UA
RU UA
24 Квітня 2024, 18:47
"Не мовчи — полон вбиває!": як Асоціація родин захисників "Азовсталі" стала голосом полонених
Важливо

"Не мовчи — полон вбиває!": як Асоціація родин захисників "Азовсталі" стала голосом полонених

Оборона Маріуполя тривала 86 днів, з яких 82 — у повній блокаді. Останнім українським форпостом у місті був завод “Азовсталь”, де оборону тримали українські захисники. У травні родички захисників Маріуполя об’єднались для того, щоб говорити про звільнення своїх рідних із блокади. Після виходу за наказом із “Азовсталі” захисники Маріуполя потрапили у російський полон. Сьогодні Асоціація родин захисників “Азовсталі” продовжує бути голосом полонених.

Про роботу Асоціації, її вплив та те, як написи на картоні можуть поширювати інформацію про полонених зі Східним Варіантом поділилась Маріанна Хомерікі, співзасновниця Асоціації родин захисників “Азовсталі”.

 “Help Azovstal right now”: перша масштабна акція Асоціації

У травні 2022 року п’ять жінок об’єднались для того, щоб про захисників Маріуполя, які тоді перебували на “Азовсталі”, почув весь світ. Засновницями Асоціації були Катерина Прокопенко, Маріанна Хомерікі, Юлія Федосюк, Ганна Науменко та Ольга Андріанова.

Асоціація родин захисників Азовсталі
Маріанна Хомерікі. Фото: інстаграм-сторінка Асоціації родин захисників “Азовсталі”

Перша масштабна акція, через яку про захисників Маріуполя почула вся Європа, відбулась на пісенному конкурсі Євробачення. Тоді засновниці Асоціації звернулись до Суспільного та продюсерів гурту Калуш, які тоді виступали від України, щоб ті заявили про Маріуполь та його захисників зі сцени найбільшого пісенного конкурсу Європи. Так зі сцени прозвучала фраза “Help Ukraine, Mariupol. Help Azovstal right now!”.

“Тоді гурт попросив про допомогу Маріуполю. Буквально через пару днів оголосили, що гарнізон Маріуполь виходить з оточення за наказом у полон. Ми не можемо сказати, що так сталося завдяки нам. Але завдяки цьому вигуку, який був на конкурсі, світ дізнався про те, що нас в Україні сталася така катастрофа, стався Маріуполь, [росіяни-ред.] окупували й знищили місто. Тоді “Маріуполь”  дуже виріс у пошукових запитах в Гуглі. Це був таки потужний крок для допомоги і підтримки хлопців”, — розповідає співзасновниці Асоціація родин захисників “Азовсталі” Маріанна Хомерікі.

Асоціація родин захисників Азовсталі
Фото: Daniele Venturelli/WireImage

Після цього почалась активна робота Асоціації. Діяльність організації стартувала 1 червня 2022 року. Спочатку офіційно заснували громадську організацію та фонд, створили сторінки у соціальних мережах. За перші місяці роботи Асоціація почала збирати навколо себе родичів та друзів захисників Маріуполя. Доєднувались не тільки родини військових “Азову”, а також інших підрозділів, які тримали оборону в Маріуполі. Це Національна Гвардія, добровольчий підрозділ “Ведмеді”, Державна прикордонна служба, морська піхота та інші.

Як Асоціація привертає увагу до питання повернення захисників Маріуполя з полону? 

Із перших днів роботи Асоціація активно комунікує про повернення захисників Маріуполя з полону. Для цього використовує соціальні мережі, які активно розвиваються. Маріанна Хомерікі каже, що така активність на сторінках відбувається не тільки завдяки роботі Асоціації, а і завдяки людям, які не можуть залишатись осторонь.

Асоціація родин захисників Азовсталі
Фото: Східний Варіант

“Нас дуже активно підтримують люди. Хтось створює благодійні худі на підтримку Асоціації, хтось розмалював машину написами “За свободу полонених”, хтось розклеює наліпки по місту, щоб люди бачили, що можна прийти на акцію. Були жінки, які вишили малюнки з написом “Свободу військовополоненим”. Це активності, які придумали не ми, а люди, які хочуть підтримати нас. Зараз є люди, які побачили, що на наші акції часто приходять із собаками, і вони придумали одяг для них із написами на підтримку військовополонених. А кошти з продажу передаватимуть на потреби родин полонених і загиблих захисників Маріуполя через наш фонд”, — ділиться Маріанна Хомерікі.

Асоціація родин захисників Азовсталі
Фото: Громадське радіо

Щодо великих комунікаційних кампаній, то спільно з креативним агентством Banda agency Асоціація випустила відео до зимових свят. На ньому зображена новорічна ялинка на фоні Кремля, з якої осипаються колючки й в каркасі ялинки зображені фігури українських захисників у полоні. Це відео набрало багато переглядів та репостів, переглянути його можна у закріпленому дописі на інстаграм-сторінці Асоціації родин захисників “Азовсталі”.

Асоціація родин захисників Азовсталі
Фото надала Маріанна Хомерікі

“Такою графічною історією ми хотіли привернути увагу світу до того, що у росії зовсім інше обличчя. З однієї сторони вони святкують Новий рік, все ніби гарно, а з іншої — вони катують та вбивають полонених, тримають їх у пекельних умовах”, — розповідає співзасновниця Асоціації.

Асоціація родин захисників Азовсталі
Фото: Східний Варіант

Іншою масштабною активністю є акції з картонками. Все почалось із фотосесії родин військовополонених навпроти ЦУМу з картонками. На них були написи про повернення захисників Маріуполя додому: “Я чекаю сина”, “Чекаю брата” і тд. Ці фото завірусились в соцмережах. Тоді Асоціація подумала про те, що можливо з картонками стоятимуть не тільки родичі та друзі військовополонених, а і небайдужі люди, які стануть поруч. Ця ідея з’явилась у листопаді минулого року і тільки у Києві пройшло вже майже 20 таких акцій. Вони проводяться і в інших містах, а також закордоном.

Асоціація родин захисників Азовсталі
Фото: Східний Варіант

“Це стало такою вірусною кампанією, що навіть поза акціями люди фотографуються з цими картонками і поширюють це в соцмережах. Ми отримали дуже багато фотографій із цієї ініціативи не тільки по Україні, а й з-за кордону. Були фотографії з близько 20-ти країн світу. До акції долучилась також діаспора і так створилося певне коло контактів. Ми можемо у певній країні звернутися до організаторів чи до  громадських організацій, щоб вони вийшли на підтримку, наприклад, в якусь дуже важливу дату, коли треба зробити певні акценти”, — каже Маріанна Хомерікі.

Асоціація родин захисників Азовсталі
Фото: Східний Варіант

Така інформаційна кампанія є важливою в комунікації про війну в Україні. Світові потрібно постійно нагадувати про те, що в полоні досі залишається багато українських військовополонених, яких росія тримає в жахливих умовах.

“Маріуполь тримався 86 днів не просто так, а тому, що вони [захисники Маріуполя-ред.] трималися понад свої сили та можливості. Минуло вже два роки з початку великої війни, сталось багато подій. В нас щось відбувається, ми живемо своє життя, а для тих людей час зупинився. Вони існують в тюрмах, їх ні за що судять, у них немає належного харчування і медичної допомоги. І про це важливо нагадувати”, — наголошує Маріанна Хомерікі.

Асоціація родин захисників Азовсталі
Фото: Східний Варіант

Проведення акцій з картонками важливе також для родин військовополонених. Маріанна каже, що “час йде, їм дуже важко. Вони не знають коли це закінчиться і коли буде наступний обмін. Вони не мають жодної інформації про рідних, бо офіційне листування неможливе. Хоча вони військовополонені і могли б спілкуватися через посередництво Міжнародного комітету Червоного Хреста. Але цього не відбувається. Для них важливо розуміти, що вони не самі на шляху цієї боротьби”.

Акції на підтримку військовополонених проходять в багатьох містах. Здебільшого вони відбуваються у суботу та неділю. Проведення акції обов’язково потрібно узгодити з місцевою військовою адміністрацією та поліцією. Ви можете організувати акцію у своєму місті, зробивши всю роботу з документами. Маріанна Хомерікі каже, що після цього місто додадуть до анонсу проведення акцій і розмістять відповідний допис у соцмережах.

Асоціація родин захисників Азовсталі
Фото: Східний Варіант

З часом до акцій почало долучатись все більше і більше людей, в тому числі і медійних. Маріанна каже, що людям важливо бути долученими до цієї історії й бути голосом військовополонених. 

Комунікація із державою

Певні ініціативи Асоціація родин захисників “Азовсталі” погоджує із Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими. Як от акції із картонками чи міжнародні поїздки.

Асоціація родин захисників Азовсталі
Фото: Східний Варіант

“Ми все намагаємось погоджувати тому, що розуміємо, що є дуже маленька кількість людей, долучена до переговорного процесу і вони знають про деякі речі більше, ніж цивільні. Масштабні ініціативи важливо погоджувати, щоб розуміти, чи в правильному напрямку ми рухаємось. Для нас головним є не цей шлях, а мета — звільнення військовополонених”, — каже Маріанна Хомерікі.


Представники Координаційного штабу з питань поводження з полоненими також відвідують акції на підтримку військовополонених Маріупольського гарнізону.

“Координаційний штаб разом з громадськими організаціями, що об’єднують рідних полонених та зниклих безвісти Захисників, докладають максимум зусиль аби повернути з російської неволі всіх військовополонених та цивільних українців”, — пише на сайті Координаційного штабу з питань поводження з полоненими.

“Нарешті Ти Вдома”

​​Бокс “Нарешті Ти Вдома” є проєктом безкоштовної персональної гуманітарної допомоги у вигляді набору необхідних речей для визволених захисників “Азовсталі”. 

​Його мета — забезпечення першочергових потреби людини, яка повернулася з полону, аби продемонструвати турботу й дбайливе ставлення українців до кожного бійця та зменшити рівень його стресу.

Асоціація родин захисників Азовсталі
Герої «Азовсталі» з Державної прикордонної служби України, звільнені з полону, отримали бокси «Нарешті ти вдома». Фото: фейсбук-сторінка Асоціації родин захисників “Азовсталі”

Ідея створення такого боксу виникла після проведення першого обміну полонених у червні 2022 року. На ньому були присутні дівчата з Асоціації, і вони побачили, що після повернення додому у захисників Маріуполя не було базового набору речей: зубної щітки, пасти, гелю для душу, білизни тощо. Тоді Асоціація з волонтерами почала збирати такі речі на перші дні після повернення з полону. Адже після повернення люди потрапляють в лікарню, переїжджають з одного місця в інше і їм потрібні базові речі для життя. Тоді замислились над тим, щоб зробити такі пакунки постійним проєктом.

Асоціація родин захисників Азовсталі
Скріншот із сайту Асоціації родин захисників “Азовсталі”

“Щоб не зовсім повторюватися вже надалі з офіційними державними органами, які також видають елементарні речі типу серветок, зубної щітки, пасти, гелю для душу, бритви, ми зробили від свого фонду спортивні костюми гарної якості з написом “Азовсталь”. Такі речі вирішили додавати, щоб залишалися на згадку, що вони повернулися з полону і отримали таку гарну кофту. Наприклад, бійцям “Азову” пошили спеціально спортивні костюми. Такі, які були у них до повномасштабної війни і які вони носили постійно. Такий бокс — це в першу чергу вияв поваги і підтримки”, — розповідає Маріанна Хомерікі, і додає, що  бокси надають захисникам маріупольського гарнізону.

Асоціація родин захисників Азовсталі
Фото надала Маріанна Хомерікі

Зараз зібрано близько півтори тисячі коробок. Деякі ще укомплектовуються. Вони чекають на своїх власників, які повернуться з полону.

Асоціація родин захисників Азовсталі
Фото: Східний Варіант

Слідкувати за діяльністю Асоціації родин захисників “Азовсталі” можна в інстаграмі, фейсбуці, телеграмі та Х (колишній твіттер). Підтримати фонд Асоціації можна за посиланням. 

***

Робота над цим матеріалом стала можливою завдяки проєкту Fight for Facts, що реалізується за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
05 Жовтня Субота
12:36

Сьогодні росія обстріляла Краматорськ: попередньо без постраждалих

12:25

Готуємося до "Рамштайну" 12 жовтня, — Зеленський (відео)

12:01

Майже 220 мільйонів гривень отримають мешканці Краматорська за програмою єВідновлення

11:42

Більше 10 га території Донеччини обстежили піротехніки ДСНС минулої доби

11:27

Окуповане Привілля на Луганщині вже понад два роки залишається без комунікацій

11:04

По Донеччині росіяни за добу здійснили 2602 обстріли

10:41

За добу росіяни 17 разів обстріляли населені пункти Донеччини

10:28

Минулої доби Покровськ перебував під атакою дронів

10:18

В окупованому Маріуполі росіяни створили новий "вуз", — Спротив

09:49

В окупованому Старобільську росіяни продовжують так звану "націоналізацію" нерухомості

09:25

На Луганщині штурмові дії минулої доби росіяни проводили поблизу 4 населених пунктів

09:11

Маріупольський міський центр зайнятості запрошує на консультації ВПО у Києві

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: