Без права голосу. Чому на Донбасі не буде місцевих виборів навесні?

Коли ж зможуть провести місцеві вибори на прифронтовому Донбасі та що думають місцеві жителі й експерти — читайте в нашому матеріалі

ЦВК порушила питання проведення перших виборів в 18 громадах Донбасу.

Луганська і Донецька обласна ВЦА відповіли — це небезпечно. «Східний варіант» розібрався, що відбувається.

Наша пісня гарна й нова

На початку січня ЦВК знову звернулася до обласних ВЦА, щоб дізнатися: чи безпечно проводити вибори 28 березня? Глави адміністрацій порадилися з керівництвом ООС, обласних управлінь поліції та СБУ і відповіли: неможливо забезпечити належну безпеку громадян і уникнути терористичної загрози.

«Ми готові провести вибори коли завгодно, як тільки більш-менш стабілізується ситуація. На жаль, російсько-окупаційні війська зараз тільки нарощують агресію. Якщо я кілька місяців поспіль отримував зведення з “нулями”, зараз, на жаль, ні. У нас, на жаль, є загиблі, поранені, обстріли почалися частіше», — розповів журналістам голова Луганської обласної ВЦА Сергій Гайдай.

Фото: ЛугОДА

У Центрвиборчкомі ж наголошують — у них немає інструментів, щоб самим перевірити обставини в регіонах. Тому спираються на дані ВЦА.

«Повністю погоджуся з логікою дій ЦВК, тому що вона не може володіти об'єктивною інформацією про безпечність. Така інформація є у військово-цивільних адміністрацій, тому, природно, що ЦВК до них звертається. З іншого боку, у 2020 році ми не побачили логічної та зрозумілої позиції представників військово-цивільних адміністрацій, які рекомендували не проводити вибори. Називали різні причини аж до стану доріг. Складається враження, що окремі рішення можуть мати політичну складову», — вважає голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

А як же децентралізація?

Там, де не буде виборів, тепер можна створити між військово-цивільні адміністрації ОТГ. Такі зміни в законодавстві вже набрали чинності.

ВЦА створюються тимчасово, вважає виконавча директорка Луганського регіонального відділення Асоціації міст України Наталія Бойко. До виборів, до яких потрібно підготуватися.

«Можливо, в об'єднаних громадах ВЦА, де рішення приймає голова, зможуть швидше створити всю структуру. Об'єднана громада нікуди не пішла. А що зараз відбувається в Кремінській, Біловодській, Новоайдарській громаді? У депутатських корпусах приблизно однакова кількість депутатів від двох політичних партій. Війна між ними призводить до дестабілізації роботи органів місцевого самоврядування. У Марківці взагалі місцева комісія не могла оголосити голову. Це затягує прийняття рішень.

Якщо на півночі Луганської області це допустимо, там може проходити переговорний процес, то на лінії розмежування таке неприпустимо. Там потрібно швидко формувати структурні підрозділи та передавати їм функції, щоб якісно надавати послуги населенню: те ж водопостачання, теплопостачання. Якщо ми таку модель перенесемо на лінію зіткнення, ви уявляєте, до якого колапсу це призведе?» — каже Наталя Бойко.

Керівниця Луганського регіонального відділення Асоціації міст України Наталія Бойко. Фото з сайту sd.ua, Сашко Сімоненко

Все ж проведення виборів могло б прискорити процес створення ОТГ, вважає депутат Щастинської районної ради Сергій Ткаченко. До слова, в райраді він єдиний депутат з міста Щастя, більшість з Новоайдару. Коли восени вибирали депутатів районної ради, голосувати могли тільки жителі Новоайдару і декількох довколишніх населених пунктів. Вони переважно підтримали місцевих кандидатів.

«Якби у нас пройшли вибори, то адміністративна реформа, перехід на нові міжбюджетні відносини, створення ОТГ проходило б простіше і безболісніше, ніж при ВЦА. Поки чекали закон, зараз тільки починають створювати. Виходить, що не буде перших виборів, а Щастинська ВЦА створить Щастинську ОТГ. Розпустять Петропавловську раду, Передільську раду і Трьохізбенську ВЦА», — говорить Ткаченко.

Як місцевий житель (і ветеран АТО) небезпеки в проведенні виборів не бачить.

«Скільки я знаю людей, які живуть тут, в Щастя, ще жоден не сказав, що тут небезпечно. Люди ходять на роботу, водять дітей в дитячі садки, в школи. Сходили б ще й на вибори — в чому небезпека? Люди хочуть виборів, у нас їх не було давно. У 2019 всі вибори проводились і ніхто про небезпеку не говорив», — додає депутат.

Думки розділилися: що думають місцеві жителі? 

Схожі думки у багатьох жителів інших міст, особливо часто їх можна почути в Сєвєродонецьку.

«У нас були вибори навіть у 2014 році, коли Верховну Раду обирали. Яка небезпека, не смішіть», — відмахується жителька міста Ольга.

Але є й інша точка зору.

«Я вважаю, що вибори нам поки не потрібні. Одні й ті ж депутати при владі по 40 років сидять. Якщо будуть вибори, пенсіонери знову проголосують “за цукор”. А так вже призначили людину і він керує», — вважає мешканець Сєвєродонецька Дмитро.

У Лисичанську ж ситуація дещо інша. Люди чекали від ВЦА розв'язання основних проблем, особливо з водопостачанням.

«Чи потрібні вибори — я навіть не знаю. У нас депутати вічно сварилися, по телевізору показували, як Шилін на всіх кричав. Але не можу сказати, що краще стали жити при новій владі (мається на увазі ВЦА — прим. автора)», — говорить Ірина.

Хочеться відзначити й один з коментарів з мережі:

Скриншот из Facebook

На початку серпня ЦВК буде знову звертатися до обласних військово-цивільних адміністрацій з приводу безпеки. Можливо, місцеві вибори все ж відбудуться, але вже восени 2021 року.

Последние новости

  • Війна з РФ

Викрадені долі: як та чому росія депортує дітей Донеччини та Луганщини

Тему дітей завжди використовували як частину російської пропаганди. Однією з так званих «причин» повномасштабного вторгнення… Read More

1 годину назад
  • Суспільство

У пошуках нового дому: історія Луганського обласного краєзнавчого музею

Луганський обласний краєзнавчий музей має сторічну історію. Двічі заклад втрачав усе через війну та релоковувався:… Read More

17 години назад
  • Суспільство

Прифронтові історії. Один день з евакуаційниками "Схід СОС" на Донеччині

З початку повномасштабної війни евакуаційники благодійної організації «Схід СОС» евакуйовують цивільних з прифронтових сіл та… Read More

19 години назад
  • Суспільство

Як отримати українську юридичну допомогу в окупації: поради та важливі контакти

Мешканці тимчасово окупованих територій можуть дистанційно отримати безоплатну юридичну допомогу. Східний Варіант підготував підбірку корисних… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Як знайти тимчасове житло після виїзду з ТОТ: поради та корисні контакти

Після виїзду з окупованих територій для багатьох українців пошук тимчасового житла стає першочерговим завданням. Східний… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Фейки про викрадення дітей: як російська пропаганда бреше про "Білих янголів"

«Білі янголи» — це загони поліцейських, які працюють у прифронтових населених пунктах. Вони їдуть туди,… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.