Втратили все через війну, але знайшли сили відродитися. Історія творців 3D-принтерів з Краматорська

Виробництво 3D-принтерів, інноваційні проєкти у сфері робототехніки та 3D друку, STEM-лабораторії для шкіл, розробка електромеханічних протезів. Це лише частина того, чим займалася краматорська компанія 3D.Farm до широкомасштабного вторгнення росії в Україну. Як підприємство пережило початок війни й чим зараз займаються його співробітники — дізнався “Східний варіант”.

Унікальні розробки та STEM освіта

3D.Farm — компанія, яка розпочала свою роботу у 2016 році як стартап. Спеціалізацією стало виробництво цілого ряду 3D-принтерів. Тоді краматорчанин Сергій Гаков, кандидат технічних наук, колишній викладач технічних та комп'ютерних дисциплін з одним зі своїх студентів на власні кошти почали розвивати технології 3D друку з планом у майбутньому поставити це на комерційну основу.

Фото: Сергій Гаков

До 2020 року 3D.Farm стала великим підприємством з виробництва обладнання для 3D друку і всього, що з цим пов'язано. Це був основний напрямок компанії.

Фото: Сергій Гаков

Крім того, з'являлися ідеї для паралельних проєктів. Як, наприклад, розробка протезів, яким немає аналогів в Україні. 

А 2020-го з'явився новий проєкт, у якому підприємство Сергій Гакова за два роки досягло значних успіхів. Це випуск STEM-лабораторій для шкіл.

Наприкінці лютого ми готувалися укласти контракт на встановлення STEM-лабораторій у 15 школах Києва. Це передбачало повне оснащення базовим обладнанням та витратними матеріалами 3D друку, яке можна було б використовувати у навчанні базових дисциплін: хімія, біологія, геометрія, географія. Це 3D-принтери, мікроконтролери, набори робототехніки. Усе нашої розробки”, — розповідає Сергій.

Що таке STEM-лабораторії?

STEM освіта, ще є варіант STEAM, це абревіатура основних дисциплін, які вивчаються в шкільній програмі. Science (наука), Technology (технології), Engineering (інженерія), Art (мистецтво) та Mathematics (математика).  

А STEM (STEAM)-лабораторія — коли основні дисципліни вивчаються за допомогою IT, робототехніки, 3D друку. Коли школярі можуть втілити в моделі предмет вивчення.

Фото: Сергій Гаков

Наприклад, надрукувати на 3D-принтері модель будь-якого органу організму людини в розрізі, якщо це анатомія, і так далі.

Тільки на Донеччині такі лабораторії закупили кілька шкіл з Краматорська, Бахмута, Вугледара. Але на Донеччині географія не обмежувалася.

Фото: Сергій Гаков

“Це був такий унікальний освітній продукт, повністю нами розроблений протягом двох років. За два роки ми співпрацювали із понад ста школами по всій Україні. Одна з ідей цієї лабораторії була, щоб вона, по-перше, була повністю мобільною. По-друге, нею можна було керувати віддалено. Будь-який школяр, сидячи вдома та маючи програмне забезпечення, може на відстані керувати будь-яким обладнанням лабораторії. Це дуже доречно під час пандемії коронавірусу”, — додає Сергій.

Фото: Сергій Гаков

Останні два роки 3D.Farm особливо активно розвивалася не лише у плані досліджень та розробок, а саме як виробництво. Було багато планів на майбутнє. Так було до 24 лютого.

Критичні втрати

Протягом місяця після відкритого військового вторгнення рф в Україну, початку жорстоких боїв у Харківській та Луганській областях 3D.Farm втратили важливу складову виробництва. Через обстріл рашистами компанія безповоротно втратила склад з витратними матеріалами. Під Харковом російська зброя знищила важливі виробничі лінії. У Сєвєродонецьку також було знищено контрактне виробництво одного із компонентів для 3D-принтерів. 

Фото: Сергій Гаков

І виробництво цього всього в Україні ми, швидше за все, вже не відновимо. Усі інвестиції, які ми робили з 2020 до 2022 року, втрачені. Ще у нас був склад у Краматорську. Ми розширювалися, купували нове обладнання для виробництва. Це ми, звісно, ​​все зберегли. Так вийшло, що ми “розклали яйця” по трьох областях. В результаті зберегли лише те, що було на Донеччині”, — розповідає Сергій Гаков.

Фото: Сергій Гаков

Також через війну підприємство втратило всіх замовників. Один замовник навіть загинув на війні, будучи добровольцем.

“Ще ми зараз багато спостерігаємо, як на окупованих територіях рашистами розграбовується обладнання, яке ми продавали. Натрапили на таке відео з Мелітополя. Це був освітній проєкт, принтери встановлювалися у школах, молодіжних центрах. Нині вони розграбовані. Це все було оплачено, але ми все одно переживаємо. Сподіваємось відслідкувати, де воно спливе, аби заблокувати доступ”, — додає Сергій.

Нові плани та колишні розробки

Наразі компанія повернулася до того, чим займалася до 2020 року. Це розробки на майбутнє. Ті проєкти, які не встигали робити, бо працювали як виробництво, наразі знову вийшли на перший план.

Фото: Сергій Гаков

Ось проєкт, над яким ми працювали ще 2017 року. На нас вийшов Вінницький протезно-ортопедичний завод. Через війну, велику кількість поранень у них з'явилося багато роботи. Ми виготовляємо полімерні оболонки для їхніх протезів. Простіше кажучи, протез сам по собі — це механізм, що досить грубо виглядає зовні. Ми робимо йому, якщо так можна сказати, тюнінг. Причому власник протеза може у цьому брати участь. Щодо опрацювання нюансів зовнішнього вигляду цієї оболонки. Тобто виходить індивідуальний дизайн і навіть невелика психологічна реабілітація”, — пояснює Сергій.

Фото Центр розвитку майбутнього

Поки що 3D.Farm це робить у вигляді благодійності. А паралельно ще займається проєктом протеза для руки. Теж 2017 року. Нині в Україні ніхто такого не робить.

Хоча, звичайно, є проблеми з поставками комплектуючих. Те, що раніше приходило протягом тижня, зараз доводиться чекати місяць.

І це з-за кордону, український ринок порожній.

“Зробили як експеримент кілька дронів-камікадзе. Повністю надруковані на принтері. Але цей проєкт поки що зупинився, бо величезні складнощі з постачанням комплектуючих. І, звичайно, це все потребує серйознішого фінансування. З власних коштів зараз багато не профінансуєш. Потрібно платити й зарплати, і решту”, — каже Сергій Гаков.

Фото: Сергій Гаков

Також зараз 3D.Farm опрацьовує європейський ринок. 

У мене дружина та дитина поїхали до Європи, і зараз через дружину ми пробуємо представити нашу продукцію там. Тому що український ринок, я думаю, найближчим часом для нас буде недосяжним. У квітні я відправив зразки нашої продукції до Італії. Вона провела кілька презентацій. Це було дуже цікаво.

Ми, в принципі, й так планували виходити на Європу, але війна все це прискорила”, — підсумовує Сергій Гаков.

На цю мить підприємство виїхало із Краматорська. Співробітники здебільшого роз'їхалися до різних міст. В одному з міст центральної України зібрався лише кістяк, який наполегливо працює над відродженням підприємства. 

З питаннями та партнерськими пропозиціями можна звертатися на сторінку 3D.Farm у фейсбук.

Последние новости

  • Війна з РФ

Позивний "Гаєчка": війна очима військової медикині з Донеччини

35-річна військова медикиня Галина Сєвєріна з позивним «Гаєчка» зустріла 24 лютого 2022 року в Слов’янську.… Read More

3 години назад
  • Спільнота Відновлення
  • Суспільство

"Моє хобі перетворилося у роботу, яку я люблю": як донеччанка створює розписні шовкові вироби в Ірпені

Світлана Рибалко — родом зі Словʼянська. Вже понад 18 років вона створює розмальовані шовкові хустки,… Read More

18 години назад
  • Суспільство

Марина Богун: досьє соціальної підприємниці, співачки та засновниці ГО, яка допомагає жінкам та дітям з Луганщини

Марина Богун — соціальна підприємниця, волонтерка, громадська діячка з Луганщини. Крім цього — експертка з… Read More

20 години назад
  • Війна з РФ

"Тримаюсь тільки надією, що син повернеться й обійме мене": у Києві відбувся масштабний мітинг на честь полонених захисників України

Учора в Києві відбувся масштабний мітинг рідних полонених українців та небайдужих громадян. Для того, аби… Read More

20 години назад
  • Суспільство

"Пліч-о-пліч": як у столиці працює Центр підтримки ВПО Волноваського району

Яку допомогу переселенці з Волноваського району отримують у Центрі підтримки ВПО «Пліч-о-пліч»? У яких містах… Read More

22 години назад
  • Суспільство

Ольга Семибратова: досьє волонтерки з Донеччини та засновниці БФ "Сила Жінки"

Ольга Семибратова — волонтерка з Красногорівки, Донецької області. З перших днів повномасштабного вторгнення її чоловік… Read More

1 день назад

This website uses cookies.