UA
RU UA
13 Червня 2024, 07:40
10 років тому Маріуполь уперше звільнили від російських військ. Як це було
Історія

10 років тому Маріуполь уперше звільнили від російських військ. Як це було

13 червня 2014 року українські захисники звільнили Маріуполь від терористичних сил «днр». Після двомісячної окупації над міською радою знову замайорів синьо-жовтий прапор. Сьогодні разом згадуємо, як це було.

Навесні 2014 року терористичні угрупування за підтримки російських спецслужб почали захоплювати адміністративні будівлі в містах Донеччини та Луганщини, фактично беручи їх під свій контроль. У квітні розпочалася Антитерористична операція, направлена на звільнення українських міст від бойовиків на сході України. 4 червня під український контроль повернули Лиман, а невдовзі почалася операція звільнення Маріуполя.

Усе почалося вранці та завершилося за кілька годин

Два місяці Маріуполь фактично перебував під контролем проросійських терористів так званої «днр». Перше захоплення міської ради відбулося 13 квітня 2014 року, коли натовп неопізнаних чоловіків у балаклавах увірвався до адміністративної будівлі. Довкола вони збудували барикади, вивісили прапори «днр» та виступали за «федералізацію України».

Маріуполь 10 років
Захоплення міськради у Маріуполі. Фото: 0629

Протягом наступних місяців міськрада декілька разів переходила з рук до рук. У ніч на 24 квітня українські активісти звільнили будівлю від бойовиків. Але співробітники міліції не затримали загарбників, тому ті знову повернулися до міськради та й далі її утримували.

У Маріуполі час-від-часу проходили зіткнення та перестрілки. 11 травня в Маріуполі загарбниками був проведений так званий референдум «за проголошення днр».

У середині травня міністр МВС Арсен Аваков проводив зустріч із тодішнім головою Донецької ОДА Сергієм Тарутою та його першим заступником Андрієм Ніколаєнком. Був присутній і радник міністра МВС Антон Геращенко. Вони обговорювали, як звільнити Маріуполь від терористів за умов відсутності боєздатних підрозділів. І зрозуміли, що це поки неможливо. Тому прийняли рішення доукомплектувати та доозброїти щойно створений добровольчий батальйон міліції «Азов».

«Було зроблено ставку не на тих, хто роки та десятиліття служив у кадрових частинах ЗСУ чи Внутрішніх військ, а на тих, хто мав вдосталь сили духу та бажання захистити Україну від терористів. На тих, хто не був пов’язаний по руках та ногах забобонами та посадовими інструкціями та був готовий відкривати вогонь по ворогах України, перш ніж вони вистрілять у тебе. На тих, хто отримав до рук зброю за 10 днів до того, коли 5 травня Олександр Турчинов та Арсен Аваков дали наказ сформувати та озброїти батальйон «Азов»…» — розповідав про тодішню ситуацію Антон Геращенко.

Спочатку звільнення міста планували на 23 травня. Пізніше дату перенесли, щоб краще підготувати бійців «Азову» та мінімізувати втрати. Новоутворений батальйон готувався та доформовувався в Бердянську. Остаточною датою обрали 13 червня. «Азовці» підготували кілька бронемашин та посадили на одну з них ЗУ 23/2, яка мала б стати основною міццю вогневого удару.

Маріуполь 10 років _05
13 червня 2014 року у Маріуполі. Фото: armyinform.com.ua

Хоч ключові обʼєкти в Маріуполі були під контролем терористів, українські військові утримували Маріупольський аеропорт та позиції поруч. Спецоперація звільнення була проведена вранці 13 червня. У ній брали участь 150 бійців спецбатальйону «Азов», 2 роти спецбатальйону «Дніпро», 2 роти Національної гвардії та спецпідрозділ МВС. Блок-пости на в’їздах до міста контролювали військовослужбовці ЗСУ, долучились також члени «Правого сектору» та місцеві активісти. Ним протистояло від 60 до 80 терористів.

Маріуполь 10 років
13 червня 2014 року у Маріуполі. Фото: REUTERS

Штурм опорних пунктів терористів розпочали близько 5 години ранку. Задачею «азовців» було взяти штаб-квартиру бойовиків. Дуже швидко, як розповідав Антон Геращенко, терористи зрозуміли, що «їхній час скінчився», тому почали ховатися. Батальйон «Азов» проводив операцію зачистки, якою керував Андрій Білецький.

Маріуполь 10 років
Фото: REUTERS

У той день 5 терористів було вбито на місці, поранено до 17 осіб. Була знищена їхня бронетехніка. 4 бійці «Азова» отримали незначні поранення, один боєць був тяжко поранений та направлений до лікарні. З цивільних мешканців ніхто не постраждав.

Хто ці терористи

Терорист Андрій Борисов із позивним «Чечен» був так званим комендантом так званої «днр» у Маріуполі. У 2014 році він був на проросійських мітингах у Донецьку, після чого оголосив себе «комендантом днр у Маріуполі». На жаль, «Чечен» отримав заздалегідь інформацію про штурм українських захисників та залишив Маріуполь. Затримати його не вдалося.

Маріуполь 10 років
«Чечен». Джерело: 0629

Інформація про подальшу долю «Чечена» різниться. У 2014 році повідомлялося, що його начебто ліквідували. У 2016 році були новини про те, що Андрій Борисов, який змінив позивний на «Чех», очолив полк «Бастіон» у так званій «днр».

Проросійські бойовики у 2014 році зрозуміли, що просто так захопити українські міста вони не зможуть, і що українці можуть чинити опір. Тому через 8 років російська армія ще раз штурмуватиме Маріуполь, щоб захопити його. На цей раз вони знищать майже все місто та вб’ють десятки тисяч невинних людей.

І хоча зараз Маріуполь тимчасово окупований ворогом, проте ми віримо в його друге звільнення від російських загарбників. Головне — допомагати українській армії, щоб разом наближати цей день.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
13 Червня Четвер
13:29

На Покровському напрямку ворог намагається використовувати перевагу в живій силі для вклинення у порядки Сил оборони, — речник НГУ

13:11

Укрзалізниця і рух "Жовта стрічка" запустили потяг через Донеччину, який нагадує про спротив українців в тимчасовій окупації (фото)

Укрзалізниця і рух "Жовта стрічка" запустили потяг через Донеччину, який нагадує про спротив українців в тимчасовій окупації (фото)
12:49

Для ведення розвідки боєм росіяни частіше використовують мотоцикли, — 3 ОШБр

11:59

У ДТЕК розповіли про стабілізаційні відключення електроенергії на Донеччині 13 червня

11:38

Противник три дні поспіль безперервно штурмував Часів Яр, — військовий 41 ОМбр

11:35

Найбільша кількість боєзіткнень від початку доби відбулась на Курахівському напрямку

11:23

Лисичанськ, Рубіжне і Сєвєродонецьк окупанти не включили до "плану підготовки до опалювального сезону"

10:59

Через негоду на Донеччині було знеструмлено населені пункти

10:39

Між Сєвєродонецьком та Луганськом загарбники зупиняють автівки та автобуси та видають "повістки" чоловікам

10:28

Щонайменше 22 тисячі загиблих: росіяни використовували під час окупації Маріуполя голод, — Андрющенко

10:17

Українські військові вперше за час протистояння з рф уразили ворожу цифрову радіорелейну станцію Р-416ГМ (відео)

09:59

Евакуація З Донеччини евакуювали ще 23 дитини

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: