Крок назустріч ЄС: на Донеччині реформуватимуть сектор цивільної безпеки

У п'ятницю в Маріуполі офіційно відкрили Регіональне представництво Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС)

«ВВ» розібрався, чому це важливо для східного регіону України та чим буде займатися представництво в Маріуполі.

Перший на Донбасі 

Вчора в Маріуполі відкрили Регіональне представництво Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС). Це перше таке представництво на Донбасі, і п'яте — в Україні.

Представництво займеться питаннями цивільної безпеки. Її представники працюватимуть з Національною та Патрульною поліцією України, Державною прикордонною службою, Службою безпеки України, а також органами судової та виконавчої влади.

Відкриття офісу відвідали голова Консультативної місії ЄС Антті Хартікайнен, голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас, віцепрем'єр-міністрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина, заступниця міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук, голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Кириленко.

Чому саме в Маріуполі?

Маріуполь — п'яте місто України, в якому відкрили Регіональне представництво КМЄС. Три інших розташовані у Львові, Харкові та Одесі, головний офіс — у Києві.

Нове місце розташування вибрано з кількох причин. Маріуполь — друге за чисельністю населення місто Донецької області. Водночас населення Донеччини становить 10 відсотків населення країни.

Консультативна місія ЄС працює в Україні з грудня 2014 року. Про необхідність створення офісу в Маріуполі представники країн, що знаходяться в складі Європейського Союзу, говорять уже кілька років. Так, у 2019 році Міністр закордонних справ Чехії Томас Петршічек виступав з доповіддю про візит на Донбас в Брюсселі на засіданні Ради ЄС.

Після виступу він написав про свої враження від поїздки в Twitter: «Ми були шоковані серйозною гуманітарною ситуацією, викликаною війною. ЄС повинен бути більш активним і помітним в регіоні. Ми підтримуємо відкриття регіонального офісу Консультативної місії ЄС в Маріуполі».

Яке завдання КМЄС?

Основна мета — створити прозорий і чуйний сектор цивільної безпеки, поліпшити взаємодію між суспільством і органами правоохоронної влади.

Найбільші проєкти Консультативної місії — Стратегія цивільної безпеки, підтримка туристичної поліції, робоча група з питань діяльності порту Маріуполь, безпека дорожнього руху для дітей.

Також КМЄС проводить тренінги для поліції на тему взаємодії з громадою, протидії домашньому насильству, розслідування наркозлочинів і так далі.

Крім відкриття Регіонального представництва, КМЄС передала тренінговому центру Головного управління Національної поліції в Донецькій області відеоапаратуру, проєктори, меблі для навчальних кімнат, обладнання для надання першої невідкладної допомоги, тактичне обладнання.

Крім того, за словами дипломатів ЄС, цей крок наближає Україну до Європейського Союзу.

«Факт офіційного відкриття Регіонального представництва КМЄС ще раз підкреслює, що для нас надзвичайно важлива присутність Європейського Союзу тут, його подальша діяльність і його розширення. <...> І все це ми робимо з однією простою метою — для того, щоб наблизити Україну до Європейського Союзу в усіх сенсах цього слова», — зазначив глава Представництва ЄС в Україні.

Чи зможе КМЄС допомагати пересічним громадянам?

Поки що КМЄС не взаємодіє безпосередньо з цивільним населенням, але така співпраця запланована в майбутньому. 

За словами Антті Хартікайнен, фахівці будуть залучати представників громадськості для роботи з питань розробки стратегії цивільної безпеки.

На честь відкриття представництва КМЄС в Театральному сквері Маріуполя організували святкову програму, щоб більше розповісти маріупольцям про співпрацю КМЄС з органами влади України.

Последние новости

  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

25 квітня Верховна Рада України проголосувала за закон «Про внесення змін до Кодексу законів про… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Випадки насильницьких зникнень та свавільних затримань українців на тимчасово окупованих територіях стають все більш масовими… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

"Нелояльні мешканці" та свавільні затримання. Як росія вчиняє черговий злочин проти людяності в окупації на сході України

Окупанти здійснюють жорстоку політику репресій, спрямовану проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях. Їхня мета… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Ірина Болткова: досьє начальниці Міловської селищної військової адміністрації Старобільського району

Болткова Ірина Іванівна — родом з Сєвєродонецька, за освітою економіст. Тривалий час працювала у приватному… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.