UA
RU UA
26 Червня 2024, 18:11
23690
Понад 3 тисячі депортованих мешканців Луганщини: де тримають і в яких умовах
Що відбувається

Понад 3 тисячі депортованих мешканців Луганщини: де тримають і в яких умовах

Незаконне позбавлення волі — черговий вид воєнних злочинів на Луганщині, який вчиняють російські окупанти. У місцях несвободи вони утримують тисячі цивільних осіб і комбатантів, де майже кожного піддають тортурам. Про найбільші катівні на Луганщині, умови утримання та кількість зареєстрованих випадків депортацій незаконно затриманих цивільних осіб, читайте у нашому матеріалі.

Ледь не з перших днів окупації на Луганщині з 2014 року, щоб подолати спротив цивільного населення, окупаційна влада облаштувала так звані катівні. У цих місцях росіяни утримують та допитують людей, піддають різним формам фізичного та психологічного насилля. 

Найбільші катівні на території Луганщини

Так, за інформацією Євгена Бершинського, начальника управління протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Луганської обласної прокуратури, на тимчасово окупованій території (ТОТ) Луганської області є шість найбільших подібних місць.

Серед них:

  • Краснолуцька виправна колонія № 19 Луганської області, 
  • СІЗО в м. Луганськ, 
  • СІЗО в м. Старобільськ Луганської області, 
  • Свердловська виправна колонія № 38;
  • приміщення т.зв. «мдб лнр» в м. Луганськ, 
  • приміщення колишньої Сватівської державної податкової інспекції ГУ ДПС у Луганській області в м. Сватове Луганської області.
депортовані мешканці Луганщини
Джерело: Магнолія ТВ

“Військові зс рф та бойовики так званих “луганської народної республіки” і “донецької народної республіки” найчастіше затримують колишніх посадових осіб органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади, колишніх військовослужбовців (учасників АТО, ООС,\ тощо), колишніх співробітників правоохоронних органів, проукраїнськи налаштоване цивільне населення”, — коментує Бершинський.

Тримають в нелюдських умовах та катують

Наразі Луганською обласною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях за фактами незаконних утримань 167 цивільних осіб.

“Нам та органам досудового розслідування відомі факти лише щодо Старобільського СІЗО.  Цивільних там утримують у незадовільних умовах. Також відсутня медична допомога, нормальне харчування, не забезпечується температура в приміщеннях в холодну пору року та порушуються вимоги щодо кількості осіб, утриманих в одному приміщенні”, — коментує прокурор.

Окрім цього, ледь не щоденно наші громадяни піддаються знущанням зі сторони окупантів. Представники окупаційної влади катують та намагаються психологічно зламати полонених українців.

Євген Бершинський

“Стосовно цивільних осіб застосовуються такі види тортур, як фізичне насильство у вигляді завдання ударів, побоїв, завдання сильного фізичного болю шляхом використання електричного струму, обливання полових органів гарячою водою тощо”, — розповів Євген Бершинський.

Депортували понад три тисячі мешканців Луганщини 

Також Луганською обласною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ст. 438 КК України, в якому перевіряється інформація щодо незаконного переміщення (депортації) представниками «лнр» окупаційної адміністрації рф 3210 громадян України, які мешкали на тимчасово окупованій території Луганської області та є цивільними особами з погляду міжнародного гуманітарного права.

депортовані мешканці Луганщини
Фото ілюстративне, з сайту “Гордон”

“Окремо слід зазначити щодо ситуації з українськими військовополоненими. Луганська обласна прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні слідчих ТУ ДБР, розташованого у м. Краматорську за фактами незаконного позбавлення волі окремих українських військовослужбовців. Їх піддано кримінальному переслідуванню за перебування в складі українських бойових підрозділів ЗСУ. Таких потерпілих наразі встановлено шестеро. Вони у різний час утримувались у виправній колонії № 38 на Луганщині, потім у слідчому ізоляторі № 1 м. Ростов-на-Дону. Там їх незаконно судить так званий «южный окружной военный суд»”, — пояснюють у прокуратурі.

Затримання, фільтрація, утримання в нелюдських умовах, допити з тортурами, катування, знущання, приниження — це не про поодинокі випадки чи вибірковість. Це система, яку росія використовує роками на усіх окупованих територіях, що є абсолютним порушенням основних норм Міжнародного гуманітарного права, про які має знати весь світ. І нас почують, а злочинці обовʼязково будуть покарані.

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
28 Вересня Субота
22:59

Сьогодні окупанти доволі активні на Куп’янському, Лиманському та Времівському напрямках

22:51

Близько 1,5 тисячі звернень з приводу домашнього насильства зафіксували на Донеччині за I півріччя

22:31

Українські військові скаржаться на неякісні укріплення у Гірнику на Донеччині (фото)

21:59

Сирський відвідує бригади на Вугледарському, Курахівському та Покровському напрямках

20:59

На Донеччині ремонтують 44-кілометрову дорогу коштом резервного фонду держбюджету (фото)

20:54

Поки окупанти здавалися у полон на Курахівському напрямку, по них ударили свої ж (відео)

20:32

Юні легкоатлети з Донеччини здобули дві медалі на командному чемпіонаті України (фото)

19:59

Безгинська перевірила роботу координаційного центру підтримки ВПО Луганщини в Києві

19:53

Російські загарбники просунулися біля Новогродівки, Маринівки та Цукуриного на Донеччині

19:42

Для жителів Першотравневого старостинського округу надійшла гуманітарна допомога від GEM (фото)

18:59

У Павлограді для ВПО з Луганщини провели заняття з логопедом і надали психологічну допомогу (фото)

18:52

Борець із Бахмута здобув "бронзу" на змаганнях у Румунії

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: