"Наше завдання — показати світу справжнє обличчя росіян". Дружина полоненого "азовця" про оборону, обміни та суспільну підтримку

В полоні досі залишається багато людей. Серед полонених — прикордонники, нацгвардійці, «азовці», поліціянти тощо. А ще у полоні дуже багато жінок. Справа українців — боротися за них. І не забувати, що поки що ми обміняли не всіх своїх героїв та героїнь.

Ганна родом з Луганська, що вже 8 років знаходиться під окупацією. Спочатку війна змусила її переїхати у Черкаси, де вона познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком Олександром. Вони разом переїхали у Маріуполь. Там росія вдруге змусила Ганну лишити все. А її чоловік, боєць «Азову», став на захист нашої держави.

Зараз Олександр знаходиться у російському полоні. Ганна чекає на нього і каже: українці мають не забувати про своїх захисників і захисниць. Журналісти мають доносити світу, чим росія є насправді. А родичі полонених не мають замикатися у своєму горі. 

«Східний Варіант» записав історію Олександра та Ганни.

Мріяв служити зі школи

Ганна народилася і виросла у Луганську. Коли у 2014 році почалася війна, дівчина переїхала у Черкаси й відновила навчання у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Там вона познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком Олександром. Вони разом вивчали історію, але на різних курсах. Олександр молодший від Ганни на півтора року.

Дівчина згадує обставини знайомства. Це було у гуртожитку. Вона шукала людину, що вміє грати на гітарі. І одного дня почула, як з кімнати на дев’ятому поверсі доносяться гітарні мелодії.

«В мене з’явилася божевільна ідея: полізти зі свого восьмого поверху на дев’ятий по пожежній драбині. Відчинила металевий люк і він з гуркотом впав вниз.

А я вилажу з люка і бачу: хлопці грають на гітарі, і серед них Сашко. Кажу їм: “Добрий вечір. Ви мене не бачили, я вас не бачила. Я живу на поверх нижче”. І втікла», — розповідає Ганна.

Сашко з друзями спустилися до неї. Так почалося їхнє знайомство.

Олександр ще зі школи мріяв про військову службу, але батьки наполягали: спочатку університет, потім все інше. Він дослухався прохання батьків, здобув вищу освіту, одружився з Ганною, а на третій день шлюбу зібрав валізу і сказав, що піде служити.

Олександр на службі / Фото: надане героїнею матеріалу

«Я знала про його бажання, я це прийняла і дуже ним пишалася. Він переїхав до Маріуполя у 2018 році й там почав службу. Я ще якийсь час пропрацювала у Черкаському краєзнавчому музеї, а потім поїхала до нього», — каже Ганна.

Вона згадує, що перший час у новому місті було важко, бо не було нікого знайомого. Але головне, що поруч її коханий, тож Ганна потроху обживалася у новому місті.

«Я люблю малювати й завжди мріяла займатися татуюваннями. Сашко здійснив мою мрію: одного дня подарував тату-машинку і познайомив з крутими людьми, що працюють у цій сфері», — згадує дівчина. 

Вона зайнялась вивченням тату-майстерності, пройшла курси дерматології та отримала інші корисні навички.

Згодом разом з подругою відкрила власну тату-студію у Маріуполі й працювала там аж до початку повномасштабного вторгнення.

«Ти в надійних руках родини»

Олександр служив у полку «Азов». Завжди хотів потрапити саме туди. І мав для цього відповідні дані: він був поміж кращих серед тих, хто пройшов курс молодого бійця.

«”Азов” був дуже прогресивним. Там відсутнє оце козиряння званням, всі один одному, як брати, як родина. Ти можеш довіряти своєму побратиму, він завжди прикриє твою спину. Це в мене викликало захват, і в мого чоловіка також», — каже Ганна.

Фото: надане героїнею матеріалу

Напередодні повномасштабного вторгнення росії було багато новин про це. Ганна не знала, що думати. Олександр запропонував їй заздалегідь виїхати з Маріуполя, але остаточне рішення залишив на Ганнин розсуд. І вона поїхала з міста 22 лютого.

«Я складала речі й розуміла: це все, що в мене залишиться. Більше я не побачу нічого. Нашої квартири більше нема, всі фотоальбоми згоріли. Чоловік ще напередодні вторгнення встиг відправити мої книги. Це для мене було найбільшою цінністю», — каже Ганна.

Вона поїхала до своїх родичів у Бровари. Там у її маленької сестри саме був день народження, виповнювалося 7 років. А вже на наступний день від святкового настрою не залишилося нічого. Почалося вторгнення. Дядько Ганни наказав швидко збиратися. Через 25 хвилин родина вже їхала на захід країни.

Олександр тоді написав Ганні: «Ти з родиною. За тебе я не переживаю. Я впевнений, що ти у надійних руках». А сам став на захист Маріуполя.

Фото: Олександр Єрмоченко / Reuters

Зв’язок з ним швидко обірвався. Іноді Ганні все ж вдавалося поговорити з Олександром, але частіше він просто відправляв їй голосові повідомлення. І коли його телефону вдавалося під'єднатися до інтернету, Ганні приходила купа голосових з різних днів. Так вона могла відстежувати хронологію того, що з ним відбувається.

У найскладніші для себе часи допомагали іншим

Про оборону міста зі слів Сашка Ганна майже нічого не знає. Розповідати деталі було небезпечно перш за все для самих військових. 

Окрім бойових задач «азовці» допомагали місцевим: приносили воду і їжу людям, які самі вже давно зневірилися у тому, що зможуть кудись вийти через постійні обстріли.

Зруйнований обстрілами «Азовсталь» / Фото: Maxar Technologies

Але згодом захисникам Маріуполя довелося відступити на «Азовсталь» за обороною якого слідкував, без перебільшення, весь світ. Це були складні тижні.

«Мій чоловік знаходився там, де майже не було їжі. Ті повідомлення, які він мені писав, було дуже боляче читати. Всі його повідомлення були про їжу. Він писав: “Сонечко, в нас завжди буде їжа, в нас завжди буде хліб, я тобі обіцяю”. 21 століття, а люди страждають від голоду», — каже Ганна.

Олександр на «Азовсталі» / Фото: надане героїнею матеріалу

Попри жорсткі умови, військові знаходили в собі сили допомагати іншим. У місті було багато тварин, чиї господарі загинули. Військові ходили по дворах і відпускали собак з ланцюгів.

На «Азовсталі» також було багато тварин. Коти грілися разом з військовими у спальниках. Свою їжу вони також ділили з тваринами.

«Так було ще до вторгнення. Ми завжди, коли йшли гуляти містом, Сашко годував усіх котів на вулиці», — розповідає Ганна.

Коли Олександр не міг вийти на зв’язок, Ганну підтримували його побратими. Вони писали, що з ним все добре, просто зараз він не може вийти на зв’язок. Також Ганна спілкувалася з Анастасією, що служила в «Азові» разом зі своїм хлопцем Владом «Дезмондом». І з ним же потрапила в «Азовсталь», але в різні бункери.

Фото: Twitter

Настя багато спілкувалася з Ганною, підтримувала її, попри те, що сама знаходилась в жорстких умовах. Якось вона попросила намалювати малюнок: пару закоханих, тобто її, Настю, і «Дезмонда».

Ганна виконала прохання, намалювала три малюнки. Настя завжди дякувала за це. А через три дні після останнього малюнку Настя загинула в «Азовсталі».

«Ось я тільки нещодавно спілкувалася з нею. А ось її більше нема. В мене була істерика», — зізнається Ганна.

«Дезмонд» зараз знаходиться у російському полоні. Там же і коханий Ганни Олександр. Перед виходом з «Азовсталі» побратими Олександра написали Ганні, що вони виходять з території заводу, зв'язку більше не буде. Попросили Ганну берегти себе і додали, що її чоловік любить її.

«росіяни можуть пробачити все, окрім слабкості»

Ганна входить до Асоціації родин захисників «Азовсталі», підтримує рідних, а також може надати поради з приводу розголосу інформації про полонених.

Вона підкреслює, що деякі українці не слідкують за війною і не знають, що відбувається на фронті або в полоні.

«В полоні досі залишається багато людей. Це не тільки “Азов”. Це прикордонники, морські піхотинці, бійці Національної гвардії і так далі. Підрозділів ЗСУ дуже багато. До того ж у полоні дуже багато українських жінок», — каже Ганна.

Акція на підтримку захисників Маріуполя у Львові / Фото: Тетяна Жук

І додає, що потрібно розповідати про них, якщо є така можливість. Але зазначає, що медійність не впливає на звільнення з полону, оскільки, наприклад, в рамках одного з останніх великих обмінів Україна обміняла понад 200 людей, серед яких лише менш як десять були насправді дуже відомими.

«Коли родичі полонених спілкуються з медійниками, не варто називати адреси, телефони, навіть прізвище. Краще розповідати про особисті характеристики. Для мене мій чоловік — взірець поваги. Тому варто розповідати про те, яка для тебе людина і чому її варто повернути. Що це — гідність нашої держави. Бо вони пожертвували всім заради нашої безпеки», — пояснює Ганна.

Ілюстрація Ганни після російського теракту в Оленівці, під час якого загинули українські захисники / Джерело: instagram / bela.aster

Журналістів і українців Ганна закликає спрямувати інформаційні кампанії на закордонну авдиторію.

«Наша задача — показати справжні обличчя росіян Європі, яка досі вірить у хороших росіян. росія має дуже хороше ІПСО (інформаційно-психологічна операція). У Європи настільки закриті очі через толерантність, яка тут і зараз вже не працює. У нас Третя світова війна, а не локальний конфлікт. А Європа боїться говорити всі ці слова. Вони не розуміють, що вже втягнуті в це, і наслідки будуть сильними», — каже Ганна.

А ще зазначає: якщо зараз російсько-українську війну «замнуть», як локальний конфлікт, то через 10 років росія повернеться, коли відновить сили.

«Це станеться тому, що росія завжди була і буде з диктатором. Вона може пробачити що завгодно: катування, зґвалтування, вбивства дітей. Що завгодно, окрім слабкості свого лідера. І нам потрібно показати, чому так відбувається», — наголошує Ганна.

Джерело: instagram / bela.aster

Вона на власному досвіді знає, як важко доводиться зараз родичам полонених. Свою втіху знаходить у творчості — малює арти на воєнну тематику. На її сторінці можна побачити малюнки, сюжети яких перекликаються з українським сьогоденням: обмін полонених, образи загиблих українських захисників і так далі.

Іншим Ганна радить:

«Не замикайтеся в горі. Навчіться приймати допомогу. Горе болюче, воно зжирає. Приймайте допомогу, беріть психологічну допомогу, розмовляйте з організаціями, волонтерами. Не будьте замкнуті».

***

Последние новости

  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

15 години назад
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

16 години назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Катерина Скрипова: досьє активістки з Луганщини, координаторки БФ "Схід SOS"

Катерина Скрипова — активістка, волонтерка з Луганська. Брала участь у мітингах на підтримку Євромайдану. Згодом… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

Як евакуювати дитину з тимчасово окупованої території: алгоритм дій

Повернення дитини з тимчасово окупованої території — це складний процес, який вимагає уважності, підготовки та… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.