UA
RU UA
24 Липня 2024, 18:46
"Небайдужі": як у Доброславській громаді на Одещині знаходять кошти на нові ініціативи
Історія

"Небайдужі": як у Доброславській громаді на Одещині знаходять кошти на нові ініціативи

У Доброславській громаді навіть під час війни реалізуються малі й великі проекти. Тут винайшли власний спосіб, як легко розв'язувати складні питання. Чотири роки тому місцева влада започаткувала "Ярмарок молодіжних проєктів" і назвала його "НЕБАЙДУЖІ". Завдяки цьому за мінімального залучення коштів з місцевого бюджету знайшли вирішення багатьом питанням: від створення зелених майданчиків — до будівництва поля для міні-футболу. Це унікальний досвід, який варто було б запозичити і поширити на всю Україну.

Як це все відбувається, розповідаємо у нашому репортажі.

Доброславська громада
Логотип ярмарку молодіжних проєктів “Небайдужі”, с. Доброслав. 2024 рік

Початок березня — вирішальний час для старту нових подій у Доброславській громаді в Одеській області. У великій залі селищної ради збираються на важливий захід.

Доброславська громада
5 березня 2024 року. Зала Доброславської селищної ради, збираються підприємці та журі конкурсу “Небайдужі”. Фото Оксани Піднебесної

Це ярмарок молодіжних проєктів “Небайдужі”, де ухвалюють доленосні рішення для подальшого життя місцевих мешканців.

Доброславська громада
Список команд-фіналістів ярмарку проєктів “Небайдужі”, с. Доброслав

Учасниками виступають команди місцевих шкіл та садків, ініціативні групи, активісти. Серед запрошених: місцеві підприємці: фермери, власники магазинів, засновники компаній. Доброславська селищна рада, яка організовує ярмарок проєктів, знайшла особливий підхід і мотивацію для різних груп за віком та за родом занять, зумівши об’єднати їх зусилля навколо нових ідей. 

Серед ідей цього року: створення театральної студії, відкриття студії сувенірів та смаколиків як соціальна інклюзія, переробка електронних цигарок на павербанки від доброславських школярів, міні-футбольне поле в селі Ониськове, нова сцена у школі села Шомполи, фестиваль патріотичної пісні тощо.

Всього цьогоріч планують реалізувати 15 нових ідей. Їх завчасно відібрали на попередньому етапі конкурсу: місцева рада допустила до фіналу команди, чиї проєкти змогли розгледіти локальні проблеми і запропонували їх дієве вирішення. 

Креативна мотивація

Конкурс проєктів, на відміну від громадського бюджету, це місцева ініціатива. Умови такі: автор чи авторка ідеї, або ж команда можуть запропонувати вирішити якусь важливу проблему, чи втілити якусь свою ідею. Виносять її на обговорення місцевої влади, далі складають бізнес-план, і презентують його громаді, конкретизуючи та захищаючи статті видатків.

Обов'язковою умовою є співфінансування, — 10—20% від вартості вкладає сам автор ідеї. А вже головну суму, якої бракує для втілення проєкту в життя, докладають місцеві підприємці. Для цього їх запрошують на урочистий захід, де вони можуть обрати будь-який проєкт, до якого вирішать долучитись. Адже вони теж отримають профіт від своїх вкладених коштів: у вигляді покращених послуг чи нових ініціатив, де будуть зайняті їхні діти чи внуки.

Місцевий капітал — у дозвілля і спорт

Доброславська громада
Процес будівництва сцени в с. Шомполи Доброславської громади. Фото Вікторії Стружак

Одна з важливих ініціатив — проєкт “Cool School” в селі Шомполи, що входить до складу Доброславської громади. Вчителі тутешньої школи розповідають про свою давню мрію: створення нового шкільного простору для дітей. Хотіли облаштувати сцену на шкільному подвір'ї, бо старій будівлі понад сто років, там нема навіть де розмістити актову залу. Усі заходи і святкування освітяни дотепер вимушено проводять у коридорі. Тому така “вулична” сцена стала б у пригоді, аби хоча б у теплу пору року мати змогу користуватися нею.

Доброславська громада
Будівництво сцени в с. Шомполи Доброславської громади. Фото Вікторії Стружак

Про проєкт «Небайдужі» ми знали вже кілька років. І от вирішили самі спробувати взяти участь. Найперше ми заручилися підтримкою небайдужих батьків й інших мешканців села, створили презентацію на конкурс. Підготували територію, де мала розміщуватися сцена, висадили дерева, квіти. Назву проєкту обрали «Cool School», бо прагнемо відійти від радянських шкільних лінійок, і стати сучасним закладом освіти!”, — розповіла Вікторія Стружак, директорка закладу.

Доброславська громада
Свято останнього дзвоника у Шомполівській гімназії вперше відбулося на новій сцені. Фото Вікторії Стружак

Зміни відбулися майже миттєво: спонсором проєкту став Віталій Назаренко, засновник місцевої агрофірми. Він не тільки виділив кошти, а й доправляв всі будівельні матеріали на майданчик. Батьки й техпрацівники школи долучилися працею. Відкриття сцени відбулося 31 травня, якраз на свято Останнього дзвоника.

Доброславська громада
Свято останнього дзвоника у Шомполівській гімназії вперше відбулося на новій сцені. Фото Вікторії Стружак

“Батьки, учні й інші мешканці села високо оцінили нашу роботу, всім сподобався новий формат свята. Наразі можемо сміливо сказати, що нічого неможливого не буває, якщо згуртуватися, то будь-який проєкт під силу. Головне дуже цього захотіти”, — ділиться директорка.

Футбол, мрії та вірші 

Ще один проєкт для дітей реалізували в іншому селі громади, Ониськове, яке територіально належить до Трояндівського старостинського округу. Тут спільно діяли вже не освітяни, а батьки дітей, занепокоєні тим, що в малечі нема ні гуртків, ні майданчиків. Село невелике, всього 830 мешканців. Батьки змушені були возити своїх дітей за 23 кілометри до Доброслава, в ДЮСШ. Так з'явилася ідея створити для дітей поле для мініфутболу, її подали в проєкт "НЕБАЙДУЖІ".

Доброславська громада
Будівництво поля для мініфутболу в с. Ониськове. Березень 2024 року. Фото Юлії Осадчої

У цьому проєкті наша команда все докладно розписала, склала кошторис витрат, створила презентацію того майданчику, який ми хотіли бачити у майбутньому. Ця ідея сподобалася нашим спонсорам, і вони нас підтримали. Ми спершу самі по селу назбирали 12 тисяч, спонсори нам виділили 100 тисяч гривень, чоловіки наші працювали на облаштуванні поля.

Оскільки ініціаторами створення спортивного майданчика були ми, батьки, то всі отримуємо одне задоволення, дивлячись як діти нашого села займаються на ньому”, — поділилась місцева жителька Анна.

Над створенням працювали не тільки дорослі, а й діти, юні футболісти, які довго чекали на здійснення своєї мрії. Так на колишньому пустирі з’явився новий сучасний майданчик з міцною огорожею та якісним покриттям.

“На цьому не ставимо крапку. Для нас це кома до осені. Бо восени плануємо висадити квіти, зробити альтанку і освітлення. Проєкт "Небайдужі"  зробив кожного з нас справді небайдужими”, — поділилась учасниця проєкту Юлія Осадча. 

Головний результат, підкреслюють жителі села, це те, що громада у майбутньому отримає фізично підготовлених та здорових дітей. 

Доброславська громада
Наймолодші жителі с.Ониськове допомагають будівництву футбольного поля. Фото Юлії Осадчої

“Один ліхтарик покращує життя”

Одна з яскравих ідей від наймолодших учасників конкурсу — проєкт “Еко Двіж”, автором якого є 14-річний школяр Олексій Салганік. Хлопець розповідає: його надихнула ідея вчителя з інформатики Богдана Станчука, який показав, як можна переробляти вживані електронні цигарки на павербанки. Зазвичай їх просто викидають на смітник, а це ж сировина для переробки, ділиться хлопець.

Доброславська громада
Олексій Салганік — автор ідеї з переробки використаних електронних цигарок на павербанки. Фото — Олексій Салганік

Суть проєкту — збирати “одноразки” по Доброславу і переробляти їх на павербанки й ліхтарики. Зараз, під час вимикань світла, це дуже актуально, але ми ще хочемо передавати їх на ЗСУ, або дарувати незабезпеченим сім’ям, які не можуть собі купити павербанки. Банально скажу: один ліхтарик  може покращити життя. А павербанки можемо робити на 40 тисяч (міліампер-годин (мАг) — Авт.) 35 і 25, для себе зробив на 40 тисяч, він тримає заряд 2 дні без світла”, — розповів Олексій.

Доброславська громада
“Одноразки”: використані корпуси електронних цигарок, сировина для павербанків. Фото Олексія Салганік

Для реалізації свого проєкту Олексій попросив у спонсорів 50 тисяч гривень. За них купив обладнання для виробництва: паяльники, 3D-принтер, корпус для плат, станок для переробки пластику. Його команда звітуватиме про результати за чотири місяці, а поки що встановили бокси у школі, де навчається хлопець та в універсамі в центрі Доброслава, куди молодь просять приносити використані електронні сигарети, вже назбирали 2—3 тисячі.

Доброславська громада
Етап виробництва павербанку. Фото Олексій Салганік

Коли вулиці говорять

Патріотичне виховання молоді — ще одна “родзинка” Доброславської громади. Декомунізація тут торкнулась не лише перейменувань радянських назв вулиць у селах об'єднаної громади, а й колишньої назви центральної садиби, селища Комінтернівське. Особливість цієї громади, що тут вперше на Одещині з’явилась вулиця Бандери, Шухевича та Героїв УПА. Процес триває безупинно: свої вулиці громада продовжує називати іменами сучасних Героїв, які загинули на російсько-українській війні.  

Доброславська громада
Ярмарок у Доброславському ліцеї. Фото Вікторії Білаш

Вікторія Білаш — авторка проєкту “Вулиці говорять” і викладачка історії у Доброславському ліцеї. Вона презентувала на конкурсі свою ідею встановити вісім інформаційних табличок, на яких розмістять інформацію про історичних діячів. На них за допомогою QR-коду можна буде перейти на відео, які розкажуть про видатних діячів України.

Спонсором реалізації ідеї виступив місцевий підприємець Сергій Хоменко, але освітяни й собі не сиділи склавши руки: напередодні презентації провели ярмарок, принесли смаколики на продаж, а виручені кошти доклали як свою частку в співфінансуванні.

Доброславська громада
Обговорення проєкту “Вулиці говорять” зі школярами Доброслава. Фото Вікторія Білаш

“Ми в школі разом з дітьми розробляли макети цих інформаційних стендів.  Плануємо розповісти мешканцям Доброслава та гостям селища про здобутки тих людей, іменами яких названо наші вулиці. Ця ідея для нашої громади нова, і отримала багато схвальних відгуків. Плануємо встановити таблички до Дня Незалежності, 24 серпня 2024 року”, — поділилася пані Вікторія. 

Людмила Прокопечко, голова Доброславської громади, зізнається: конкурс проєктів “Небайдужі” — це її улюблений проєкт. За чотири роки його існування в різних куточках громади втілили безліч цікавих ідей, які можна побачити та відчути.

Доброславська громада
ФОТО: Людмила ПРОКОПЕЧКО/Зі сторінки у Фейсбуці

“Ніщо так не об’єднує громаду, як спільна справа. Спільна справа молоді, влади, бізнесу, творчих людей. За три попередніх роки в нас створено дуже багато проєктів. І дуже приємно, що наш соціально відповідальний бізнес, місцеві підприємці, підрядні організації, фермери, також завжди долучаються до підтримки молодіжних проєктів”, — розповіла пані Людмила.

Дуже цікаво, що сам захід проходить також у форматі конкурсу, в якому передбачені дипломи кращому спікеру, за кращу ідею, за найоригінальніший проєкт тощо. Нагородження, спільне фото, класні емоції, подарунки. І все з обов'язковою трансляцією події на сторінці у Фейсбуці — так місцева влада зуміла об’єднати різні покоління і команди разом.

Доброславська громада
Переможці ярмарку проєктів “Небайдужі”, 2024 рік. Фото: Ірина Островська

Під час війни, коли кошти у громад обмежені, завдяки різним ідеям вдається покращити свій простір біля будинку чи у школі, або покреативити та відкрити театральну студію, лінію виготовлення сувенірів чи випікати смачну продукцію. Будь-яку яскраву ідею Доброславська громада не тільки уважно розгляне й підтримає, а й допоможе її втілити.

Авторка: Оксана Піднебесна

***

Цей матеріал створено у межах Школи журналістики рішень Східного Варіанта

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
24 Липня Середа
18:46

Історія "Небайдужі": як у Доброславській громаді на Одещині знаходять кошти на нові ініціативи

"Небайдужі": як у Доброславській громаді на Одещині знаходять кошти на нові ініціативи
18:28

За вчора ДТЕК Донецькі електромережі повернув світло ще для 3,5 тисяч родин

18:26

Покровське управління соцзахисту населення відновило прийом громадян (фото)

17:57

Чехія виділить $21 мільйон на підтримку економіки та розвитку України

17:54

Мобілізація Начальник районного ТЦК та СП розповів, чому чоловіків насильно везуть у "військомати"

17:22

Майже 11,6 тисячі родин отримали кредити на суму понад 18,4 млрд грн від старту програми єОселя

17:04

Від початку доби відбулося більш як 90 бойових зіткнень, — Генштаб

16:59

Чеська Республіка запускає нову ініціативу щодо боєприпасів

16:51

В "Укренерго" розповіли, де сьогодні не вимикатимуть електрику

16:38

Заступник Міністра внутрішніх справ відвідав підрозділи Нацгвардії та Держприкордонслужби на східному напрямку фронту

16:30

Повідомили підозру 5 зрадникам, які допомагали рф штурмувати позиції ЗСУ під Сіверськом

16:26

Сили оборони отримають 5 бойових роботів "Лють"

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: