UA
RU UA
09 Липня 2024, 18:36
Звинувачують ЗСУ у власних злочинах: як російські окупанти обстріляли волонтерів на Донеччині
Антифейк

Звинувачують ЗСУ у власних злочинах: як російські окупанти обстріляли волонтерів на Донеччині

Росіяни щоразу вигадують чергові «виправдання» своїх дій на території України та шляхом звинувачень намагаються знати з себе відповідальність за обстріли мирного населення. Фейкові заяви про нібито атаки ЗСУ проти українців — це теза, як вже на постійній основі використовують вороги. Східний Варіант продовжує розвінчувати російські вигадки.

Цього разу проросійські канали та ЗМІ запевняють у тому, що нібито українські війська обстріляли людей у Торецьку під час евакуації. При цьому росіяни самі завдали удар по евакуаційному автомобілю з мирними мешканцями та волонтерами. Так, екіпаж БФ «Схід SOS» потрапив під один з таких обстрілів. Координатор напряму евакуації благодійного фонду Ярослав Корнієнко прокоментував цю подію та поділився думками щодо ворожої дезінформації.

Фейк: «ЗСУ розстріляли групу біженців під час евакуації з Торецька»

У російських каналах та на новинних сайтах рознеслась інформація про те, що нібито Збройні сили України розстріляли мирних мешканців під час евакуації з Торецька наприкінці червня. Така інформація поширилась, зокрема, у Телеграм каналах, які зосереджені на читачів у тимчасово окупованих територіях.

окупанти обстріляли волонтерів Торецьк
Джерело фейку : Телеграм канали «Алчевские новости», «ЧП Донецк»
окупанти обстріляли волонтерів Торецьк
Джерело фейку: російські ЗМІ

Спростування

Найперше, що варто зазначити — у проросійських каналах немає жодних підтверджень та вагомих аргументів. Всі звинувачення базуються лише на словах та емоційних заявах.

Крім цього протягом всього періоду повномасштабного вторгнення росіяни регулярно звинувачують ЗСУ у своїх злочинах, аби виправдатись в очах тих, для кого вони вигадують свою пропаганду. Зокрема, можна пригадати минулорічний російський теракт у Костянтинівці, де росіяни спочатку заявили, що вдарили по військовому українському об'єкту, який виявився звичайним ринком, де було скупчення місцевих мешканців. А згодом проросійські канали почали ширити дезінформацію, що нібито обстріл здійснила українська армія. Тож, подібні маніпуляції — це одна з російських тактик у війні.

Відомо, що під час евакуації мирних мешканців з Торецька наприкінці червня під ворожий обстріл потрапив екіпаж волонтерів БФ «Схід SOS». Про це повідомив БФ на своєму офіційному сайті.

«Під обстріл потрапила евакуаційна автівка фонду, екіпаж якої встиг забрати 2 людей і прямував до ще 4 осіб. Ударна хвиля вибила скло машини, уламкові поранення отримав водій Владислав Арсеній. Другий член екіпажу, Олександр Стасенко, не постраждав», — йдеться у повідомленні.

окупанти обстріляли волонтерів Торецьк
Евакуаційний автомобіль, який потрапив під обстріл. Фото: БФ «Схід SOS»

За словами координатора напряму евакуації БФ «Схід SOS» Ярослава Корнієнка, це досить стандартна ситуація процесу евакуації, коли вони працюють на прифронтових територіях під час постійних ворожих обстрілів артилерії, мінометів, дронів. Він розповідає:

«Іноді в населеному пункті можна відслідкувати закономірності обстрілів. Наприклад, за словами місцевих мешканців, вони починаються щодня після 9-ї ранку. Тоді евакуацію варто встигнути виконати до 8-ї ранку. Проте, коли ворог наближається до населеного пункту, то частота та інтенсивність обстрілів зростає, а ймовірність під них не потрапити іноді є лотереєю для екіпажу». 

Ярослав говорить, що саме через такі атаки волонтери завжди виконують евакуацію швидко, із дотриманням всіх вимог до безпеки. Та додає:

«Проте, ми ніколи не застраховані від потрапляння ворожого снаряду поруч із нами. Цього разу це було 6 метрів до буса. Двоє евакуаційників та двоє евакуйованих в машині залишилися живі, в одного із членів екіпажу було сильно пошарпане склом обличчя, проте могло статися дещо гірше».

Представники фонду щасливі, що екіпаж та евакуйовані залишилися цілі, адже життя — це найцінніше. Автівка, на якій відбувалась евакуація дуже пошкоджена і стала на довготривалий ремонт. Ярослав говорить, що «це потребуватиме ресурсів та сил, але — це найменша ціна». Він розповідає:

«Нами того ж дня було прийняте рішення не вʼїжджати в Торецьк на неброньованому транспорті, тому наразі ми заїжджаємо в місто разом із нашими партнерами — евакуаційною командою організації БАЗА UA».

Ярослав розповідає, що нині у Торецьку в напрямі евакуації працює одночасно ВЦА, ДСНС, поліція, громадські організації та волонтери. Тож, звинувачення росіян щодо обстрілів з українського боку є абсурдними та не обгрунтованими. 

«Військові постійно вивозять із селищ поруч із Торецьком людей, рятуючи їх від російського наступу. Це така злагоджена робота активної частини населення, всі працюють дружньо, всі намагаються виконати свою роботу», — говорить Ярослав.

окупанти обстріляли волонтерів Торецьк
Ілюстративне фото. БФ «Схід SOS»

Щодо фейкових російських заяв зі звинуваченнями в бік ЗСУ координатор напряму евакуації БФ говорить:

«У наших Сил Захисту є важлива задача —  стримувати наступ росіян, відбивати їхні атаки на багатьох напрямках, і вона є надскладною. У тих умовах, що ми знаходимося, мені здається смішним та недолугим твердження, ніби наше військо обстрілює мирне населення. Чому цього не відбувалося до наступу росіян? Яка в цьому мета або логічне обґрунтування? Які є докази цьому? Чи ми б їхали в Торецьк евакуювати, знаючи, що наші захисники обстрілюють нас?».

Ярослав додає, що, на його думку, такі вкиди росіян здебільшого розраховані на людей, які не бачать широкої картини подій, схильні довіряти російським фейкам, не присутні на місці подій та не в змозі аналізувати інформацію.

«Як команда евакуації ми тримаємо руку на пульсі подій весь час повномасштабної війни. Також піклуємося про власну безпеку та наших евакуйованих. Ми бачимо реальність прифронтових міст та сіл, яка вона є, без прикрас. Та ми всі прекрасно розуміємо, що відбувається, хто в нас стріляє, хто руйнує наші будинки, вбиває та катує наших людей», — говорить Ярослав.

***

Тож, варто довіряти інформації з офіційних джерел, моніторити ситуацію та довіряти виключно перевіреним фактам. А подібні російські вкиди — це частина російської пропаганди та їхні намагання зняти відповідальність за терористичні дії, які росія розгорнула на території України.

Нині БФ потребує підтримки, аби поновити техніку та продовжити евакуацію.

«Ми шукаємо можливість забезпечити евакуаційні екіпажі броньованим транспортом. Будь ласка, підтримайте нас донатом, аби ми придбали такий автомобіль», — звернулись представники БФ на своїй сторінці у Facebook.

Допомогти фонду можна донатом на МоноБанку

або за реквізитами:

Одержувач: БО «БФ «Схід-СОС»

Код ЄДРПОУ: 39764400

IBAN: UA893005280000026007455028483

Призначення платежу: Благодійний внесок

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

09 Липня Вівторок
18:39

Партизани влаштували диверсію на залізниці до окупованого Маріуполя

18:36

Антифейк Звинувачують ЗСУ у власних злочинах: як російські окупанти обстріляли волонтерів на Донеччині

Звинувачують ЗСУ у власних злочинах: як російські окупанти обстріляли волонтерів на Донеччині
18:29

На Донеччині заблоковано схему переправлення ухилянтів за участю директора благодійного фонду

18:07

F-16 дозволять Україні створити умови для контрудару, — екскомандувач ракетних військ Польщі

17:44

У США вважають, що росія не здатна на значний прорив в Україні, — NYT

17:09

Уряд дозволив студентам на ТОТ надавати до вишів військово-облікові документи після скасування воєнного стану

16:48

Від початку доби на фронті відбувся 81 бій, — Генштаб

16:26

Удар по Краматорську: росіяни влучили у багатоповерхівку, поранили дитину (фото)

16:05

Триває евакуація з Торецької громади, Селидового та Курахового, — "Проліска"

16:04

Завтра у Броварах ВПО консультуватимуть пенсійники Луганщини

15:43

60 тис. грн за довідки про тверезість: у Слов’янську викрили нарколога-хабарника (фото)

15:40

Лубінець: маю багато звернень щодо порушень мобілізації чоловіків до 25 років

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: