UA
RU UA
17 Жовтня 2024, 15:11
Радянський наратив у новій обгортці: як окупанти створюють міфи про "луганський характер"
Антифейк

Радянський наратив у новій обгортці: як окупанти створюють міфи про "луганський характер"

Загарбницька влада на тимчасово окупованих територіях Луганщини запустила нову пропагандистську програму під назвою “Луганський характер”, спрямовану на виховання дітей за методичкою радянської ідеології. Створюючи загони “вереснят”, “піонерів” і “трудівників”, окупанти намагаються нав’язати молодому поколінню викривлене уявлення про історію та колективізм.

Далі у статті Східний Варіант розвіє ці фальшиві наративи та розповість, що насправді за міфом про “луганський характер” ховається чергова спроба перетворення молодого покоління українців на носіїв російської ідеології.

Наратив: програма “луганський характер” виховує у дітей працьовитість, колективізм і патріотизм на прикладах радянських героїв, аби зміцнити традиційні цінності Луганщини

луганський характер
Скриншоти пропагандистських ЗМІ

Окупанти на тимчасово захоплених територіях продовжують активно впроваджувати свою пропагандистську програму, намагаючись сформувати у дітей спотворене уявлення про історію та суспільні цінності. Останній приклад використання такого наративу — нова освітня програма “Луганський характер”, що покликана зміцнювати відчуття колективізму серед школярів Луганщини.

луганський характер
Скриншоти пропагандистських ЗМІ

Як стверджує гауляйтер так званої “лнр” Леонід Пасічник, ключовою метою програми є розвиток “відчуття колективізму, товариського плеча, взаємодопомоги та співчуття”, а базується вона на “найкращих методах радянської системи виховання дітей і молоді”.

“Луганський характер” передбачає створення спільнот, подібних до радянських організацій: “сентябрята”, “піонери” та “трудівники”.

луганський характер
Фото: з сайту ZMINA

Голова Луганської ОВА Артем Лисогор пояснює, що так званий “характер” формуватимуть у школярів поступово: молодші класи отримають назву “вереснята”, учні середніх класів стануть “піонерами”, а старшокласники — “трудовиками”, але це звання ще потрібно буде заслужити, виконуючи “суспільно корисні роботи”. 

За даними Центру прав людини ZMINA, програму “Луганський характер” почали втілювати на базі осередків російського пропагандистського руху дітей та молоді “Рух перших”. Її мета — виховати у підростаючого покоління “патріотизм, почуття товариства, доброти, любові до Батьківщини”.

Наприклад, у тимчасово окупованому Сіверськодонецьку (до перейменування Сєвєродонецьк — ред.) окупанти вже залучили школярів до цієї пропагандистської ініціативи. Відтак, першокласників урочисто посвятили в “орлята-сентябрята”. Піонерські галстуки дітям пов'язав самопроголошений мер Сіверськодонецька Микола Моргунов. Про це йдеться на ресурсах окупантів.

Під час своєї промови Моргунов заявив, що вчителі та батьки мають допомагати виховувати у дітей “луганський характер”, що, за його словами, передбачає “вірність вітчизні” — маючи на увазі вірність росії та окупаційній владі.

луганський характер
Скриншоти пропагандистських ЗМІ

Спростування

Впровадження радянських наративів серед школярів є одним із ключових інструментів, які росія застосовує для довготривалої асиміляції українських територій. Згідно з даними Центру національного спротиву, це частина ширшої стратегії, спрямованої на знищення української культурної спадщини та перетворення молодого покоління на носіїв російської ідеології.

Окупаційна адміністрація намагається переконати молодь у тому, що “луганський характер” є частиною їхньої культурної ідентичності, але насправді це всього лише засіб контролю, спрямований на підрив національної свідомості та традицій.

луганський характер
Фото: росмедіа

Подібно до пропагандистської організації “Рух перших”, мета і цілі “Луганського характеру” є частиною загальної ідеології, спрямованої на формування у дітей та молоді прокремлівських цінностей і ідеалів. 

У Центрі національного спротиву України розповіли, що за допомогою таких організацій та програм окупанти намагаються виховати нове покоління, яке буде лояльним до влади, сприймаючи образ “великої росії” як позитивний. Таким чином, молодь стає потенційним носієм нових ідеологій, що сприяють підтримці російської політики.

Крім ідеологічного виховання, такі ініціативи дають загарбникам можливість контролювати навчальний процес, впливаючи на те, які знання та інформацію отримують діти. Це дозволяє активно поширювати історичні та політичні наративи, які вигідні окупантам, і контролювати, як молодь сприймає своє минуле та сучасність.

Отже, це не просто повернення до радянських символів, а продумана стратегія, що має на меті забезпечити довготривалу стабільність російського режиму, підриваючи основи української культурної ідентичності.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
17 Жовтня Четвер
18:59

У Полтаві стартував Східноукраїнський форум Рад ВПО (фото)

18:50

World Central Kitchen передала до Покровська 150 продуктових наборів для ВПО

18:32

Ювенальна інспекторка співпрацює з ворогом в окупованому російськими військами Маріуполі

17:58

Навчальний рік у дистанційному форматі на Донеччині розпочали 254 школи та 142 дитсадки

17:52

Умови перебування на Львівщині дітей з Лисичанська перевірили представники громад Луганщини (фото)

17:41

На Донеччині викрили міжрегіональну агентурну мережу фсб рф (фото)

16:58

Вогнеборці ліквідували пожежу в Іванопіллі на Донеччині (відео)

16:48

Вже 120 боїв відбулося сьогодні на фронті: особливо активно росіяни атакують на Покровському та Курахівському напрямках

16:20

Данія надала Україні 118% свого річного оборонного бюджету, а Швеція — 112%

16:00

Гаряча лінія Як виїхати з окупації: про що питають на гарячій лінії Східного Варіанта

15:59

Жителі Рубіжного та Кремінної добровільно пішли на співпрацю з ворогом: отримали підозри

15:50

Сьогодні у Кривому Розі бахмутяни отримали гуманітарну допомогу

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: