UA
RU UA
27 Вересня 2023, 16:26
1452
"Прагнемо залучити до діалогу тих, хто буде відновлювати деокуповані міста": як Данія допомагає молоді зі сходу
Репортаж

"Прагнемо залучити до діалогу тих, хто буде відновлювати деокуповані міста": як Данія допомагає молоді зі сходу

За підтримки Данського інституту культури (DKI) у 2021 році був створений Українсько-данський молодіжний дім. Перші два роки це був віртуальний проєкт, який у лютому 2023 року відкрив власний простір у Києві. Як працює молодіжна платформа під час війни? Які проєкти існують для донеччан та луганчан? Східний Варіант дізнався відповіді у програмного менеджера Андрія та директорки Українсько-данського молодіжного дому Юлі Арнфред Бойєсен.

Юлі Арнфред Бойєсен — директорка Українсько-данського молодіжного дому. Родом із Данії, але проживає в Україні останні 5 років.

Данія допомагає молоді зі сходу
Юлі Арнфред Бойєсен та журналістка Східного Варіанта. Фото: Східний Варіант

Коли я зростала, був сильний фокус на західну Європу, а про східну майже не говорили. Це робило мене зацікавленою та збентеженою! Тому отримавши пропозицію працювати в Посольстві Королівства Данії в Україні, я була дуже задоволена! І у 2018 році я переїхала сюди”, — поділилась Юлі.

Данія допомагає молоді зі сходу
Юлі Арнфред Бойєсен та журналістка Східного Варіанта. Фото: Східний Варіант

Директорка пригадала, що була вражена Україною та дуже полюбила її. Вона жила в Києві до 2022 року, проте через початок повномасштабного вторгнення довелось евакуюватися до Копенгагену. Зараз Юлі приїжджає кожен місяць для ефективної залученості в роботу Українсько-данського молодіжного дому.

Як країна ЄС допомагає молоді в Україні? 

Данська молодіжна рада (DUF) та Данський інститут культури (DKI) у 2020 році утворили консорціум (об'єднання) для створення Українсько-данського молодіжного дому.

В обох організацій уже були проєкти в Україні раніше. Тому об’єднавши зусилля та отримавши грант від Міністерства закордонних справ Данії, почалась розбудова молодіжної платформи у Києві. 

У 2021 році почалась активна дільність Українсько-данського молодіжного дому за підтримки Данії.

Данія допомагає молоді зі сходу
Юлі Арнфред Бойєсен. Фото: Східний Варіант

Юлі поділась, що вона прагне зробити цей проєкт “вікном” у Данію. В Українсько-данському молодіжному домі проходять події, які стосуються данської культури: покази фільмів, літературні вечори, виставки. 

За підтримки Данії ми маємо програму міжнародного обміну. Важливо, щоб молодь з обох країн зустрілася. Це можливість отримати співпрацю та дружбу через кордони”, — розповіла директорка.

Данія допомагає молоді зі сходу
Юлі Арнфред Бойєсен та журналістка Східного Варіанта. Фото: Східний Варіант

Зі слів Юлі, через російське вторгнення вони не можуть запросити данську молодь до Києва. Проте намагаються продовжувати робити їхні зустрічі. Наприклад, в сусідніх країнах або онлайн. 

Це не ідеально, але як тільки Україна переможе, то я впевнена, що багато людей приїде до Українсько-данського молодіжного дому! Ми спілкуємось із великою кількістю данських організацій, які справді хочуть допомагати”, — зазначала директорка.

Данія допомагає молоді зі сходу
Дар'я-Асенія Коломієць — координаторка подій в Українсько-данського молодіжному домі. Фото: Східний Варіант

Проєктний менеджер Андрій наголосив на тому, що за підтримки Данії молодіжний центр має грантову програму. Вони надають кошти корисним проєктам для молоді.

4 основі напрями роботи

Українсько-данський молодіжний дім — це проєкт створений для підтримки молоді в Україні, можливість побудувати взаємодію між українською та данською молоддю. Він був заснований у 2021 році, а фізичний простір з’явився у лютому 2023 року.

Данія допомагає молоді зі сходу
Юлі Арнфред Бойєсен та журналістка Східного Варіанта. Фото: Східний Варіант

Ми позиціонуємо себе як платформа, що підсилює участь молоді в демократичних процесах, голос молоді в суспільстві. Через різні інструменти: діалог, креативні ідеї, підтримка локальних молодіжних спільнот, мистецтво”, — розповів програмний менеджер Андрій. 

Молодіжний дім має власний простір в центрі Києва. Його використовують члени команди для роботи. А запрошена молодь для проведення подій та мистецьких виставок.

Данія допомагає молоді зі сходу
Українсько-данський молодіжний дім. Фото: Східний Варіант

Для нас важливо, що молодь має місце для практики. Місце, де вони відчувають, що мають вплив на прийняття рішення. У нас є довгострокова ідея: ми хочемо побудувати демократичну систему зв’язків серед молоді, яка використовує цей простір”, — поділилась Юлі.

Програмний менеджер Андрій розповів, що вони планують за 3-4 роки побудувати спільноту довкола Українсько-данського молодіжного дому. Для цього вже почали залучати волонтерів та волонтерок.

Данія допомагає молоді зі сходу
Українсько-данський молодіжний дім. Фото: Східний Варіант

Зі слів директорки центру, у них також є власні проєкти. Вони стосуються волонтерства, демократії, мистецтва діалогу та схожого. 

Також ми маємо програму з обміну молоді Данії та України. Останню провели в Молдові. На неї приїхали данські та українські молодіжні організації, які ділились досвідом роботи”, — пригадала Юлі.

Данія допомагає молоді зі сходу
Кухня Українсько-данського молодіжного дому. Фото: Східний Варіант

Ми хочемо підтримати різні прошарки суспільства — це можуть бути маленькі, локальні події в громадах або довгострокові програми. Вони можуть стосуватися політики, рівних прав, захисту довкілля. 

Андрій детальніше розповів про 4 основі напрями роботи в Українсько-данському молодіжному домі. 

Данія допомагає молоді зі сходу
Круглий стіл для обговорень, який створений з ідеєю “Всі рівні”. При виготовленні столу були використані частинки старих стін, що були в просторі молодіжного дому. Фото: Східний Варіант

Перший напрям — це підсилення української молоді, її бажання брати участь в демократичних процесах. Наприклад, в межах цього напряму є «Школа Діалогу» — дводенний інтенсив для тренерів й тренерок. Він пов’язаний із якісною фасилітацією з використанням методу діалогу. Подія була проведена вже 2 рази, а осінню планується третя. 

Тренери та тренерки, яких ми навчаємо, розповідають почуту інформацію у своїх громадах. Важливо, що у рамках цього тренінгу ми переклали посібник “Мистецтво діалогу””, — розповів Андрій.

Данія допомагає молоді зі сходу
Юлі Арнфред Бойєсен та друкований посібник “Мистецтво діалогу”. Фото: Східний Варіант

Другий напрям — це партнерства і культурні обміни. Команда центру фокусується на взаємодії із данською молоддю. Наприклад, поїздка до Молдови. 

Третій напрям — це підтримка регіональних молодіжних спільнот. Наприклад, подія “Майстерня твого розвитку”. Вона присвячена покращенню навичок молоді, яка бачить себе в громадянському суспільстві.

Данія допомагає молоді зі сходу
Юлі Арнфред Бойєсен та журналістка Східного Варіанта. Фото: Східний Варіант

Четвертий напрям — це адвокація, стратегічний вплив. 

Ми є тим майданчиком, де молодь може говорити про себе.  Користуватися нашим простором. У нас є аплікаційна форма на сайті. Після її заповнення можна провести в Українсько-данському молодіжному домі подію про молодь або для молоді. Ми відкрили цю форму у травні 2023 року й на вересень маємо понад 70 проведених подій”, — заначив Андрій. 

Як Українсько-данський молодіжний дім підтримує Луганську та Донецьку області 

Юлі розповіла, що центру важливо об’єднати Україну разом. 

Це чудово, що ми маємо людей з усіх регонів України! Ми радіємо залученості луганчан та донеччан до наших проєктів! Наші проєкти доступні для всіх. Ми також раді бачити ВПО зі сходу у нашому просторі в Києві”, — поділилась директорка.

Данія допомагає молоді зі сходу
Юлі Арнфред Бойєсен та журналістка Східного Варіанта. Фото: Східний Варіант

Зі слів Юлі, один із важливих фокусів Українсько-данського молодіжного дому  — це робота із регіонами. 

Зараз у нас в пріоритеті ті регіони, які на сході України та найбільш страждають від війни. Запровадили програму “Україна мрій”. Програма із великою освітньою частиною: лекції, тренінги, корисні інструменти. Фокус на тому, як відновити міста, і як у процес відновлення залучити молодь. Після завершення програми учасниці поїдуть на екскурсію в Данію. Ми вже встигли її реалізувати у 4 містах. І наступного року плануємо залучити до участі Донецьку та Луганську області. Хочемо налагодити ефективний діалог із молоддю, яка повернеться в деокуповані міста для відбудови та відновлення”, — розповіла директорка.

Данія допомагає молоді зі сходу
Частина команди Українсько-данського молодіжного дому. Фото: Східний Варіант

Програмний менеджер поділився, що при вході до Українсько-данського молодіжного дому є карта України, де люди позначають їхні міста. І велика частина учасників і учасниць саме зі сходу України. 

Луганчани та Донеччани, які зараз мешкають у Києві, безпосередньо беруть участь в офлайн проєктах. Також у нас є працівники із Донецька”, — зазначив Андрій. 

До яких активностей вже зараз можна долучитися луганчанам та донеччанам? 

До 1 жовтня триває грантова програма Українсько-данського молодіжного дому. Приймаються заявки від організацій та ініціатив, що пов'язані з молоддю та прагнуть отримати підсилення для своїх суспільно важливих проєктів. Весною 2024 року буде ще один набір грантових заявок. 

Осінню 2023 року буде проходити дводенний інтенсив для тренерів «Школа Діалогу». Щоб не пропустити анонс, радимо підписатися на соціальні мережі Українсько-данського молодіжного дому.

Заповнивши форму на сайті можна безоплатно отримати друковану або онлайн версію посібника “Мистецтво діалогу”. 

За наявності креативних ідей для подій у Києві, можна заповнити форму на сайті та провести офлайн захід за адресою: вул. Володимирська 5-Б.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
02 Липня Вівторок
19:16

Обстріл Селидового: у ДонОВА повідомили про наслідки

19:04

Сирський тиждень працював у військових бригадах на східному фронті: що відомо

18:53

Працівники Донецькоблгазу у Краматорську склали 2 акти щодо несанкціонованого споживання газу

18:48

На Донеччині унаслідок обстрілу рф було знеструмлено шахту: під землею знаходилося 50 гірників

18:27

Зеленський доручив міністру оборони України отримати конкретні дати постачання додаткових систем "Patriot" в Україну

18:12

Остін анонсував новий оборонний пакет від США на $2,3 мільярда

17:39

Лиманський, Торецький, Покровський: у Генштабі розповіли про ситуацію на напрямках

17:35

Міністерка економіки України відвідала Донеччину (фото)

17:33

70 вимушених переселенців з Луганщини майже місяць відпочиватимуть в Іспанії

17:25

Сирський нагородив прикордонників, які захищають Бахмутський і Харківський напрямки

17:18

Україна отримала понад 5,8 тисячі сонячних панелей для лікарень

16:58

У "Святих горах" на Донеччині виявили гранатометний постріл ВОГ-25 (відео)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: