UA
RU UA
16 Червня 2023, 13:45
1500
Шлях відновлення: як екоактивісти з Донеччини провели експедицію у Карпатах
Репортаж

Шлях відновлення: як екоактивісти з Донеччини провели експедицію у Карпатах

Чотириденний похід, перевірка стану місцевої води, візит до екопоселення. Небайдужі до довкілля українці та українки зібралися на Івано-Франківщині, щоб обговорити "зелене" відродження країни. А допоміг організувати цю зустріч Центр громадянського суспільства “Друкарня” зі Слов’янська. Східний Варіант відвідав подію та розповідає, як це було

Об’єднати екоактивістів сходу та заходу України

Центр громадянського суспільства “Друкарня” неодноразово підіймав теми вивчення навколишнього середовища, а після початку повномасштабного вторгнення – й зеленого відновлення України. Для цього влаштовувались зустрічі між представниками громади. Одними з відомих заходів були щорічні екофоруми, які спочатку проходили у Словʼянську, а останній рік – в Івано-Франківську, куди перемістилась “Друкарня”.

екоактивісти з Донеччини
Фото: Східний Варіант

“Спочатку все це було для активістів Донецької та Луганської області, щоб розвивати їх, розвивати екоактивізм. Але після повномасштабного вторгнення ми перемістились у Франківськ. А коли трошечки оговтались від цих подій, зрозуміли, що треба повертатися до теми захисту довкілля. Це дуже важливо, коли йдуть бойові дії. Це важливо для виживання людства і всієї планети”, –  каже організаторка експедиції та менеджерка з екологічних проєктів “Друкарні” Капіталіна Пасікова.

екоактивісти з Донеччини
Капіталіна Пасікова. Фото: Східний Варіант

Екофорум, який пройшов весною цього року, об’єднав активістів із західних та східних областей. На заході представники “Друкарні” познайомились із мешканцями екологічного поселення “Тепла гора”, яке розташовано у Карпатах і мають на меті мінімізувати відходи та стати автономними у використанні ресурсів.

екоактивісти з Донеччини
Активісти досліджують екопоселення. Фото: Східний Варіант

Згодом представники “Друкарні” вирішили провести зустріч на “Теплій горі” з екоактивістами з різних областей України, щоб обговорити можливості зеленого відновлення країни та навчитися моніторингу водних ресурсів.

екоактивісти з Донеччини
Зібрана дощова вода в екопоселенні. Фото: Східний Варіант

“Це дуже гарно вписується у концепцію зеленого відновлення України. Ми розуміємо, що треба ставати автономними та зеленими у плані використання ресурсів. Треба ставати більш екологічними та сталими для того, щоб відновлювати нашу планету. В екопоселенні люди збирають дощову воду, збирають сонячну енергію, прагнуть до нуля відходів. Ми хотіли це усе подивитися, аби потім розповсюджувати це для людей, особливо у прифронтових громадах”, – каже Капіталіна Пасікова.

екоактивісти з Донеччини
Теплиця екопоселення. Фото: Східний Варіант

За словами організаторки, обговорення зеленого відновлення – головне, заради чого екоактивісти поїхали в експедицію:

“Ми віримо, що за цим майбутнє, і це можна використовувати в проєктах відновлення України, а тема чистої води взагалі дуже важлива сьогодні, бо ми розуміємо, не у всіх сьогодні є доступ до чистих джерел”.

екоактивісти з Донеччини
Співзасновник екопоселення Андрій Грушетський розповідає про особливості проживання в оточенні природи. Фото: Капіталіна Пасікова
екоактивісти з Донеччини
Фото: Східний Варіант

Одна з учасниць експедиції – донечанка Ірина Нежива. У 2014 році дівчина виїхала з Донецька до Дніпра. Тут почала цікавитись екологічними темами та захистом прав тварин. 

“Я сповідую філософію zero waste (тобто нульові відходи), і все, що стосується зменшення викидів. Вже після закінчення університету я почала бачити відео про звалища, почала дізнаватись, як утилізують сміття, як це роблять в інших країнах, які рішення застосовують. Розуміла, що єдиного правильного вибору немає. І що сортуванням ми не спиняємо процес забруднення навколишнього середовища, а лише уповільнюємо його”, – розповідає Ірина.

екоактивісти з Донеччини
Фото: Ніка Перепелиця

У Дніпрі Ірина неодноразово долучалась до екологічних акцій та перфомансів на захист прав тварин. До експедиції дівчина долучилась, щоб дізнатись більше про екологічні поселення та познайомитись з людьми, які сповідують з нею однакові цінності. 

Чому сьогодні важливо знати про громадський моніторинг води

Під час експедиції екоактивістам показали, як проводити моніторинг води. У цьому допоміг еколог та представник мережі “Довкола” Максим Сорока.

екоактивісти з Донеччини
Відбір проб води. Фото: Східний Варіант

Пан Максим пояснює, що навчання такому моніторингу – їхнє спільне рішення з “Друкарнею”, щоб якомога більше людей розумілися у цій справі та могли проводити перевірку самостійно: 

“У “Друкарні” спільнота “Довкола” змогла зробити громадську лабораторію – повітря, води й навіть думали у 2022 році робити лабораторію ґрунтів. Ми зрозуміли у 2021 році, що треба проводити навчання активістів, аби обладнання не простоювало”.

екоактивісти з Донеччини
Фото: Східний Варіант
екоактивісти з Донеччини
Фото: Східний Варіант

Навчання повинно було відбутися у Слов’янську на екологічному форумі у березні 2022 року, однак цьому завадило повномасштабне вторгнення росії. 

“Перше коротке  навчання ми проводили у Слов’янську на екофорумі у 2021 році. Разом з Сіверсько-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів. Два дні були присвячені моніторингу води та повітря. Але деякі активісти вже не можуть цим займатися, тому було вирішено провести ще одне навчання”, – розповідає Максим Сорока.

екоактивісти з Донеччини
Фото: Східний Варіант
екоактивісти з Донеччини
Фото: Східний Варіант

Для моніторингу були відібрані проби води у декількох джерелах, які потім аналізувалися за 12 показниками якості води. За словами еколога, це стандартний перелік для оцінки екологічного стану джерела, які покажуть, чи можна водне джерело використовувати у людських потребах.

екоактивісти з Донеччини
Фото: Східний Варіант
екоактивісти з Донеччини
Фото: Східний Варіант

Організатори впевнені, що громадам в умовах повномасштабної війни з росією важливо мати інструменти швидкого пошуку та аналізу потенційних джерел питної та санітарно-технічної води. Таким інструментом може бути саме моніторинг. 

“Ми, центр громадянського суспільства, займаємось розвитком активістів. Коли ми відкрилися, в нас була задача започаткувати у Словʼянську обговорення захисту довкілля. Ми започаткували зустрічі екоактивістів, обговорювали різні теми: або стан річки, або викиди підприємств у повітря. Ми намагались сформулювати проблему і також думали, як ми можемо її разом вирішити. Окрім цього, ми давали людям інструменти, якими вони могли допомагати собі самостійно”, – розповідає Капіталіна Пасікова.

екоактивісти з Донеччини
Фото: Східний Варіант

Капіталіна згадує ситуацію з водою у Словʼянську минулого року: комунікації були перебиті, люди залишились без води й почали масово використовувати колодязі або самостійно зроблені свердловини. Тоді не було зрозуміло, чи підходить ця вода для споживання людиною. 

“Ніхто цю воду не моніторив. Люди просто її пили, бо їм треба було вижити. Такі інструменти, яким ми навчаємось, допоможуть людям самостійно проводити моніторинг, дивитися, які там є забруднювачі, чи допоможе їм кип’ятіння води, чи може використовувати інші методи, чи шукати зовсім інші джерела. Тому це дуже важливо сьогодні”, – підсумовує Капіталіна.

екоактивісти з Донеччини
Фото: Східний Варіант
екоактивісти з Донеччини
Фото: Східний Варіант

Отриманні знання екоактивісти планують використовувати й надалі, щоб передавати знання та розвивати громади. Висновки моніторингу увійшли до публікації з результатами експедиції.

***

Східний Варіант – інформаційний партнер експедиції до Теплої гори, організованої за підтримки Центру громадянського суспільства “Друкарня”

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Антифейк

Новий російський фейк: чому путін 8 років не визнавав "днр" та "лнр"

Антифейк

Маніпуляція неповнолітніми: як працюють воєнізовані дитячі табори на тимчасово окупованих територіях

Історія

Овочі для себе та односельців: як родина переселенців з Луганщини відкрила соціальну теплицю на Кіровоградщині

Знай наших

Символи опору: як активісти руху "Жовта стрічка" чинять спротив в окупації

Репортаж

"На чужині завжди важко": як українці зі сходу живуть у Словенії

Історія

Частково врятував обладнання та відкрив пекарню у Хмельницькому: історія власника пекарні "Львівських круасанів" із Сєвєродонецька

Актуально

Поганий урожай та купівля паїв: що відбувається з сільським господарством на тимчасово окупованій Луганщині

Важливо

Навчання в окупації: як дитині здобути українську загальну середню освіту та отримати відповідний документ

25 Червня Вівторок
22:55

У Покровську продовжують видавати допомогу на базі СпівДія Хабу

22:47

Двоє чоловіків з Лимана і Краматорська віддали шахраям 66 тисяч гривень

22:25

"Карітас Маріуполь" завіз населенню віддалених сіл Селидівської громади питну воду (фото)

21:58

Ще 90 людей повернули з російського полону в Україну

Ще 90 людей повернули з російського полону в Україну
21:48

Стефанішина розповіла на чому зосередиться Україна у переговорах з ЄС

21:25

У ДТЕК розповіли про відключення електроенергії на Донеччині 26 червня

20:59

Стало відомо, коли відбудеться наступний раунд переговорів про вступ України до ЄС

20:30

У Краматорську рятувальники повернули до гнізда совенят (фото)

20:05

Рада ЄС затвердила проєкт угоди про гарантії безпеки між Україною та Європейським Союзом

19:45

На Покровському напрямку окупанти не зменшують темпів наступу

19:37

У Краматорську скасували автобусний рейс

19:00

Екіпаж "Схід SOS" потрапив під обстріл окупантів під час евакуації жителів Торецька

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: