Розповісти про українські традиції: в Сєвєродонецьку з'явився етномайданчик

Влаштувати автентичну виставку, пояснити значення народних пісень, висадити рослини, притаманні саме Луганщині. Відтепер сєвєродончани мають нові можливості для культурного розвитку. Читайте, як їм це вдалося

Сьогодні в Сєвєродонецьку на території "Центру дитячої та юнацької творчості" відкрили "Етнокультурно-просвітницький майданчик". Проєкт одержав перемогу у цьогорічному конкурсі "Громадського бюджету міста". 

Що це за майданчик — в матеріалі Східного варіанта. 

“Стіни музею стали занадто малі для наших ідей”

Ніна Дмитрівна Буряк — колишня керівниця "Центру дитячої та юнацької творчості". Наразі — завідувачка відділу. Крім того, жінка вже 11 років координує роботу музею етнографії "Світлиця". 

"Є такі заходи, які неможливо провести в самому музеї, бо площа його замала. А хочеться запросити людей, яким є що розповісти про культуру, про звичаї, про обряди. Хочеться також зробити виставку тих же рушників, які є в сім'ях, які є символом тієї чи іншої сім'ї, щоб про них могли розповісти. Всі ці зустрічі зараз можна супроводжувати й фільмами, й відео, й тими ж показами тих речей, які є в наших запасниках: серветок, скатертин, рушників з різних регіонів України. Тому в мене виникла ідея розширити категорію людей, яким би ми могли все це показати", — розповідає ініціаторка проєкту.  

Саме в той час, продовжує пані Ніна, в Сєвєродонецьку започаткували громадський бюджет.

Вперше, у 2018-му році, проєкт Ніни Дмитрівни та "Центру дитячої та юнацької творчості" не одержав перемогу. 

"Ми провели бесіди із батьками, діти яких вчаться в нашому центрі. А їх, до речі, тисячу двісті учнів. Ми пояснювали, що, наприклад, у нас є ансамбль народних інструментів. У нього в репертуарі до сорока пісень та музичних творів. Ми своєю чергою про кожен твір можемо розповісти. І це вже буде спільний проєкт. І все це можна зробити на великому майданчику. Проте, тоді ми подали проєкт саме великої сцени та не змогли правильно вирахувати кошторис. Зрештою проєкт коштував дорожче заявленої вартості, і нам його не оплатили", — розповідає вона.

Громадський бюджет-2020

Минулоріч колектив "Центру дитячої та юнацької творчості" врахував всі помилки минулого й розробив інший проєкт, який цього тижня презентували. Тут є велика альтанка, лавиці, паркан, елементи традиційного гончарства, тощо. Коштує він, за словами Ніни Буряк, близько 600 тисяч гривень. 

"Цей проєкт ми удосконалили, зрозуміли, що нам треба. Цей проєкт, окрім того, що ми бачимо зараз, буде доповнений озелененням території. Ми плануємо висадити традиційні українські рослини, притаманні саме нашому регіону. Тополі, вишні, вербу, калину. З квітів: мальви, волошки, маки, ромашки, чорнобривці, які ми всі любимо. У кожній з цих рослин є своя історія, своя легенда, яку ми й розповідатимемо. Тому що окрім розважальної складової, ми, перш за все, несемо просвітницьку ідею. У нас є освітня програма, за якою ми працюємо. Ми розповідаємо всі лекції тільки з перевірених джерел", — розповідає Ніна Дмитрівна.

Презентація проєкту

Презентацію майданчику провели за українськими традиціями. Учасники зразкового дитячо-юнацького ансамблю "Усмішка" співали українські пісні. Діти грали в традиційні українські ігри. 

Керівник ансамблю народних інструментів Людмила Асколкова вчила всіх охочих грати на українських музичних інструментах. По подвір'ю ходили колядники із різдвяною зіркою. 

Фото: Восточный вариант

Присутні на заході гості бажали колективу натхнення, розвитку та обов'язково нових й нових учнів та відвідувачів. 

Последние новости

  • Суспільство

Ольга Семибратова: досьє волонтерки з Донеччини та засновниці БФ "Сила Жінки"

Ольга Семибратова — волонтерка з Красногорівки, Донецької області. З перших днів повномасштабного вторгнення її чоловік… Read More

4 години назад
  • Війна з РФ
  • Суспільство

Евакуація для всіх: як маломобільним людям виїхати з окупації?

На тимчасово окупованих територіях залишаються люди, яким складно подолати довгий шлях до підконтрольної частини України… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Олександр Волчанський: досьє активіста та фотографа, який закарбував на фото початок війни у Луганську

Олександр Волчанський — активіст, фотограф-анімаліст з Луганська. Відомий своїми фотографіями, на яких закарбував початок війни… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

3 дні назад
  • Спільнота Відновлення
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.