UA
RU UA
21 Червня 2024, 22:33
10074
"Дякую, що почули мене": з якими питаннями українці та українки з ТОТ звертаються на гарячу лінію Східного Варіанта
Історія

"Дякую, що почули мене": з якими питаннями українці та українки з ТОТ звертаються на гарячу лінію Східного Варіанта

У лютому онлайн-медіа Східний Варіант запустило гарячу лінію “HelpPrint”. За період роботи ініціативи команда опрацювала вже 100 звернень, зокрема від українців з тимчасово окупованих територій України. На гарячу лінію звертаються за актуальною інформацією щодо пенсій, виїзду з ТОТ, українців в окупації також хвилює тема примусової паспортизації.

А ще жителям та жителькам тимчасово окупованих територій необхідна проста людська підтримка від тих, хто готовий вислухати й зарадити теплим словом. Одна з таких українок звернулася у “HelpPrint”.

Пенсійні питання на ТОТ

Героїня цієї історії — пані Людмила (ім'я змінено з міркувань безпеки — ред.), звернулася взимку у чат-бот гарячої лінії, аби дізнатися, чи збережеться її українська пенсія до деокупації її міста у Запорізькій області:

“Скажіть, чи дійсно мої гроші не зникнуть, поки ми дочекаємось звільнення? Родич звертався до банку стосовно мого питання ще торік. Йому відповіли, що пенсійні гроші будуть накопичуватись. Я трохи заспокоїлась. Одній мені складно розібратися в цій темі, а надійної людини, яка підкаже і не напише на мене донос за українську позицію, поряд немає. От весь час чекаю, що по мене прийдуть і заарештують”.

Команда Східного Варіанта вирішила розібрати детально це питання з експертами, тому після роз’яснення і написання матеріалу про українську пенсію в умовах російської окупації, ми повернулись до запитувачки з поясненням. 

Пані Людмила зізналась, що їй важко було здолати таку велику кількість інформації, і також поділилась з нами, наскільки складно самій розбирати всі ці теми онлайн.

історія гаряча лінія Східного Варіанта
Ілюстративне фото. Джерело: iTech

“Я тільки нещодавно перейшла з кнопкового телефону, тому тільки вчусь розбиратися у цифрових нюансах. Skype у мене не працює, та я ним і користуватись не вмію. Зрозумійте, мені дійсно важко засвоїти всі ці складнощі зв'язку! Viber дуже довго завантажується, WhatsApp взагалі не використовую, бо там потрібен якийсь пароль, код, акаунт. А ще у нас доволі часто зникає інтернет, тоді взагалі кепсько, бо мобільний інтернет єдине джерело інформації для мене”, — поділилась у чат-боті пані Людмила.

У процесі спілкування ми вкотре переконались, що важливо створювати дбайливий простір для людей, яким потрібно висловитись. Тож після першого щемливого спілкування ми знову повернулись до українки та дізналися про її справи. 

“Новин в мене небагато. Я досі виходжу з квартири лише купити продукти та оплатити комуналку. Читаю в оголошеннях, що місцева влада змушує всіх пройти реєстрацію нерухомого майна. Те, що наша Україна видала документи на володіння квартир і дач, — не рахується. Я дуже боюсь, що буде як на Донеччині, де в українців окупанти арештовують та забирають житло”, — розповіла жінка.

окупанти
Ілюстративне фото. Джерело: Портал Акцент

Пані Людмила пожалілась, що росіяни продовжують на тимчасово окупованій території Запорізької області заселяти порожні квартири, заїжджаючи у них зі своїми родинами. Можуть також, як і на окупованій частині Донеччини та Луганщини, виставляти житло наших людей на продаж, додала українка.

“Не втрачати віри”

Пані Людмила розповіла, що влітку особливо сумує за дачею, біля якої вже немає Каховського моря.

“Сумую за своєю дачею. За два з половиною роки я не скуштувала ані ягідки зі своєї дачі. Може, посохло все, або хтось живе там. Лячно й перевіряти”, — поділилась своїми думками пані Людмила. 

Жінка намагається не втрачати віри та розповідає про те, що тримає її:

“Читаю гумористичні дописи, жваво цікавлюсь новинами. Інколи чую вибухи, стрілянину вночі. У такі моменти я радію, бо розумію, що це до українських військових нарешті дійшла обіцяна зброя. А стрілянина вказує на те, що активізувались наші партизани, або пролітав безпілотник. Знаю, що українцям значно важче, ніж мені. Серце крається, коли читаю, як вони страждають. 

Дякую, що почули мене, бо для мене ці розмови, ніби психотерапія. Чекаємо наших! Бережіть себе теж”.

Як звернутися на гарячу лінію?

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

28 Вересня Субота
14:48

Прокуратура розпочала розслідування за фактом загибелі двох та поранення однієї людини внаслідок обстрілу Ясинового

14:26

Більше 450 людей залишаються у Часовому Яру

14:02

Понад 40 тонн води доставили рятувальники мешканцям Донеччини

13:39

На ТОТ Луганщини окупанти вручили російські паспорти "активістам двіженія пєрвих", — Спротив

13:20

Бійці бригади "Лють" показали, як виглядає Торецьк зараз (відео)

13:05

Щонайменше 2 людини загинули і 1 поранена внаслідок обстрілу Ясенового

12:44

Рятувальники доставили більше 6000 кг допомоги мешканцям прифронтових пунктів Донеччини

12:30

Поліція задокументувала воєнний злочин рф після обстрілу Добропілля

12:02

У хабі Кремінської громади у Києві наразі обслуговуються понад 4 500 переселенців

11:38

У Покровську внаслідок обстрілів руйнувань зазнали 4 будинки

11:17

На Донеччині за добу рятувальники ліквідували 22 пожежі

11:00

За добу поліція зафіксувала більше 3 тисяч ворожих ударів по Донеччині

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: