Перелік нематеріальної культурної спадщини України поповнили кулінарними традиціями з Донеччини
Лемки привезли з собою, ретельно зберігали і передавали від покоління до покоління звичаї та кулінарні традиції.
Про це повідомляє Управління культури і туризму облдержадміністрації, передає Східний Варіант.
Розширюючи увагу до різноманітності та неповторності культурних традицій регіонів, Міністерство культури та інформаційної політики України наказом від 12.12.2023 року внесло елемент нематеріальної культурної спадщини села Сонячне Волноваського району Донецької області «Пісні голубці з картоплею, традиція приготування та споживання» до Національного переліку елементів нематеріальної культурної цінності.
Пісні голубці з картоплею стали третім елементом НКС від Донеччини у Національному переліку, склавши компанію Авдіївській каші та обряду «Гоніння гадюк».
Перші роки після закінчення Другої світової. У рамках обміну територіями між СРСР та Польщею до Донеччини було примусово переселено бойків та лемків, які привезли з собою, ретельно зберігали і передавали від покоління до покоління звичаї та кулінарні традиції.
Це стосується і Різдва Христового, яке лемки села Сонячне, попри сувору заборону радянського режиму, святкували за своїми стародавніми традиціями.
Неповторний рецепт традиційної лемківської страви «Пісні голубці з картоплею» входить до обрядового меню Святої вечері та є невід’ємною частиною Різдвяного вечора.
Приготування страви зближує родину, сприяє укріпленню зв’язків поколінь, знайомить з культурою даної етнічної спільноти.
"Це показово, що рішення про включення зазначеного елементу НКС до Національного переліку було ухвалене Міністерством культури та інформаційної політики саме напередодні різдвяних свят, підкреслюючи прагнення українців до збереження та вшанування унікальної культурної спадщини" - зазначається у повідомленні.
Також: маніпуляції та "комплекс меншовартісності": чому росіяни намагаються знищити українську культуру