UA
RU UA
21 Липня 2024, 07:30
10 років тому Торецьк звільнили від російської окупації: пригадуємо, як це було
Антифейк

10 років тому Торецьк звільнили від російської окупації: пригадуємо, як це було

21 липня — День звільнення Торецька від російської окупації. У березні 2014 року місто було захоплене російськими терористами. Воно перебувало в окупації до 21 липня 2014. У цей день, десять років тому, українські спецпризначенці зайшли у місто та підняли над адміністрацією Торецька прапор України. Пригадуємо як це було.

Торецьк в окупації

Починаючи з березня 2014 року у Торецьку проросійськими силами було організовано низку антиукраїнських мітингів. Під час одного з таких мітингів на головній площі Торецька агітували за так звану «молоду республіку».

Торецьк — шахтарське місто, де переважна більшість людей були залучені до вуглевидобувної галузі. Проросійські організатори мітингів мали на меті зібрати «масовку» для своїх агітацій, тому зганяли на площу, зокрема гірників та працівників держпідприємств. На мітингах промовці, що були на сцені, обіцяли шахтарям та їхнім сім’ям соціальні блага, налаштовуючи містян проти української влади.

10 років тому Торецьк звільнили
Проросійські агітатори на головній площі Торецька, 2014 рік. Фото: скриншот з відео в YouTube

Серед агітаторів був тодішній мер міста Володимир Сліпцов. Тоді ж на засіданні міськради у присутності мера із зали винесли жовто-блакитний прапор представники так званої «народоной республки». Так почалась окупація міста. 

Згодом проросійські бойовики провели так званий «референдум щодо статусу днр», який відбувся 11 травня 2014 року. На початку липня терористи захопили відділення поліції. В центрі міста розташовувався штаб бойовиків.

21 липня — День звільнення Торецька 

Операція зі звільнення Торецька була досить унікальною, оскільки українськими військовими  була застосована неординарна тактика. Якщо в інших населених пунктах штурму передувало оточення та відрізання від комунікацій, то при звільненні Торецька відпрацював невеликий зведений штурмовий загін Сил спеціальних операцій Збройних сил України, у складі якого був 41 воїн. Окупантів було в рази більше — понад 200. 

«Блискавичну операцію, за якою, затамувавши подих, спостерігала вся країна, провели 33 бійці Сил спеціальних операцій Збройних Сил України та 8 воїнів 73-го Морського центру спеціального призначення», — нагадали у Міністерстві внутрішніх справ України до однієї з річниць визволення Торецька.

Українські військові пішли на штурм 21 липня зранку. На зачистку міста зайшли спецпризначенці та бронетехніка. Військові квартал за кварталом просувалися в центр міста, перевіряючи на шляху будівлі та машини.

Як повідомляв Генеральний штаб ЗСУ, перша група українських військових, зайшовши у місто, зайняла будівлю мерії, де точилися основні бої. Ця споруда стала ключовою у боях за Торецьк. Там був штаб окупантів. Терористи застосовували всю техніку, яку мали, аби вигнати з мерії українських військових. Українські бійці під шквальним ворожим вогнем утримували будівлю кілька годин поспіль, доки надійшла підмога.

«Впродовж майже шести годин мерію обстрілювали із танків, БМП та ПТУРів, випаливши та зруйнувавши її», — розповіли у Генштабі ЗСУ.

10 років тому Торецьк звільнили
Будівля міської ради Торецька. 2014 рік. Фото: пресцентр штабу АТО

Друга група обійшла місто та на підтримку першої — наводила удари артилерії та авіації. Так російські бойовики потрапили під важкий вогонь. Бої тривали до вечора. Збройні формування російської федерації, зазнавши великих втрат та кинувши техніку, відступили до Горлівки та Донецька. Зведена група українських військових теж полишила будівлю, що палала разом із полоненими терористами, які не встигли відійти зі своїми основними силами.

«У полон потрапила велика кількість бойовиків, які були передані відповідним органам досудового слідства. Завдяки злагодженим діям поліції, в перші дні після звільнення було встановлено і затримано декілька десятків бойовиків військових формувань, підконтрольних російській федерації», — повідомили згодом у Донецькій ОДА.

10 років тому Торецьк звільнили
Українські військові виявили у лісосмузі замасковану ворожу техніку. Фото: пресцентр штабу АТО

Того дня росіяни розповсюдили дезінформацію, що у будівлі міськради спалили сотню українських спецпризначенців, аби виправдатись та хоч якось пояснити своїм «прихильникам», чому вони здали стратегічне місто.

«Характерно, що ще під час бою «спікери» та «медіа» терористів хвалькувато заявляли, що спалили живцем понад сотню «укропських вояків». Насправді ж втрати групи, що утримувала будівлю, склали три особи пораненими. Так, було контужено бійця, який в цьому бою підбив танк сепаратистів, дозволивши побратимам втримати позицію. Втім, пізніше вояк вдало пройшов курс реабілітації. У другій групі усі зазнали легких поранень, один боєць — важкого», — зазначили згодом у Командуванні Сил спеціальних операцій ЗСУ.

10 років тому Торецьк звільнили
Українські військові біля будівлі Торецької адміністрації. Фото: Генеральний штаб ЗСУ

Під час боїв за місто були пошкоджені адміністративні споруди та будинки. Після зачистки ввечері 21 липня над адміністрацією Торецька наші визволителі підняли синьо-жовтий прапор. Бої на околицях міста тривали ще кілька днів.

10 років тому Торецьк звільнили
Фото: Донецька обласна військова адміністрація

В одному з відеосюжетів після звільнення Торецька місцева мешканка та волонтерка Галина Студенікова поділилася думками та емоціями від тих подій:

«Окупація — це рівноправно як нестача повітря, свободи. А коли цінується свобода? Коли вдруге її отримуєш».

Першу річницю звільнення від російських бойовиків у Торецьку відзначили знесенням пам'ятників Леніну та Дзержинському. 16 жовтня 2015 року міська рада прийняла рішення про перейменування Дзержинська у Торецьк, за назвою річки Кривий Торець. Верховна Рада України ухвалила рішення про перейменування 4 лютого 2016 року. Сьогодні ж місто святкує 10 річницю визволення.

10 років тому Торецьк звільнили
Вшанування пам'яті про захисників України, полеглих за весь час оборони та звільнення міста, 2019 рік. Джерело: Торецька ВЦА

Від початку російсько-української війни у 2014 Торецьк та його околиці знаходилися під постійними обстрілами російської армії з непідконтрольної території. Місто слугувало своєрідним форпостом вільної Донеччини біля лінії зіткнення.

З початком повномасштабного вторгнення рф на територію Україну російські окупаційні війська регулярно завдають ракетні удари по цивільній інфраструктурі міста. Там руйновані та пошкоджені багатоквартирні та приватні будинки, лікарні, заклади освіти, адміністративні будівлі, дитячі садочки та школи. 

19 червня 2024 року ворог почав наступ на Торецьк. Загарбники продовжують атакувати місто різними видами озброєння. Українські військові 32 Окремої механізованої бригади показали рідкісні кадри як місто виглядає зараз та що несе «руський мір» на нашу землю.

10 років тому Торецьк звільнили
Торецьк, 2024. Фото: Скриншот з відео, яке відзняли аеророзвідники батальйону безпілотних систем 32 ОМБр

«Шалена інтенсивність боїв, постійні обстріли. В кадр потрапили навіть вибухи від влучання КАБів. І в таких умовах 24/7 б'ються наші відважні воїни. Піхота, артилерія, танкісти, розвідка щодня працюють на межі людських можливостей, щоб не віддати ворогу жодної вулиці, жодного будинку, жодного метра рідної землі», — йдеться у повідомленні 32 ОМБр.

Нині у Торецькій громаді проходить евакуація мирних мешканців з метою їхньої безпеки. Про посилення евакуаційних заходів Торецької громади наприкінці червня оголосив очільник Донецької ОВА Вадим Філашкін.

10 років тому Торецьк звільнили
Евакуація із Торецька. Фото: Торецька МВА

Однак і тут росіяни не припиняють поширювати свою дезінформацію, звинувативши Збройні сили України в обстрілі мирних мешканців Торецької громади під час евакуації. Детальніше у матеріалі Східного Варіанту. 

Зараз українські військові тримають оборону Торецька. Бої йдуть на околицях, у самому місті окупантів немає. Про це повідомив речник ОСУВ Хортиця Назар Волошин в ефірі національного телемарафону 11 липня 2024 року.

З вірою у Збройні сили України маємо надію, що Торецьк втримається під натиском ворожих атак. Тож, варто підтримувати наших військових та не забувати, що Перемога стане ближчою тільки спільними зусиллями!

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

21 Липня Неділя
08:39

Сили оборони знешкодили ще 1 100 російських окупантів, 44 їхніх гармати та 46 броньовиків

08:15

8 жителів Донеччини отримали поранення внаслідок російських обстрілів

08:14

Антифейк Визволення Рубіжного у 2014 році від "лнр": як це було

Визволення Рубіжного у 2014 році від "лнр": як це було
07:30

Антифейк 10 років тому Торецьк звільнили від російської окупації: пригадуємо, як це було

10 років тому Торецьк звільнили від російської окупації: пригадуємо, як це було
20 Липня Субота
22:52

Вдень війська рф обстріляли Ямпіль, поранення дістала одна людина, — прокуратура

22:23

У Рівному розпочалася видача благодійної допомоги для ВПО з Луганщини

22:14

На Прикарпатті відкрили пам’ятний знак "азовцям", які загинули торік на Лиманському напрямку

21:55

Ворог концентрує сили, буде спроба рухатись уперед, — командир підрозділу "Терра"

21:41

Росіяни змушують українців на ТОТ міняти довідки про інвалідність на російські, — Спротив

20:59

Уряд затвердив 4 рівні домедичної допомоги, які мають знати військовослужбовці

20:52

У Харкові пройшов майстер-клас для бахмутянок з виготовлення ляльок

20:33

У Києві відбувся Defence Vision Day: інноваційні рішення для військових

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: