UA
RU UA
04 Червня 2023, 17:29
1476
"Спільнота Відновлення": як "Друкарня" зі Слов’янська відновила свою роботу в Івано-Франківську
Історія

"Спільнота Відновлення": як "Друкарня" зі Слов’янська відновила свою роботу в Івано-Франківську

Центр громадянського суспільства працював у Слов’янську з 2019 року. Активно займався побудовою ефективної взаємодії між мешканцями регіону та був майданчиком для обговорення місцевих проблем та пропонування їхнього вирішення. «Друкарня» проводила освітні тренінги й показувала, що покращити свій регіон в силах кожного його мешканця. Через повномасштабне вторгнення команда виїхала зі Слов’янська та почала працювати в Івано-Франківську. Сьогодні «Друкарня» — амбасадор «Спільноти відновлення» та лауреат відзнаки «Незламні зі сходу». Чим займається «Друкарня» сьогодні та як відбувалась її релокація в інше місто розповідає Східний Варіант.

"Спільнота Відновлення" — засноване "Східним Варіантом" ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до Спільноти відновлення та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

З чого все почалось?

Активіст з Німеччини Тім Бозе у 2014 році працював у організації Austausch. Тоді він працював над проєктами з моніторингу порушення прав людини на сході України після початку війни. Тоді Тіму Донеччина дуже сподобалась, а особливо — засади громадянського суспільства в регіоні.

Друкарня зі Слов'янська

«Події 2014 року – катастрофа. Але коли ми приїхали до Слов'янська, це було дуже цікаво. Місто розвивалося у громадянському сенсі. Ми зрозуміли, що тут є велике і багате громадянське суспільство, яке потрібно розвивати. Ми хотіли розпочали співпрацю для міжнародного співробітництва і розвитку громадянських ініціатив між Україною та Німеччиною», – розповідає перший керівник Центру громадянського суспільства “Друкарня” Тім Бозе.

У 2018 році Тім познайомився з громадським діячем зі Словʼянська Денисом Бігуновим. Поступовий розвиток ідеї призвів до відкриття “Друкарні” у 2019 році.

Центр мав різні напрямки роботи: в Слов’янську займались питаннями екології, побудови громадянського суспільства, проводили різні тренінги. Були проєкти з міжнародними волонтерами з Британії, Словаччини, Німеччини. Для проєкту важливо було зробити видимою їхню роботу і показати, що регіон розвивається. 

Центр проводив різні обміни. Наприклад, для людей старшого віку, які їхали по програмі обміну на захід України в Івано-Франківськ, щоб ознайомитись краще з особливостями менталітету цього регіону та познайомитись з новими людьми та місцями. Цей обмін «Друкарня» проводила в партнерстві з організацією «Вік щастя» зі Слов’янська. До повномасштабного вторгнення Капіталіна Каплан, менеджерка з екологічних проєктів, організувала в Слов’янську два екофоруми, на який приїжджали спікери з європейських країн.

Друкарня зі Слов'янська
Фото: «Друкарня»

Завданням екологічного напрямку центру був захист довкілля в Донецькій та Луганській областях і дослідження впливу військових дій, які тривали з 2014 року, на довкілля. Як приклад, місцеві скаржились на забруднення річки Колонтаївка або Бессарабівка (її називають по-різному) і звинувачували у всьому місцеву владу.

«Друкарня» спробувала розібратись, де саме річна починає забруднюватись і чому.  Центр провів громадський моніторинг якості води, взявши декілька зразків з водойми в різних місцях. Виявилось, що річка забруднювалась біля приватного сектору, де живуть люди. «Друкарня» пояснювала, що люди самі можуть впливати на розвиток міста і правильно доносити свої думки владі. Були тренінги, де люди вчились писати запити до місцевої влади, щоб розв’язувати проблеми не емоційно та зі сварками, а конструктивно.

Друкарня зі Слов'янська
Фото: «Друкарня»

«Нашим позиціонуванням було створення такого майданчику для діалогу між громадськими активістами, владою і звичайними містянами Слов'янська. Ми розширювалися на межі Донецької та частково Луганської областей», — розповіла Ніка Перепелиця, менеджерка з комунікацій центру.

До «Друкарні» приїжджали німецькі музиканти, які показували та вчили робити з вже непотрібних речей музичні інструменти. Так розкривали тему зеровейст, тобто нульові відходи. Капіталіна розповідає, що це було дуже цікаво й ці музичні інструменти звучали круто. 

«Друкарня» проводила в Слов’янську воркшопи та лекції, де пояснювали українське законодавство та як воно функціонує. Особливо Денису запамʼяталась зустріч з обговорення  Нормандського формату. “Друкарня” підготувала не лише обговорення, а й презентацію Закону про реінтеграцію. Як виявилось, багато мешканців навіть не знали про нього. Та завдяки такій зустрічі не лише дізнались про Закон, а й зрозуміли, як він працює.

«У людей виникала менш міфологізована картина світу і була більш якісна суспільна свідомість» — ділиться керівник «Друкарні»  Денис Бігунов.

У листопаді 2021 року “Друкарня” встигла провести Форум регіонального розвитку. На заході з провідними експертами та мешканцями регіону обговорили засади децентралізації та створювали план якісного місцевого розвитку.

“Є потреба – є приміщення, модерація та всі умови для безпечного, ефективного, якісного діалогу. Ми реагували на актуальні виклики. Обговорювали їх, залучали експертів, отримували фідбек від людей. А люди могли вже приймати рішення на основі отриманої інформації”, пояснює Денис Бігунов.

Повномасштабне вторгнення і релокейт в Івано-Франківськ

Денис розповідає, що відчував початок нового етапу російсько-української війни, але не думав, що він буде настільки руйнівним.

Друкарня зі Слов'янська

“Було передчуття перед 24 лютим. Бачив активізацію бойових дій на території ОРДЛО, бачив евакуацію, мобілізацію. Я розумів, що починається “подих” війни. Бо на тих окупованих територіях йшла активна підготовка до цієї війни на тій території”, – говорить Денис Бігунов.

Команда розповідає, що перед повномасштабним вторгненням в їхній команді з’явилась безпекова менеджерка, яка проводила тренінги з евакуації та надання домедичної допомоги.

Також «Друкарня» розробила план дій на випадок повномасштабного вторгнення росії. Та жоден з цих планів не спрацював: все відбувалось хаотично і команда була розкидана по різних містах.

Частина команди виїхала зі Словʼянська у перші дні після початку нового вторгнення. Тоді не було зрозуміло, куди піде ворожа армія. Тільки у середині березня уся команда знайшла можливість зібратись разом в Івано-Франківську. Тут і було вирішено продовжувати діяльність.

За словами команди, адаптація в новому місці відбувалась хвилями. Коли тільки приїхали, то здебільшого молодіжні організації проявляли інтерес до центру зі Слов’янська. Також до центру приїжджали інші громадські організації з інших міст, а також релоковані з Херсона та Маріуполя. Серед місцевих організацій центр активно співпрацює з «Молодою просвітою Прикарпаття»: з ними співпрацювали ще до вторгнення. 

У новому місті «Друкарні» запропонували приміщення, де команда облаштувала шелтер для громадських активістів, волонтерів та журналістів, які евакуйовувались зі сходу і яким потрібно було десь зупинитись, щоб перепочити й подумати, куди їхати далі.  Орієнтовно тиждень-два люди проводили в шелтері й потім їхали далі. Цей шелтер-коворкінг працював з квітня по жовтень 2022 року. Паралельно в шелтері проводили різні заходи: тренінги з екології, розмови на тему психології з ВПО.

Друкарня зі Слов'янська
Фото: «Друкарня»

У жовтні минулого року з’явилось фінансування від міністерства закордонних справ Німеччини. Тоді вирішили закрити шелтер, бо в ньому вже не було такої потреби. Почали надавати психологічні консультації та розвозити гуманітарну допомогу двома бусами, які раніше передали волонтери. Їх надавали в користування волонтерам, які розвозили гуманітарну допомогу по Донеччині, а також по Івано-Франківській області у важкодоступні села, де жили переселенці. Потроху діяльність «Друкарні» поверталась у звичайні напрямки: екологія та громадянське суспільство.  

Ще центр провів два психологічні ретрити в Карпатах для громадських активістів, які стали переселенцями. Капіталіна проводила одноденні виїзди в гори. Там разом з психологами учасники мали можливість проговорити свої болі. В грудні був ретрит для партнерів «Друкарні» — громадських організацій, які працювали в Донецькій області та вимушено виїхали з регіону. При цьому вони продовжують йому допомагати.

Друкарня зі Слов'янська
Фото: «Друкарня»

«Я повернулась до діяльності, пов'язаною з захистом довкілля. Дехто каже, що це зараз можливо неактуально, але, навпаки, це як ніколи актуально. Бо вплив бойових дій на наше навколишнє середовище неймовірно страшний і масштабний. Це потрібно досліджувати й ми будемо це розгрібати ще дуже багато років після нашої перемоги» — розповідає Капіталіна Каплан.

В березні «Друкарня» провела екофорум в Івано-Франківську, на якому зібрались активісти зі сходу та заходу для обговорення проблем екології та пошуків їхнього вирішення.

Друкарня зі Слов'янська
Фото: «Друкарня»

«Обговорювали зелене відновлення України. Зараз ми думаємо про цю тему в контексті Слов'янська: що ми можемо зробити, коли будемо повертатись і яка наша роль в цьому? От і зараз допускаються такі процеси відновлення Слов’янська. Поки що в теорії, зараз це тільки планування» — продовжує думку Капіталіна.

Наразі команда час від часу приїжджає  в офіс в Слов’янську і проводить там невеликі заходи. Наприклад, «Друкарня» у Слов’янську долучилась до упорядкування міського «Скверу мрії» разом з громадськістю та комунальниками.

Друкарня зі Слов'янська
Фото: фейсбук «Друкарні»

А до цього центр брав участь у проведенні флешмобу до Дня памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу разом з представниками Слов‘янської міської військової адміністрації та громадськості міста. «Друкарня» планує надалі проводити невеликі заходи в рідному місті й долучатись до відновлення Донеччини.

Друкарня зі Слов'янська
Фото: фейсбук «Друкарні»

Як можна підтримати центр та долучитись до його діяльності?   

Команда каже, що важливо залучатись до заходів центру та брати участь в різних його активностях. У Слов’янську в «Друкарні» була сформована спільнота активних учасників, яка зараз розкидана по світу. Важливо долучатись до заходів, щоб в новому місті сформувати нову спільноту активістів. Також «Друкарня» радіє репостам її дописів, адже так більше людей дізнається про діяльність центру. Також скоро «Друкарня» стане громадською організацією. І в пошуку фінансування шукатиме партнерів в написанні грантів. Адже буде чиста грантова історія, яку прописуватимуть з нуля. 

«Ми відкриті до того, щоби до нас приходили нові донори або інші громадські організації й в партнерстві з нами писали якісь проєкти» — розповідає Ніка. 

Також окремо команда сумує за міжнародними обмінними програмами для волонтерів. Тому «Друкарня» відкрита до таких проєктів. Сконтактувати з центром можна через їхню фейсбук-сторінку

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Антифейк

"Ви нам — гроші, ми вам — сина": як російські шахраї обманюють українців

Важливо

"Запобігти. Врятувати. Допомогти": як сьогодні працюють рятувальники ДСНС Донецької та Луганської області

Що відбувається

"Від росіян не знаєш, що очікувати": як живе тимчасово окупований Алчевськ на Луганщині

Дата

День Конституції України: як його святкували на Донеччині та Луганщини

Незламні

Пережили бомбардування, важкі пологи та окупацію: історія родини з Маріуполя, яка відкрила власну справу в Чернівцях

Що відбувається

Без польових доріг та порядку: до чого на Старобільщині призвела окупація

Що відбувається

"Мертва вода" в кранах, каналізаційні озера та фантазії адміністрації "днр" про відселення: чим живе окупований Маріуполь

Антифейк

Культурні виставки про терористів: як російські окупанти пропагують "любов" до злочинців

29 Червня Субота
12:22

На кубку світу з пара пауерліфтингу спортсменка з Луганщини встановила європейський рекорд

12:06

Протягом доби під ворожими обстрілами перебували житлові забудови Костянтинівської громади

11:52

На Донеччині за добу ліквідували 13 пожеж

11:40

Верещук доповіли про діяльність центрів підтримки ВПО з Луганської області

11:12

На Донеччині через ворожі обстріли було знеструмлено шахту

10:45

Особливо активним ворог залишається на Покровському і Торецькому напрямках

10:33

На Донеччині ворожими обстрілами поранено 6 людей, серед поранених — дитина

10:19

Евакуація З Донеччини евакуювали ще 55 дітей

09:40

Флешмоб "Жовтої Стрічки" "Це — Україна" діє на окупованій Луганщині (фото)

Флешмоб "Жовтої Стрічки" "Це — Україна" діє на окупованій Луганщині (фото)
09:22

Окупована Луганщина потопає у побутових відходах — сміттєзвалища переповнені

09:02

На Lviv Urban Forum говорили про принципи відновлення та сталий розвиток Маріуполя і інших українських громад

08:42

Стали відомі втрати росіян на Лиманському і Сіверському напрямках

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: