UA
RU UA
12 Вересня 2024, 17:09
Дитячий табір "кадировців": як росія впроваджує фейкові наративи та мілітаризує молодь на сході України
Антифейк

Дитячий табір "кадировців": як росія впроваджує фейкові наративи та мілітаризує молодь на сході України

Окупанти розпочали нову фазу мілітаризації дітей на ТОТ сходу України. Зокрема, створили дитячий табір “Ахмат”, що функціонує під патронатом чеченського батальйону. Мета ініціативи — формування кадрового резерву для майбутніх військових агресій, навіюючи дітям від 11 до 15 років ідею про їхню приналежність до “єдиного російського народу”. Далі у статті Східний Варіант розвіє цей наратив та розповість про приховані мотиви кремля в організації подібних “активностей”.

На просторах російських ЗМІ можна знайти численні заголовки, які обурюють та вводять в оману, стверджуючи, що Україна нібито готує своїх дітей до війни, створюючи “неонацистські табори”, та навіть планує заборонити виїзд за кордон неповнолітнім.

росія мілітаризує молодь на сході_05
Фото зі сторінки академії “Ахмат”

Ці матеріали часто базуються на спекуляціях та перекрученій інформації, для формування негативного іміджу України на міжнародній арені та відволікання уваги від інших воєнних злочинів росії.

росія мілітаризує молодь на сході_05
росія мілітаризує молодь на сході_05
Скриншоти фейкових російських наративів

Водночас “на злодієві й шапка горить”: саме росія активно мілітаризує дітей на тимчасово окупованих територіях України. За даними Центру національного спротиву, Кремль планує подвоїти кількість дітей, залучених до військового вишколу, до кінця цього навчального року.

“Відбудеться це насамперед на базі нахімовського училища у Маріуполі. 2 вересня у казарми мілітарного закладу заселилося 240 дітей віком від 10 до 13 років. У 2025 році таких дітей вже має бути 560”, — пишуть у Центрі національного спротиву (ЦНС).

Окупаційна влада під виглядом патріотичного виховання залучає дітей до військових програм, пропагандистських заходів і таборів, де їх навчають основ військової справи, використанню зброї та піддають інтенсивній ідеологічній обробці. 

Особливу роль у цьому відіграє воєнізоване угруповання “Юнармія”, яке діє на тимчасово окупованих територіях сходу України. Після початку повномасштабного вторгнення діяльність угрупування значно активізувалася, перетворившись на одне з джерел поповнення лав російської армії. Фактично, українських дітей часто примусово змушують брати участь у діяльності цієї організації.

росія мілітаризує молодь на сході_05
Фото: росмедіа

Найбільш вразливими є діти-сироти та утриманці дитячих будинків, яких вивозять з новоокупованих територій та утримують в установах Луганська та інших регіонів. Для них створені спеціальні програми “Юнармії”, що передбачають не лише військову підготовку, а й значний ідеологічний вплив. Про це стало відомо з розслідування “Донбас Реалії”.

Російська пропаганда маскує виправдання агресивних дій під наративи про “відновлення історичної справедливості” та “готовність захищати свою батьківщину”, закладаючи ці ідеї у свідомість дітей з раннього віку.

Одним з останніх прикладів такої практики стало створення так званої «Академії дружби народів “Ахмат”» на тимчасово окупованій Луганщині.

Російський фейк: Академія «Ахмат» виховує захисників «справедливості» та «справжніх цінностей»

росія мілітаризує молодь на сході_05
Скрншоти росмедіа

Окупаційна адміністрація Луганщини під виглядом патріотичного виховання молодого покоління створила так звану «Академію дружби народів “Ахмат”», яка функціонує під патронатом однойменного чеченського формування. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Табором опікується особисто очільник чечні рамзан кадиров та люди з його близького оточення. Російська пропаганда подає цю структуру як осередок підтримки дітей “героїв сво” та загиблих бійців, де юнаків та дівчат навчають “захищати справедливість” і “відстоювати цінності” росії.

Наразі у Луганську “випускники” першої зміни академії вже отримали дипломи за “готовність служити “своїй” країні та захищати її цінності”.

росія мілітаризує молодь на сході_02
Скриншот з телеграм-каналу рамзана кадирова

Кремль насильницьки формує з українських дітей покоління, яке вчить ненависті до всього українського

Реальність діяльності «Академії дружби народів “Ахмат”» зовсім інша. 

Як зазначив Дмитро Лубінець, протягом двох тижнів українські школярі проходили курси армійської підготовки, в повному екіпіруванні, у бронежилетах та зі зброєю в руках “вели бій” у польових умовах, з окопів та на воді, отримували навички тактичної медицини та вчились російського “патріотизму” під керівництвом кавказьких командирів.

Це не має нічого спільного з захистом дітей чи вихованням їх у дусі справедливості; навпаки, це насильницьке використання дитячої свідомості та підготовка їх як кадрового резерву для майбутніх воєнних агресій.

росія мілітаризує молодь на сході
Фото зі сторінки академії “Ахмат”

“Плани агресора далекоглядні спочатку на базі літніх таборів, а потім й у межах загальноросійської програми створити плацдарм посиленої військової підготовки для українських дітей, щоб у стислі терміни виростити з них повноцінних вояків”, — пише омбудсман.

Дмитро Лубінець підкреслив, що мілітаризація є грубим порушенням прав дитини, вчиненим країною-агресором. Кремль насильницьки формує з українських дітей покоління, яке вчить ненависті та насильству до всього українського. Ці табори не мають нічого спільного з вихованням захисників справедливості, а є лише інструментом мілітаризації та ідеологічного контролю.

Реальна мета таких академій — створення кадрового потенціалу для майбутніх військових агресій під прикриттям нібито патріотичного виховання.

росія мілітаризує молодь на сході_02
Фото зі сторінки академії “Ахмат”

Водночас правозахисниця та виконавча директорка “Східної правозахисної групи” Віра Ястребова зазначила, що створення так званих академій “Ахмат” — це новий виток мілітаризації молоді у рф.

“Тут аспект зачеплений міжнаціональний. Тобто в такий спосіб російська федерація намагається створити кадровий резерв для майбутнього воєнізованого формування коштом дітей, яким будуть навіювати про те, що всі вони росіяни. Тобто намагаються нівелювати тему етносів”, — сказала вона.

Росія систематично залучає молодь з тимчасово окупованих територій до військових навчань та пропагандистських заходів, що є грубим порушенням прав дитини. Наведені фейки служать інструментом для дезінформації та маніпуляції громадською думкою, щоб виправдати воєнні злочини росії та приховати справжні мотиви. Важливо критично ставитися до інформації, перевіряти джерела й не піддаватися маніпуляціям, які мають на меті створити хибний образ подій. 

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
12 Вересня Четвер
19:59

За фактом загибелі 3 і поранення 2 працівників Червоного Хреста на Донеччині розпочали досудове розслідування (фото)

За фактом загибелі 3 і поранення 2 працівників Червоного Хреста на Донеччині розпочали досудове розслідування (фото)
19:52

"Вода Донбасу" повідомила, коли відновиться подача води на Добропілля

19:38

Глава МЗС Польщі Сікорський вважає, що ЄС знижує мобілізаційний потенціал України виплатами допомоги українським біженцям

18:59

Знай наших Стрічка "20 днів у Маріуполі" визнана найкращим фільмом року та отримала "Золоту Дзиґу"

18:52

"Укрпошта" оголосила конкурс ескізів марки до Дня волонтера

18:35

Керівництво данського Парламенту подякувало українському народові за боротьбу й захист свободи в усій Європі

18:00

За перші 24 години роботи "Шлюбу онлайн" українці забронювали дати в "Дії" на 2 місяці вперед

17:48

Російські загарбники продовжують штурмувати позиції українських захисників: сьогодні вже відбулося 79 боїв

17:09

Антифейк Дитячий табір "кадировців": як росія впроваджує фейкові наративи та мілітаризує молодь на сході України

Дитячий табір "кадировців": як росія впроваджує фейкові наративи та мілітаризує молодь на сході України
16:59

До 7 років за ґратами засуджено жителя Луганщини з так званої "народной міліціі лнр"

16:42

Житель Донеччини розкривав дані про зведення опорних пунктів у Святогірській громаді: він під вартою

15:59

Лисогор закликав Луганщину підготувати команди до участі у змаганнях "Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги"

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: