UA
RU UA
28 Червня 2024, 07:28
4117
День Конституції України: як його святкували на Донеччині та Луганщини
Дата

День Конституції України: як його святкували на Донеччині та Луганщини

Сьогодні, 28 червня, в Україні відзначать День Конституції. У цей день 1996 року була прийнята Конституція незалежної України, яка закріпила її суверенітет та територіальну цілісність. До повномасштабного вторгнення рф в Донецькій та Луганській області до Дня Конституції влаштовували урочисті події та свята. Східний Варіант згадує, як це було.

Російська пропаганда постійно намагається переконати внутрішню та зовнішню аудиторію, що в східних регіонах України все населення було проросійськи налаштованим. Але реальність інша. Протягом 26 років на Донеччині та Луганщині святкували всі державні свята України, у тому числі й День Конституції. 

День Конституції в Маріуполі

У приазовському місті до повномасштабної війни активно святкували День Конституції. Зазвичай проводили демонстрації, концерти, мітинги. Збиралися як представники міської влади, так і містяни. 

У 2014 році Маріуполь теж приєднався до святкування Дня Конституції попри те, що місто лише два тижні, як було звільнено від проросійських терористів так званої «днр». У той день міський голова поклав квіти до памʼятника Тараса Шевченка, а головні проспекти та вулиці міста прикрасили національними символами — українськими прапорами.

День Конституції України_06
День Конституції в Маріуполі, 2021 рік. Фото: Маріупольська міська рада

У подальші роки свято збирало все більше учасників та учасниць. Традиційно День Конституції в Маріуполі починався на локації біля памʼятника Тарасу Шевченку. Тут збиралися представники влади, поліції, ДСНС, студенти та охочі мешканці. Місцеві театральні колективи показували сценки, грав духовний оркестр, усі виконували гімн України. Виступав Народний ансамбль народного танцю Маріупольського державного університету «Промінь», а під кінець мітингу учасники та учасниці клали квіти до підніжжя памʼятника українського поета. Ввечері для містян влаштовували культурно-розважальну програму, запрошували виступати етногурти та етноколективи.

День Конституції України_06
День Конституції в Маріуполі, 2021 рік. Фото: Маріупольська міська рада

Святкування проходило навіть під час пандемії COVID-19 з урахування безпекових норм.

Останній на цю мить День Конституції в Маріуполі запам’ятався мешканцям міста концертом симфонічного оркестру камерної філармонії та творчих колективів ПК «Український дім».

День Конституції в Слов’янську

З нагоди Дня Конституції в Словʼянську вшановували памʼять полеглих українських захисників, покладали квіти, проводили мітинги та демонстрації. Так, у 2018 році урочистий мітинг відбувся біля памʼятного знаку загиблим воїнам АТО (траса Київ-Довжанський). У 2021 році квіти покладали до пам’ятних знаків загиблим героям на перетині вулиць Банківська й Центральна, а також до пам’ятної дошки на будівлі СБУ в Слов’янську. Усі заходи починалися з гімну України.

День Конституції України_07
День Конституції в Словʼянську, 2021 рік. Фото: Миколаївська міська територіальна громада

У 2021 році до Дня Конституції в Слов’янську проводили виставку декоративно-ужиткового мистецтва, святковий концерт «У серці — рідна країна», а ввечері в парку Шовковичному влаштовували дискотеку.

День Конституції в Сєвєродонецьку

До повномасштабної війни День Конституції в Сєвєродонецьку щороку збирав школярів, молодь та дорослих. Для мешканців влаштовували різноманітні активності: мітинги, демонстрації, майстер-класи. Учасники та учасниці подій підіймали синьо-жовті прапори, влаштовували авто та байк-пробіги.

День Конституції України_06
День Конституції в Сєвєродонецьку, 2021 рік. Фото: Сєвєродонецька міська військова адміністрація

У День Конституції в Сєвєродонецьку представники влади та всі бажаючи зранку долучалися до покладання квітів до памʼятника Тарасу Шевченку. А ввечері проводили культурно-розважальну програму. 

У 2021 році на площі перед Сєвєродонецьким міським Палацом культури відбувся святковий концерт за участю міських аматорів та оркестру ГУ Національної поліції в Луганській області. Проводили виставку майстрів сучасного мистецтва «Зроблено з любов’ю».

День Конституції України_06
День Конституції в Сєвєродонецьку, 2021 рік. Фото: Сєвєродонецька міська військова адміністрація

День Конституції в Лисичанську

У Лисичанську, як і в інших містах, щорічно проводили урочисті та культурно-розважальні заходи. Наприклад, у 2017 році для маленьких лисичанців на площі Перемоги влаштували зону аквагриму, майстер-клас «Кольоровий світ України», конкурс малюнків на асфальті та «Відкритий мікрофон». Акція «Співаймо гімн України» обʼєднала дорослих та українців, які бажали виконати головну пісню країни.

День Конституції України
День Конституції в Лисичанську, 2017 рік. Фото: Лисичанська міська військова адміністрація

Після проводився святковий концерт, на якому виступали вокальні та хореографічні ансамблі в національних вбраннях. Тоді святкові заходи до Дня Конституції України пройшли біля міського ПК під назвою «Мій рідний край» та на площі біля будівлі ПК ім. В. М. Сосюри — «Україна, цвіти в любові й добрі».

У 2021 році до Дня Конституції проходили святкові заходи. Вони почалися з концертної програми «Україно! Сильна! Вільна!» біля ДК «Діамант». На базі спортивного комплексу проходили змагання чемпіонату міста з айкідо, а біля міського ПК проходила концертно-розважальна програма «Ми — майбутнє твоє, Україно!».

Ввечері проводили виставку декоративно-ужиткового мистецтва, працювала алея майстер-класів та патріотичного аквагриму. Був виступ народного оркестру ім. Ф. Титаренко, флешмоб «Заспіваємо гімн України разом» та святковий концерт «Квіти, Україно, і слався у віках».

***

Подібні програми проводилися в кожному місті Донеччини та Луганщини. Містянам влаштовували свято, дарували радість. Аж поки росія не прийшла «визволяти» наші області.

У цей день редакція Східного Варіанта долучається до привітань із нагоди Дня Конституції! Віримо, що одного чудового дня це свято знову відбудеться в усіх містах Донецької та Луганської області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Антифейк

"Ви нам — гроші, ми вам — сина": як російські шахраї обманюють українців

Важливо

"Запобігти. Врятувати. Допомогти": як сьогодні працюють рятувальники ДСНС Донецької та Луганської області

Що відбувається

"Від росіян не знаєш, що очікувати": як живе тимчасово окупований Алчевськ на Луганщині

Дата

День Конституції України: як його святкували на Донеччині та Луганщини

Незламні

Пережили бомбардування, важкі пологи та окупацію: історія родини з Маріуполя, яка відкрила власну справу в Чернівцях

Що відбувається

Без польових доріг та порядку: до чого на Старобільщині призвела окупація

Що відбувається

"Мертва вода" в кранах, каналізаційні озера та фантазії адміністрації "днр" про відселення: чим живе окупований Маріуполь

Антифейк

Культурні виставки про терористів: як російські окупанти пропагують "любов" до злочинців

28 Червня П’ятниця
20:59

В окупованому Донецьку підліток забризкав "ветерана сво" з газового балончика

20:49

У Генштабі повідомили про найскладніші напрямки на фронті на вечір

20:27

Під час чергового обстрілу Нью-Йорку та обстрілу Зарічного на Донеччині поранені чоловік та жінка

19:52

Виплати ВПО за перший період червня вже профінансовані майже на 2,9 мільярда гривень

19:44

Останній у червні евакуаційний поїзд з Донеччини відвіз 46 людей до Рівненщини

19:26

Зеленський посмертно нагородив парамедикиню Ірину Цибух орденом "За мужність" III ступеня

18:56

Росіяни загнали у "юнармію" майже сотню українських підлітків з ТОТ Донеччини, — Спротив

18:30

Заочно засуджено керівницю "податкових органів" загарбників на ТОТ Луганщини

18:11

На тимчасово окупованих територіях демонтували всі пам'ятники жертвам Голодомору, — Україна в ПАРЄ

17:50

Україна має сама вирішувати, коли і за яких умов вестиме переговори з росією, — президентка Словенії

17:34

Вже 102 бої з російськими окупантами відбулося з початку доби

16:49

У рамках ініціативи Чехії передбачено закупівлю і постачання до кінця року пів мільйона снарядів для України

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: