UA
RU UA
17 Липня 2024, 07:40
Десять років брехні: як росіяни створювали фейки про збиття Boeing 777 біля Донецька
Антифейк

Десять років брехні: як росіяни створювали фейки про збиття Boeing 777 біля Донецька

17 липня 2014 року проросійські бойовики збили пасажирський літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines, який виконував рейс MH17. Усі пасажири, пасажирки, члени та членкині екіпажу загинули — 298 людей. За кількістю жертв катастрофа стала найбільшою в історії України та однією з найбільших у світі.

Міжнародне розслідування показало, що літак збили зенітно-ракетним комплексом «Бук» російського виробництва, який належав 53-й зенітній ракетній бригаді з Курська. Але росія почала брехати про свою невинність та звинувачувати українських військових у збитті літака. Про це далі в матеріалі

Збили пасажирський літак зі ЗРК «Бук»

У середині липня 2014 року, коли на сході України вже точилися складні бої між українською армією та російськими бойовиками, увесь світ сколихнула новина про збиття пасажирського літака. Boeing 777 компанії Malaysia Airlines виконував рейс MH17 з Нідерландів до Малайзії. На борту було 283 пасажири й пасажирки, та ще 15 членів і членкинь екіпажу. Усі загинули.

Boeing777 Донецьк
Місце катастрофи Boeing 777, 2014 рік. Фото: АР

Це було не перше збиття літака проросійськими терористами. 2 травня того ж року бойовики збили два військових гелікоптери Мі-24 Збройних сил України. Тоді українська влада повідомила про застосування переносних зенітно-ракетних комплексів терористами.

Вночі 14 червня 2014 року терористи збили український військово-транспортний літак Іл-76 неподалік Луганська. На борту було 40 десантників 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. Усі вони загинули.

14 липня 2014 року російські бойовики збили військово-транспортний літак ЗСУ Ан-26. На борту перебувало 8 членів екіпажу. Їхнім завданням було доставити провізію для українських блокпостів. 6 військових встигли евакуюватися з парашутами, 2 пілотів загинули, однак встигли відвести літак від населеного пункту.

На початку липня того ж року Україна закрила повітряний простір у зоні проведення Антитерористичної операції для цивільних літаків. Однак це не завадило російським терористам збити пасажирський літак.

Boeing 777 рейсу MH17 вилетів з Амстердама о 13:30 та прямував до міжнародного аеропорту «Куала-Лумпур» у Малайзії. Звʼязок із літаком перервався близько 16 години. Рештки літака впали поблизу міста Торез Донецької області.

Зізналися, що збили, але потім передумали

Майже одразу бойовики «днр» визнали, що збили літак, вважаючи, що він належить Збройним силам України. У соціальних мережах терористи викладали відео збитого літака та називали його «хунтівським».

Про збиття писав і російський полковник Ігор Гіркін. Він вихвалявся, що вони знищили український літак Ан-26, який «валяється десь за шахтою «Прогрес»».

Boeing777 Донецьк
Ігор Гіркін писав про збитий літак в одній з соціальних мереж

Коли стало відомо, що це міжнародний пасажирський авіалайнер, терористи почали відмовлятися від своїх слів та видаляти докази. Тодішній голова Донецької ОДА Сергій Тарута повідомляв, що сепаратисти заважають прибуттю на місце події рятувальників та правоохоронців. Після цього вони не пускали нідерландських експертів до місця падіння, заважаючи міжнародному розслідуванню. Через це розгляд справи про збиття літака розтягнувся на довгі роки.

Ввечері 17 липня Служба безпеки України оприлюднила переговори терористів, у яких один із них повідомляє про збитий на сході України літак, який виявився цивільним. У переговорах о 16:33 бойовик із позивним «Майор» повідомляє іншому бойовику з позивним «Грек» про збитий літак. О 17:42 він підтверджує, що збитий літак був цивільним.

Boeing777 Донецьк
На місці катастрофи, 2014 рік. Фото одного з сепаратистських фотографів

Тоді ж російські ЗМІ почали розповсюджувати новину про те, що бойовики так званої «днр» збили літак Ан-26 ЗСУ. Щоправда, через деякий час пропагандисти й брехуни почали змінювати та видаляти новини з телевізійними сюжетами, щоби приховати докази свого злочину.

Майже одразу українська влада повідомила, що збиття пасажирського літака могло бути зі ЗРК «Бук». Але остаточної версії довелося чекати до 2022 року.

Міжнародне розслідування та обвинувачення росії

Одразу ж після збиття пасажирського літака почали працювати міжнародні експерти для встановлення реальних причин його падіння. Восени 2014 року Федеральна розвідувальна служба Німеччини дійшла висновку, що Боїнг збили сепаратисти. Трохи пізніше експерти з Варшави, Лондона й Мюнхена дослідили уламки збитого літака і знайшли осколки ракети зенітно-ракетного комплексу «Бук». На записах переговорів між сепаратистами, які опублікувало СБУ у 2015 році, було впізнано російського офіцера військової розвідки ГРУ Сергія Петровського. Повідомлялося, що саме він організував транспортування ракетної системи «Бук» до Донецька, а звідти — далі в зону бойових дій.

Boeing777 Донецьк
Експерти по шматочках збирали Боїнг. Джерело: bbc.com

У 2019 році прокуратура Нідерландів на основі розслідування висунула звинувачення чотирьом підозрюваним: Ігорю Гіркіну, Сергію Дубинському, Олегу Пулатову й Леоніду Харченку. Того ж року українські спецслужби внаслідок операції на території так званої «днр» затримали колишнього «командира ППО» окупованого Сніжного Володимира Цемаха, якого пізніше Нідерланди перекваліфікували зі свідка в підозрюваного.

У червні 2022 року Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) схвалила резолюцію, у якій визнала, що малайзійський Boeing 777 рейсу MH17 у 2014 році збили російською ракетою. Тоді ж була схвалена ще одна резолюція, у якій повідомила, що «вражена дезінформацією, яку поширюють російські органи щодо збиття літака».

Boeing777 Донецьк
Уламки ракети, яка збила літак. Джерело: ЕРА

У листопаді того ж року Нідерландський суд підтвердив, що MH17 був збитий ракетою російського виробництва. А саме ракетою ЗРК «Бук», що належить 53-й зенітній ракетній бригаді Збройних сил росії, яка базується під Курськом. Напередодні трагедії ЗРК перевезений на тимчасово окуповані території Донеччини через кордон із росією, а найближчої ночі після збиття літака повернутий назад до росії. Підозрювані в справі Ігор Гіркін, Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко заочно були засуджені на довічне ув’язнення за вбивство та спричинення авіакатастрофи.

Історія зі збиттям Боїнга — це приклад не лише нелюдської жорстокості російських бойовиків, а й суцільної брехні, яку вони розповсюджують задля свого вигородження. І досі росія не визнає свою причетність до збиття пасажирського літака. Але світ уже знає правду.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
17 Липня Середа
08:06

Сили оборони ліквідували ще 1110 російських окупантів за добу

07:40

Антифейк Десять років брехні: як росіяни створювали фейки про збиття Boeing 777 біля Донецька

Десять років брехні: як росіяни створювали фейки про збиття Boeing 777 біля Донецька
16 Липня Вівторок
23:30

За сьогодні росіяни 19 разів намагались прорвати оборону на Покровському напрямку, — Генштаб

22:59

Маріупольці можуть подати заявки на відпочинок в "Артеку"

22:56

Бахмутський центр професійно-технічної освіти долучився до благодійного ярмарку на підтримку Охматдиту (фото)

22:51

У межах чеської ініціативи до України надійшли перші 50 тисяч снарядів, які вже на фронті

22:34

Шмигаль подякував Верховній Раді за оперативне ухвалення законопроєктів, які пришвидшать децентралізацію енергетики в Україні

22:28

Що відбувається Хоч з документами, хоч без: як загарбники "націоналізують" майно українців на окупованій Луганщині

Хоч з документами, хоч без: як загарбники "націоналізують" майно українців на окупованій Луганщині
22:00

Україна та Чехія підписали Меморандум про співпрацю у сфері енергобезпеки, розвитку ВДЕ та розподіленої генерації

21:59

Мобілізація У Генштабі ЗСУ розповіли, який порядок оскарження штрафів у суді за порушення оновлення даних військовозобов'язаним українцям (відео)

21:58

Окупанти продовжують руйнувати маріупольський парк "Веселка": демонтували дитячий майданчик (відео)

21:25

У прокуратурі розповіли про поранених після ворожого ракетного удару по Покровську (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: