не їла, хоча було що — достатньо гуманітарки напередодні, місяцями, навозили волонтери. Тому багато коробок лишилося у будинку (в якому більше немає однієї стіни) та на східцях льоху. 

«Їжі вистачало. У мене город був, морква ще з минулого року й картопля. Але як її готувать? Немає як, на вулицю страшно виходить. То я сиру моркву інколи їла, коли хотілося. А консерви, крупи — таке все було. І рибні, й м’ясні, тушонку передавали. Тільки в рота нічого не лізе, коли стіни льоху трясе. Я думала, що він могилою моєю стане», — каже тореччанка. 

Жінка зауважує, що після трьох переїздів у неї майже нічого не лишилося — окрім тих коштів, які жінка відкладала на «чорний день». Щоправда, ніколи не думала, що він так швидко настане. 

«Наступного разу вже не буде. Я в Костянтинівці помру, якщо й сюди прийдуть (окупанти — ред.). У мене немає ні сил, ні здоров’я на ці переїзди. Я й так гола-боса, їхати більше немає куди. То якщо тут зі мною щось буде — значить, бог так вирішив. Від долі не втечеш, кажуть», — визнає пані Олена. 

«Ніяке, навіть вціліле, майно не коштує життя. І щоб дикі собаки їли тіла»: волонтери про те, чому гуманітарка місцевим ускладнює евакуацію

На сьогодні у Торецьку вже з’явилося більше варіантів виїзду — там часто працює ДСНС, військова адміністрація, поліція та кілька гуманітарних організацій, розповідає волонтерка Ольга Данилова. Тож попри всі намагання волонтерів часто евакуації не відбуваються – оскільки вони лишаються у знайомому місті з їжею та постійною допомогою, хоч і під прицільними ворожими обстрілами. 

«У Торецьку є бабуся в розбитому будинку, за якою вже кілька людей їздили — шукали її. Днями Філіп цю мандрівницю знайшов у її квартирі. Довго вмовляв виїхати, але вона відмовилась, бо поряд є сусід, який не думає виїжджати. Воно і зрозуміло, бо досі в Торецьку афішують, де і в яку годину в Торецьку видаватимуть гуманітарку, гігієну та ліки, мотивуючи таким чином не дуже забезпечених громадян лишатися у прифронтовому місті. Тож можете кидати каміння, але видача допомоги ніяк не сприяє евакуації», — пояснює пані Ольга позицію більшості волонтерів, які займаються евакуацією.

евакуація Нью-Йорк Торецьк
Часто діти чи внуки місцевих мешканців готові чекати до останнього, слухаючи своїх рідних та їхні відмови від пропозицій виїхати. Проте кожна така історія може коштувати життя близьких. Фото Євгенія Ткачова

Разом з тим волонтерка відзначає, що часто причиною відмов від евакуації є квадратні метри — будинків, квартир чи городу, через які люди навіть молодшого віку відмовляються від евакуації. 

«Буває, що військові вже не можуть вивести місцевих попід руки, не можуть вивезти нікого, і ніхто не зможе поїхати за вами. Звісно, військові завжди допомагають волонтерам, бо це зазвичай допомога один одному. Але бувають моменти, коли у ваших родичів зникне зв'язок, і ніхто не відкопає їх під завалами, бо безпекова ситуація — на межі. Тож якщо немає машини, навиків користування тактичними аптечками та самих аптечок, якщо не маєте систем захисту, гарного підвалу — то виїжджайте, поки прильоти — не в вашому городі. Бо ніяке, навіть вціліле, майно не коштує життя. І щоб дикі собаки їли тіла», — каже Ольга Данилова.

евакуація Нью-Йорк Торецьк_08
Заздалегідь зібрані тривожні чемодани та заправлене авто, сховане в надійному місті поруч — це шанс вискочити своєчасно, наголошує волонтерка Ольга Данилова. Фото Євгенія Ткачова

Волонтерка Ольга Данилова розповіла, що викликає в неї особливе обурення. У період надскладних евакуацій, деякі люди роблять абсурдні пропозиції чи прохання. Зокрема телефонують і кажуть зібрати мамині речі в її хаті, з якої та виїхала раніше.

«Тут людей по одному витягують раз у дві години, а їм — речі. Невже волонтери безсмертні раби й мріють про копання у ваших речах під обстрілами? Я навіть для своїх родичів не пішла б спеціально лише речі збирати», — скаржиться жінка.

евакуація Нью-Йорк Торецьк_02
Волонтери наголошують, що працюють по найбільш критичних заявках. Людям, які хочуть виїжджати з баулами речей, слід викликати приватних перевізників. Фото Євгенія Ткачова

На сьогодні кількість евакуацій із Нью-Йорка трохи зменшилася, тому це великий шанс місцевим зібрати кілька пакунків особистих речей та вивезти їх. Оскільки коли буде наступна хвиля охочих виїхати — такої можливості не буде. 

«Важкувато працювати над пошуком людей у Нью-Йорку без знання місцевості, допомагають лише добрі люди. Насамперед тому, що мешканці змінюють свої місця проживання. Часто йдуть до сусідів, щоб не бути одному. Або в підвалах ховаються, а їх розшукувати довго ніхто не збирається. Днями хлопці вивезли нам жінку з кішкою — та сама підійшла до машини та попросилася на евакуацію. Тому вважаю, що хто захоче — той і пішки вийде з не дуже страшних ділянок. 

Усі волонтери — не держслужбовці, вони не мають ніяких зобов'язань допомагати. Тому якщо ми когось не знайшли — це тільки тому, що там важко працювати, а просто без інформації їхати на деякі вулиці ніхто не ризикуватиме. Ми досі шукаємо по Нью-Йорку людей, які можуть бути на зв'язку та допомагати нам зранку інформацією», — каже жінка.

евакуація Нью-Йорк Торецьк
Волонтери, ДСНС, поліція тощо вивозять навіть тяжкохворих донеччан. Тому кішка чи собака на колінах не стане перепоною для евакуації. Фото Євгенія Ткачова

Волонтери додають: усім, хто евакуюється, потрібно брати з собою паспорта та офіційні документи, фото, які їм дуже дорогі, але їх невелику кількість, а також ліки — за потреби. Крім того, не треба забувати про змінні білизну, чистий одяг на перші дні, капці або легке взуття. 

«Не тягніть із собою ту гуманітарку! Вас нагодують, а ті мішки просто займають місце в евакуаційних бусах, де могли б ще розміститися люди. І, звісно, беріть з собою ваших домашніх улюбленців або прилаштуйте їх зазделегідь. Вас із ними вивезуть у будь-якому випадку, не кинуть», — наголошують Ольга Данилова та Євгеній Ткачов. 

Також волонтери просять за можливості виходити пішки до укриттів на краю населеного пункту — чи то Торецька, чи то Нью-Йорка. 

«Люди почали виходити, їх підбирають волонтери на краю населеного пункту, бо туди можна доїхати. Звісно це слід робити тільки під час тиші, й коли вийшли — ховатися в будинках. Якщо ви чи ваші родичі старенькі — це справді вже не варіант. Якщо навпаки — то виходьте. І якщо побачили поряд українського військового, особливо жінкам раджу голосно співати наші українські пісні. Так ви дасте зрозуміти, що свої», — радить Ольга Данилова. 

Лала Тарапакіна, волонтерка благодійного фонду «12 Вартових», який займається евакуацією та допомогою тваринам, додає: усіх місцевих, які евакуюються, вона просить прилаштовувати наперед, брати з собою або бодай розповідати про них волонтерам та поліції. І головне — у будь-якому випадку не лишати тварину на ціпку чи у зачиненому будинку, сподіваючись на швидке повернення або боячись того, що домашній улюбленець втече. Оскільки перераховані дії означають, що кіт або собака вмиратимуть у муках — від голоду, зневоднення чи від травм, не маючи змогу втекти від небезпеки. 

«Якщо ви виїхали без своєї тварини з будь-яких причин, будь ласка, не беріть на новому місці нову тварину, ніколи більше не беріть. Навіть якщо ви вважаєте, що у вас дійсно не було жодного виходу взяти з собою собаку чи кота. Просто не заводьте тварин більше. Це теж буде велика допомога всім волонтерам», — наголошує Лала.

Відео однієї з історій порятунку покинутого собаки, який від переляку забився під поріг будинку.

Як звернутися за допомогою до волонтерів? 

БФ «12 Вартових» працює у форматі місій. Зокрема, мешканцям прифронтових територій можуть допомогти  зі стерилізацією тварин (у випадку, якщо заявка буде зареєстрована) та з евакуацією та порятунком тварин під час загострень в зоні бойових дій та в сірих зонах. Для цього необхідно написати на сторінку фонду з детальним описом проблеми чи потреби: 

Гуманітарна місія «Проліска» допомагає евакуйовувати людей (і, зокрема, тварин разом із ними). Звернутися за допомогою можна за номерами гарячих ліній: 

  • 093-202-2232; 
  • 096-404-1034. 

Контакт волонтерки Ольги Данилової – у телеграмі за ніком @VirginijaGoro. Для того, щоб сформувати заявку на евакуацію, необхідно в одному повідомленні зазначити: 

  • ПІБ людини чи людей, яких потрібно евакуювати. Додайте. скільки за тією адресою може бути людей – бодай орієнтовно; 
  • Населений пункт та повна адреса локації, звідки необхідно забрати вас чи ваших рідних. Крім того, краще зазначати стару та нову назви вулиці (до та після перейменування);  
  • Варто вказати прикмети будинку (щонайменше – його вигляд, яким ви востаннє його запам’ятали). Зазначте, чи є підвал у ньому, та в якому під’їзді можуть перебувати люди; 
  • Усі наявні номери телефонів людини чи людей, яких потрібно евакуювати (навіть старі). 
  • Ваші особисті дані (ПІБ, номер телефону та ступінь рідності – чи ви є братом, сестрою, дитиною, онуком тощо). 

У тому ж повідомленні необхідно вказувати, куди необхідно вивезти людей. Крім того, обов’язково потрібно самостійно перевірити (перед поданням заявки), чи не виїхали ці люди, чи немає їх серед поранених у лікарні Костянтинівки. Якщо ж після подання заявки з’ясувалося, що ці люди вже виїхали – про це також слід обов’язково повідомити у тому самому телеграм-контакту. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Важливо

Східний Варіант запустив набір до Школи громадянської журналістики

Актуально

"Якщо ми зараз не почнемо боротьбу за наших дітей, ми їх втратимо": як допомогти молоді на ТОТ відчути себе частиною України

Антифейк

Фейкові обіцянки та погрози: які міфи окупанти поширюють для легалізації мобілізації на ТОТ сходу України

Знай наших

Тепло через кордони: історія переселенки з Луганщини, чиї вироби зігрівають світ

Що відбувається

Як вчителька з Краматорська наводила російські ракети на школи рідного міста

Що відбувається

Рятують, ризикуючи власним життям: як волонтери евакуюють тварин з прифронтових міст Донеччини

Відео

Від гончарства до вишивки: як майстер з Бахмута навчає дорослих та дітей в Краматорську

Розбір

Мінреінтеграції буде ліквідовано? Які наслідки це матиме для мешканців Донеччини та Луганщини

07 Жовтня Понеділок
22:58

Британія виділила Україні майже $4,5 мільярда на купівлю військового обладнання

22:45

Україна та Словаччина обговорили важливі питання співпраці у сфері оборони і виробництва техніки

22:26

Доброволець взагалі не заходитиме до ТЦК: які зміни відбуваються у мобілізації

21:35

12 маріупольців навчаються кулінарії та хлібопекарству у Франції

21:19

У Словʼянську 8 жовтня змінюється розклад двох тролейбусних маршрутів

20:59

Зеленський присвоїв очільнику ОТУ "Луганськ" чергове звання

20:45

Офісом Омбудсмана організовано серію правопросвітницьких онлайн-заходів для підвищення обізнаності ВПО

20:15

Ворожий обстріл Словʼянська: є загиблий, поранено 2 дитини (відео)

19:59

За вихідні патрульні поліцейські Краматорська та Слов'янська склали 24 протоколи на водіїв з ознаками сп'яніння

19:35

Покровськ залишається одним з найгарячіших напрямків на Донеччині (відео)

19:10

У Слов’янську п’ятеро людей з дитиною поранено ворожим обстрілом (фото)

У Слов’янську п’ятеро людей з дитиною поранено ворожим обстрілом (фото)
18:59

10 млрд гривень інвестувала держава в розвиток малого й середнього бізнесу через гранти єРобота

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: